Σέβη Βολουδάκη στα Παραπολιτικά 90,1: Σχεδιάζεται νέα αποστολή της ευρωπαϊκής επιτροπής με τη συμμετοχή και του Έλληνα υπουργού στη Λιβύη
«Σχεδιάζεται το αμέσως επόμενο διάστημα εκ νέου επίσκεψη της ευρωπαϊκής επιτροπής στη Λιβύη, η οποία πάλι θα συνοδεύεται και από τον δικό μας υπουργό φαντάζομαι και από της Ιταλίας και της Μάλτας ώστε να συζητηθούν τα θέματα αυτά. Να μας πουν τι ακριβώς θέλουνε. Όλο αυτό δεν μπορούμε να το πάρουμε πάνω μας εμείς, δεν είναι δικό μας πρόβλημα, τα σύνορά μας είναι ευρωπαϊκά», υπογράμμισε ακόμη η κ. Βολουδάκη.
Ερωτηθείσα για την πρόταση της κυβέρνησης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, εξήγησε τα εξής: «Αυτό που κάνουμε είναι να ανοίγουμε το πρόβλημα. Γι' αυτό και μιλάμε ότι δεν θα υπάρχει παραγραφή όπως φροντίζει η αντιπολίτευση να κυκλοφορεί, γιατί αυτά τα συγκεκριμένα, τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των δύο υπουργών, είναι αυτές οι οποίες θα εξεταστούν. Αλλά εκτός αυτού, ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι μια αμαρτία που κρατάει πάρα πολλά χρόνια. Το πρόστιμο δεν είναι τωρινό, κατά καιρούς πληρώνουμε πρόστιμα. Δεν πρέπει να δούμε ποια είναι η ρίζα του κακού, ποιος ευθύνεται και για ποιο λόγο για όλες αυτές επιδοτήσεις που δόθηκαν παράνομα;».
Σέβη Βολουδάκη: Ολόκληρη η συνέντευξή της στα Παραπολιτικά 90,1
Για την κατάσταση στην Κρήτη
Σ.ΒΟΛΟΥΔΑΚΗ: Έχει γίνει σταδιακά η αποσυμφόρηση, έχουν μείνει γύρω στα 300 άτομα τα οποία μέχρι την Κυριακή το βράδυ θα έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα και από τα Χανιά και από το Ρέθυμνο και από το Ηράκλειο.
Σχετικά με τη δομή για τους παράνομους μετανάστες στην Κρήτη
Σ.ΒΟΛΟΥΔΑΚΗ: Αυτό που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός είναι ότι θα γίνει μια κλειστή μόνιμη δομή στην Κρήτη. Αυτό σημαίνει ότι ναι, θα είναι κλειστή υπό την έννοια ότι όταν οι άνθρωποι αυτοί φτάνουν στην Κρήτη, επειδή έχουμε παράνομη είσοδο στη χώρα, σχηματίζεται εις βάρος τους δικογραφία, άρα και τώρα που είναι προσωρινά όλες αυτές τις μέρες στα Χανιά, στο Ρέθυμνο, στο Ηράκλειο αυτοί οι άνθρωποι φυλάσσονται, δεν κυκλοφορούν ελεύθεροι, δεν επιτρέπεται να κυκλοφορήσουν. Φυλάσσονται από το Λιμενικό και από την Αστυνομία. Άρα κάτι αντίστοιχο λέμε, ότι αυτό θα είναι κλειστό, γιατί θα πρέπει να γίνει όλη αυτή η διαδικασία της ταυτοποίησης. Από εκεί και πέρα, το μόνιμο σημαίνει ότι ναι μεν θα είναι μια δομή συγκεκριμένη, αλλά δεν σημαίνει ότι θα μένουν μονίμως εκεί οι μετανάστες, όπως δεν μένουν μόνιμα και σε κανένα άλλο νησί.ΔΗΜ: Θα πηγαίνουν στην ηπειρωτική Ελλάδα;
Σ.ΒΟΛΟΥΔΑΚΗ: Μετά από αυτή τη διαδικασία, που όμως μπορεί να κρατήσει από 1 μέρα, αλλά μπορεί να κρατήσει και 3 εβδομάδες, μόλις ολοκληρώνεται όμως αυτή η διαδικασία μεταφέρονται οι άνθρωποι αυτοί στην ενδοχώρα.
