Ο Τραμπ «στραγγαλίζει» την Ευρώπη: Οι Βρυξέλλες απέσυραν το σχέδιο για φόρους στις Big Tech
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέσυρε τα σχέδιά της για την επιβολή φόρου στους τεχνολογικούς κολοσσούς, μια κίνηση που χαρίζει τη νίκη στον ΝτόναλντΤραμπκαι σε αμερικανικέςεταιρείες, όπως ηAppleκαι ηMeta.
Την ώρα που η ΕΕ και οι ΗΠΑ βρίσκονται στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων για μια εμπορική συμφωνία, οι Βρυξέλλες απέσυραν την σύσταση από τον κατάλογο με τους προτεινόμενους φόρους για την προσέλκυση εσόδων στο επόμενο 7ετές πρόγραμμα δαπανών, σύμφωνα με έγγραφο που κυκλοφόρησε την Παρασκευή και επικαλείται τοPolitico.
Κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ βρίσκονται σε συζητήσεις για να αποφασίσουν ποιοι φόροι θα συμπεριληφθούν στην πρόταση της Επιτροπής, η οποία θα δημοσιευτεί την Τετάρτη, για τον προϋπολογισμό που ξεκινά το 2028. Το έγγραφο, το οποίο έχει περιθώρια αναθεώρησης από τους αξιωματούχους πριν από τη δημοσίευσή του, όρισε μια λίστα πιθανών φόρων, αλλά δενποσοτικοποίησεπόσα χρήματα θα μπορούσε να αποφέρει ο καθένας.
Η απόφαση κατά του συγκεκριμένου φόρου ως μοχλός πίεσης, θα αποτελούσε μια σημαντική στροφή για την ΕΕ, η οποία μόλις τονΜάιοείχε προτείνει τη φορολόγηση των τεχνολογικών κολοσσών ως τρόπο αποπληρωμής του χρέους της ΕΕ. Η ιδέα παρουσιάστηκε σε έγγραφο για τον επόμενο προϋπολογισμό που θα συζητηθεί από τους 27 επιτρόπους της ΕΕ.
Η απόφαση αυτή θα μπορούσε να είναι μια στρατηγική κίνηση από την ΕΕ, η οποία αναζητά απεγνωσμένα ευνοϊκούς όρους στο εμπόριο με τις ΗΠΑ μετά τις απειλέςΤραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος ήδη έχει απειλήσει με δασμούς τον Καναδά ως μέσο αποπληρωμής για ανάλογουςφόρους.
Ποιοιθα μπορούσαν ναείναιοινέοιφόροιτηςΕΕ
ΤοθέματηςαύξησηςτωνδικώντηςφόρωναπότηνΕΕήταν πάνταευαίσθητοζήτημα,μετιςεθνικέςκυβερνήσειςναείναι επιφυλακτικές. Ολόγοςήτανότιδενήθελαν ναδώσουνστηνΕΕ υπερβολικήεξουσίαγια να αποσπάχρήματα απότουςψηφοφόρουςκαι υπερβολικήαυτονομίαωςπροςτοντρόπο πουτα δαπανά. ΗσυντριπτικήπλειοψηφίατωνκονδυλίωντηςΕΕ προέρχεται απότιςσυνεισφορέςτωνκυβερνήσεων. Ωστόσο,μετουςπολιτικούςνα απαιτούνολοένα και περισσότερα απότιςΒρυξέλλες, η Επιτροπή αναζητάνέεςπηγέςεσόδων.
ΣύμφωναμετοέγγραφοπουεπικαλείταιτοPolitico, αντίγια αυτόντον«ψηφιακό»φόρο, η ΕΕ θέλει να προτείνει τρεις νέους φόρους, που θα στοχεύουν στα ηλεκτρικά απόβλητα, τα προϊόντα καπνού και τις μεγάλες εταιρείες στην ΕΕ με κύκλο εργασιών άνω των 50 εκατ. ευρώ. Ο στόχος είναι να συγκεντρωθούν από 25 έως 30 δισ. ευρώ ετησίως, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του κοινού χρέους της ΕΕ που χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψής της μετά τονcovid.
Η Επιτροπή θα προτείνει έναν φόρο στα προϊόντα καπνού, δηλαδή τσιγάρα και πούρα. Αυτά τα αγαθά φορολογούνται επί του παρόντος από κάθε χώρα ξεχωριστά, οι οποίες κρατούν τα έσοδα για τον εαυτό τους. Ωστόσο τώρα αναμένεται να υπάρξει πιο συλλογική κίνηση. Η ιδέα αυτή προκύπτει έπειτα από πιέσεις για την εισαγωγή νέων φόρων στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα προϊόντα ατμίσματος, στους οποίους ωστόσο αντιτίθενται η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ρουμανία.
