Επίσκεψη Γεραπετρίτη στη Λιβύη: Σε τροχιά αναθέρμανσης οι ελληνολιβυκές σχέσεις - "Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει τη φωνή της Λιβύης σε όλο τον κόσμο"
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, εν μέσω και των εντεινόμενων πιέσεων στο μέτωπο του μεταναστευτικού με τις ροές να συνεχίζονται από τη Λιβύη προς τις ακτές της Κρήτης, υπογράμμισε εκείνο που από την πρώτη στιγμή έκανε σαφές η Αθήνα, το ότι δηλαδή καμία αντίδραση δεν πρόκειται να αποθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση από το να ασκεί, με υπευθυνότητα και έμπρακτα, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Έχει σημασία να επισημανθεί το γεγονός ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τη φωνή της Λιβύης στην Ευρώπη και όλον τον κόσμο.
Μετά το τέλος των συναντήσεών του, ο κ. Γεραπετρίτης χαρακτήρισε θετικό και παραγωγικό το κλίμα των συνομιλιών με την ανώτατη ηγεσία της Τρίπολης. Στη διμερή ατζέντα θα μπουν ζητήματα όπως το μεταναστευτικό, οι εμπορικές συμφωνίες και η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Λίβυο ομόλογό του, Ταχέρ Αλ Μπαούρ, ενώ είχε συνομιλίες και με τον πρωθυπουργό Αμπντούλ Χαμίντ Ντιμπειμπά και τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου Μοχάμεντ Μένφι.
Η επίσκεψη του κ. Γεραπετρίτη στην Τρίπολη της Λιβύης έχει τη δική της σημειολογία και συντελείται σε μία κρίσιμη χρονικά περίοδο αφότου η κυβέρνηση της Λιβύης διαμαρτυρήθηκε επισήμως κατά της Ελλάδας στον ΟΗΕ, υποβάλλοντας -σε μία προκλητική κίνηση- Ρηματική Διακοίνωση με την οποία την κατηγόρησε για παραβίαση κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Το μήνυμα Γεραπετρίτη από την Τρίπολη της Λιβύης
To μήνυμα ότι ο διάλογος είναι η μόνη λύση και πως στόχος είναι η περιφερειακή ασφάλεια και ειρήνη έστειλε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. «Είναι μεγάλη τιμή να βρίσκομαι σήμερα στην Τρίπολη. Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, σας μεταφέρω μήνυμα ειρήνης, φιλίας και καλής γειτονίας. Η Λιβύη αποτελεί για την Ελλάδα τον φυσικό γείτονα. Αποτελεί έναν σύμμαχο του πολιτισμού και της ιστορίας και η επιδίωξή μας είναι να συνεχίσουμε μαζί την πορεία για μια ευρύτερη περιφερειακή ασφάλεια και ειρήνη. Δεν υπάρχουν προβλήματα τα οποία δεν μπορούν να λυθούν μέσω διαλόγου και εκείνα τα οποία μας ενώνουν, όπως η γεωγραφία και η ιστορία, είναι πολύ περισσότερα από εκείνα που μας διχάζουν. Για τον λόγο αυτόν προσβλέπω στη συνεργασία μας και ευελπιστώ η επίσκεψή μου να αποτελέσει την αρχή μιας καλής και εποικοδομητικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών και των κυβερνήσεων μας», υπογράμμισε ο κ.Γεραπετρίτης. Ο ΥΠΕΞ της Λιβύης Ταχέρ αλ Μπαούρ ανέφερε, από την πλευρά του, στην κατεύθυνση της αναθέρμανσης των σχέσεων, υποδεχόμενος τον κ.Γεραπετρίτη τα εξής: «Σας καλωσορίζουμε στην Τρίπολη. Είμαστε λαοί της Μεσογείου, μας συνδέουν ιστορικές πολιτισμικές σχέσεις. Οι σχέσεις Λιβύης-Ελλάδας πάντα είναι θερμές. Πάντα υπάρχουν ζητήματα που επηρεάζουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Φυσικά αυτά τα προβλήματα δεν πρέπει να γίνονται εμπόδια στις σχέσεις μεταξύ των κρατών. Ειδικά καθώς είμαστε στην ίδια περιφέρεια. Η Μεσόγειος είναι μια από τις ομορφότερες περιοχές στον κόσμο».
«Η Μεσόγειος έπαιξε μεγάλο ρόλο στις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών. Οι παράγοντες αυτοί μας αναγκάζουν εμάς του πολιτικούς να εργαστούμε για τις σχέσεις μας. Εύχομαι αυτό ταξίδι να είναι μια απαρχή για δοθεί μια καλή τροπή στις σχέσεις των δύο χωρών» συμπλήρωσε.
Content Original Link:
" target="_blank">