Σ.ΒΟΛΟΥΔΑΚΗ: Σχεδιάζεται το αμέσως επόμενο διάστημα εκ νέου επίσκεψη της ευρωπαϊκής επιτροπής στη Λιβύη, η οποία πάλι θα συνοδεύεται και από τον δικό μας υπουργό φαντάζομαι και από της Ιταλίας και της Μάλτας ώστε να συζητηθούν τα θέματα αυτά. Να μας πουν τι ακριβώς θέλουνε. Όλο αυτό δεν μπορούμε να το πάρουμε πάνω μας εμείς, δεν είναι δικό μας πρόβλημα, τα σύνορά μας είναι ευρωπαϊκά.
Σχετικά με τη δήλωση του κ. Πλεύρη ότι άπαξ και μπαίνει κάποιος παράνομα στη χώρα θα είναι πάντα παράνομος...
Σ.ΒΟΛΟΥΔΑΚΗ: Είναι το νέο σχέδιο νόμου το οποίο έχει βγει στη διαβούλευση και θα ψηφιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα στη Βουλή, όπου λέμε ότι από τη στιγμή που θα εξεταστεί η αίτηση ασύλου, όπως ορίζουν ευρωπαϊκά και διεθνή κείμενα και σε πρώτο και σε δεύτερο βαθμό και απορριφθεί τότε η παραμονή στη χώρα, θα είναι ένα αυτοτελές ποινικό αδίκημα. Θα κρατείται, η κράτηση θα διαρκεί έως πέντε χρόνια, δεν θα έχει καμία αναστολή, εκτός και αν συνεργαστεί.ΔΗΜ: Τι θα γίνεται μετά τα πέντε χρόνια; Τι θα είναι, απέλαση;
Σ.ΒΟΛΟΥΔΑΚΗ: Βέβαια. Μετά θα γίνεται η διαδικασία της απέλασης που για να προχωρήσει αυτό πρέπει να υπάρχουν συμφωνίες με τις άλλες χώρες. Είναι δύσκολο, αλλά δεν είναι αυτό μόνο δικό μας πρόβλημα, είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό και άρα πλέον επειδή έρχεται και το καινούργιο σύμφωνο για τις επιστροφές και για τη μετανάστευση, που θα ισχύει από 1 Ιουλίου 2026, πλέον οι διακρατικές συμφωνίες θα είναι μεν διακρατικές, αλλά θα αφορούν και το σύνολο της ΕΕ, άρα σε αυτό πάλι δεν θα είμαστε μόνοι μας. Με το να θεωρούνται κάποιες χώρες και «ασφαλείς χώρες» θα είναι πιο εύκολη η διαδικασία να επιστρέψουν αυτοί οι άνθρωποι εκεί. Όχι μόνο δηλαδή απ' όπου κατάγονται αλλά και από τη χώρα από την οποία μπήκαν στη χώρα μας.
Ερωτηθείσα για την πρόταση της κυβέρνησης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
Σ.ΒΟΛΟΥΔΑΚΗ: Αυτό που κάνουμε είναι να ανοίγουμε το πρόβλημα. Για αυτό και μιλάμε ότι δεν θα υπάρχει παραγραφή όπως φροντίζει η αντιπολίτευση να κυκλοφορεί, γιατί αυτά τα συγκεκριμένα, τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των δύο υπουργών, είναι αυτές οι οποίες θα εξεταστούν. Αλλά εκτός αυτού ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι μια αμαρτία που κρατάει πάρα πολλά χρόνια. Το πρόστιμο δεν είναι τωρινό, κατά καιρούς πληρώνουμε πρόστιμα. Δεν πρέπει να δούμε ποια είναι η ρίζα του κακού, ποιος ευθύνεται και για ποιο λόγο για όλες αυτές επιδοτήσεις που δόθηκαν παράνομα;
Ερωτηθείσα αν εκτιμά ότι το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ θα στοιχίσει δημοσκοπικά στη ΝΔ
Σ.ΒΟΛΟΥΔΑΚΗ: Όπως έγινε και στο παρελθόν, εξαρτάται σε ποιανού τη βάρδια θα σκάσει το πρόβλημα. Τώρα μας έσκασε εμάς, οπότε λογικό είναι εμείς να παίρνουμε και το μεγαλύτερο βάρος. Το σκάνδαλο είναι υπαρκτό, δεν το αμφισβητούμε. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε και εγώ θεωρώ ότι ο κόσμος θα το εκτιμήσει και θα το δούμε στις επόμενες εκλογές είναι ότι θέλουμε να χώσουμε βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο και να βρεθεί η λύση.Content Original Link:
" target="_blank">