Η Σουηδία από την άλλη, αν και δεν φέρνει αντιρρήσεις για τους συγκεκριμένους φόρους, δήλωσε ότι η παράδοση μέρους των εθνικών εσόδων της στην ΕΕ είναι«εντελώςαπαράδεκτη». Η Επιτροπή προτείνει επίσης τη φορολόγηση των ηλεκτρικών αποβλήτων, δηλαδή του ηλεκτρικού εξοπλισμού, που απορρίπτεται.
Η πρόταση της Τετάρτης αναμένεται επίσης να επιβεβαιώσει τις προτάσεις του 2021 για την επιβολήσυνοριακούφόρουάνθρακα,μιαδημοφιλήςιδέα ανάμεσαστιςχώρεςτηςΕΕ, καιτηνανάληψημεριδίουτωνεσόδωνπουπαράγονται απότοσύστημαεμπορίαςδικαιωμάτωνεκπομπών(ETS). ΑυτήηιδέαωστόσοέχειφέρειαντιδράσειςμεταξύτωνχωρώντηςΑνατολικήςΕυρώπηςπουεπηρεάζονται περισσότερο από το ETS.
Σε απάντηση προς τις επικρίσεις, η Επιτροπή πρότεινε ότι μόνο ένα μικρό μερίδιο των εσόδων του ETS θα εισρεύσει στον προϋπολογισμό της ΕΕ, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα παραμείνουν στις εθνικές κυβερνήσεις. Πρόσθεσε ότι ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο για την επέκταση του συστήματος σε κτίρια και οδικές μεταφορές, γνωστό ως ETS2, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ το 2027, δεν θα περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Ωστόσο, οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να εγκρίνουν ομόφωνα τους νέους φόρους κατά τη διάρκεια 2ετών διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσουν μετά την υποβολή της πρότασής της από την Επιτροπή.
Έτοιμη για συμφωνία η ΕΕ
ΟΌλαφΓκιλ, εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν για θέματα εμπορίου, δήλωσε σήμερα ότι η ΕΕ είναι έτοιμη για μια συμφωνία, το μόνο που απομένει είναι να συμφωνήσει και η αμερικανική πλευρά. «Προτεραιότητά μας είναι να επιτύχουμε συμφωνία επί της αρχής με τις ΗΠΑ. Παραμένουμε έτοιμοι να το κάνουμε αυτό και περιμένουμε κάποια ένδειξη από τους Αμερικανούς ομολόγους μας ότι είναι έτοιμοι να κάνουν το ίδιο»,τόνισε.
Οι εξελίξεις αναμένονται, εκτός απροόπτου, μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες. Κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων για το επικείμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων με αποκλειστικό αντικείμενο τους δασμούς, δήλωσε ότι«ο Αμερικανός πρόεδρος είναι απρόβλεπτος και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την έκβαση της εμπορικής συμφωνίας».
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τα αντίμετρα της ΕΕ
Οι συνεχείς αλλαγές στις καταληκτικές ημερομηνίες αλλά και στα μεγέθη των δασμών φαίνεται πως έχουν δημιουργήσει μια πολυπλοκότητα γύρω από τις συζητήσεις για τους κλάδους, που θα πληγούν ή θα εξαιρεθούν, τη στιγμή μάλιστα που μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την επιβολή των αντίμετρων της ΕΕ στους αμερικανικούς δασμούς.
Η αναστολήτου πρώτου καταλόγου των αντιμέτρων της ΕΕ πρόκειται να λήξει τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, δηλαδή της απάντησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους δασμούς που έχουν ήδη επιβληθεί από τις ΗΠΑ.«Θα παρατείνουμε την αναστολή αν χρειαστεί, ενώ θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε καλά αποτελέσματα στις συνομιλίες μας με τις ΗΠΑ»,ήταν η απάντηση της Κομισιόν, η οποία φαίνεται να μην επικεντρώνεται αποκλειστικά σε αυτό.
Σημειώνεται πως η ΕΕ επικεντρώνεται ξεκάθαρα σε μια συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη μη επέκταση των δασμών. Για την ΕΕ, το καλύτερο αποτέλεσμα δεν είναι πλέον η αποφυγή των δασμών, αλλά η διασφάλιση ότι δεν θα υπερβούν το τρέχον όριο του 10%.
Ωστόσο αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο, καθώς στις 22 επιστολές που έχει ήδη στείλει ο Τραμπ σε ισάριθμες πρωτεύουσες, οι δασμοί κυμαίνονται από 25% στις εισαγωγές από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα , ως 35% στον Καναδά και η απειλή είναι για 50% στη Βραζιλία. Η κίνησα αυτή της ΕΕ ωστόσο ενδεχομένως να λειτουργήσει ευνοϊκά για την απόφαση Τραμπ. Ή εναλλακιτικά είναι μία καλή ευκαιρία καθώς οι Βρυξέλλες προσπαθούν να αποφύγουν το πλήγμα και κυρίως να κερδίσουν χρόνο πριν από τη νέα προθεσμία τουΤραμπ, την 1η Αυγούστου.
Με πληροφορίες του Politico
Content Original Link:
" target="_blank">