Μητσοτάκης: Αυστηρή γραμμή στο μεταναστευτικό με στόχο τα πατριωτικά ακροατήρια
Η στρατηγική στροφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Άγιον Όρος και η θερμή συνάντηση με τον ηγούμενο Εφραίμ στο Βατοπέδι ολοκληρώνουν, σύμφωνα με την εφημερίδα «Απογευματινή», αυτή τη στρατηγική στροφή. Σε αυτή την ομολογουμένως γεμάτη από προκλήσεις συγκυρία, καθώς το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ εκτιμάται πως θα παραμείνει επί μακρόν στην πολιτική επικαιρότητα, η κυβέρνηση δείχνει να αφουγκράζεται τις μεγάλες αντιδράσεις που καταγράφονται στην κοινωνία. Οι αντιδράσεις αυτές προκαλούνται από την αθρόα είσοδο παράνομων μεταναστών, κυρίως στην Κρήτη, και η κυβέρνηση επιχειρεί να γίνει ο εκφραστής της κοινωνικής πλειοψηφίας. Ταυτόχρονα, εκμεταλλεύεται τις εσωτερικές αντιφάσεις και τη νέα σύγχυση στο ΠΑΣΟΚ αλλά και τις χωρίς κοινωνική απήχηση εξάρσεις δικαιωματισμού ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Αριστεράς και Πλεύσης Ελευθερίας.
Πολιτικές διεργασίες και η επανεμφάνιση Σαμαρά
Όλα αυτά γίνονται στη σκιά των έντονων διεργασιών που καταγράφονται γενικότερα στο υπάρχον πολιτικό σύστημα και της φημολογούμενης επανεμφάνισης του Αντώνη Σαμαρά στο προσκήνιο. Η κυβέρνηση έως τώρα και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν δείξει πως διαθέτουν τα απαραίτητα αντανακλαστικά και την πολιτική παιδεία να συνομιλούν με την εποχή και τα μεγάλα κοινωνικά τμήματα.
Οι δηλώσεις Πλεύρη για το μεταναστευτικό
Ο υπουργός Μετανάστευσης Θάνος Πλεύρης χαρακτήρισε την προς ψήφιση ρύθμιση απολύτως σταθμισμένη, ενημερώνοντας πως και η Κομισιόν το γνωρίζει αυτό. Όσο για τη συζήτηση περί αντισυνταγματικότητας, ανέφερε πως «προχωρούμε σε προδήλως πιο ήπιο μέτρο, δεν χρειάζεται να ενεργοποιήσουμε το άρθρο 15 της ΕΣΔΑ, ωστόσο συντρέχουν οι συνθήκες».«Χθες από τα 507 άτομα που ήρθαν μόνο οι 16 ήταν γυναίκες. Τέλος το παραμύθι με τις μωρομάνες. Έχουμε παρουσία ανθρώπων ηλικιών 18-30, κυρίως από Αίγυπτο. Και έχουμε σύνορα και έχουμε επικράτεια και θα την προστατεύσουμε», τόνισε ο κ. Πλεύρης.
Αντιδράσεις κομμάτων στη νέα πολιτική για το μεταναστευτικό
Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ήταν έντονες:- Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός έκανε λόγο για παράνομες πρακτικές που εκθέτουν τη χώρα και κατηγόρησε τον Θάνο Πλεύρη για «θεσμικό ρατσισμό»
- Η Διαμάντω Μανωλάκου του ΚΚΕ κατήγγειλε την «άγρια, απάνθρωπη και ρατσιστική τροπολογία» που παραβιάζει τη Διεθνή Συνθήκη της Γενεύης
- Ο Κωνσταντίνος Χήτας της Ελληνικής Λύσης ανέφερε: «Πρόκειται για μισό βήμα, αλλά θα το κάνουμε. Θα την ψηφίσουμε την τροπολογία»
- Η Πέτη Πέρκα της Νέας Αριστεράς μίλησε για «ακροδεξιά» επιλογή κόντρα στο Διεθνές Δίκαιο
Content Original Link:
" target="_blank">