ΑΠΘ: Νέο μεταπτυχιακό για τα Εναέρια Αυτόνομα Συστήματα - Το μοναδικό στην νοτιοανατολική Ευρώπη
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ιδρύεται ένα αγγλόφωνο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) στο ΑΠΘ.
Το πρωτοποριακό αυτό Μεταπτυχιακό που εστιάζει στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό και την υλοποίηση Εναέριων Αυτόνομων Συστημάτων (Aerial Autonomous Systems), από το λευκό χαρτί έως την επιχειρησιακή εφαρμογή προσφέρεται από την Πολυτεχνική Σχολή και ξεκινά από το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026.
Φιλοδοξεί να ανοίξει νέους ακαδημαϊκούς και επαγγελματικούς ορίζοντες σε έναν από τους πιο αναπτυσσόμενους και στρατηγικά κρίσιμους τεχνολογικούς τομείς του μέλλοντος. Το πρόγραμμα εισάγει τους φοιτητές σε μία διεπιστημονική θεματική που συνδυάζει τεχνολογίες αιχμής με εφαρμοσμένη γνώση και πρακτική εμπειρία. Οι φοιτητές θα μπορούν να σχεδιάσουν ένα σύστημα, σε μία ολιστική προσέγγιση, ξεκινώντας από τις απαιτήσεις των αποστολών και συνεχίζοντας με τις επί μέρους απαιτήσεις των υποσυστημάτων: πτητική απόδοση, ρομποτικά συστήματα, τηλεπικοινωνίες, C3, ανάλυση γεωχωρικών δεδομένων, big data analysis, αυτόνομη λήψη αποφάσεων, ηλεκτροοπτικά συστήματα, τις διαδικασίες πτητικών δοκιμών και αξιοπλοΐας και τη χρήση αυτών σε εφαρμογές, μεταξύ άλλων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτή η ολοκληρωμένη προσέγγιση αποτελεί και τη βασική καινοτομία του προγράμματος: δεν περιορίζεται σε επιμέρους γνωστικά αντικείμενα, αλλά ενσωματώνει όλες τις συνιστώσες του σχεδιασμού και της υλοποίησης Εναέριων Αυτόνομων Συστημάτων, δημιουργώντας εξειδικευμένα στελέχη υψηλής τεχνογνωσίας για τις ανάγκες της βιομηχανίας και της έρευνας.
Η τεχνολογία των εναέριων αυτόνομων συστημάτων αποτελεί τεχνολογία αιχμής σε παγκόσμιο επίπεδο και για πρώτη φορά γίνεται προσιτή προς κτήση από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του ΔΠΜΣ.
Πρωτιά και διεθνής εμβέλεια
Το ΔΠΜΣ είναι το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η διδασκαλία γίνεται εξ ολοκλήρου στην αγγλική γλώσσα, ενώ ακολουθείται μεικτό μοντέλο εκπαίδευσης (διά ζώσης και σύγχρονη εξ αποστάσεως), γεγονός που το καθιστά άμεσα προσβάσιμο σε διεθνές κοινό.
Απευθύνεται σε πτυχιούχους Πολυτεχνικών Σχολών, Επιστημών Φυσικής, Πληροφορικής και Μαθηματικών, καθώς και Στρατιωτικών Σχολών, προσφέροντας γνώσεις που δύσκολα αποκτώνται αλλού, ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στη διδασκαλία συμμετέχουν μέλη ΔΕΠ από τρία Τμήματα του ΑΠΘ: Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Μηχανολόγων Μηχανικών και Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών. Και τα τρία Τμήματα έχουν μακρά ερευνητική παράδοση, άνω των 15 ετών, σε τομείς όπως τα ρομποτικά συστήματα, η αεροδυναμική, οι τηλεπικοινωνίες, η γεωπληροφορική και τα αυτόνομα οχήματα, με πλήθος επιστημονικών δημοσιεύσεων και συμμετοχών σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα.
Υποβολή αιτήσεων έως 31 Αυγούστου 2025
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους μαζί με αναλυτικό βιογραφικό στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. έως και τις 31 Αυγούστου 2025. Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται στην ιστοσελίδα του ΔΠΜΣ: https://uav.ece.auth.gr
Διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση
Μια ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Ιουλίου 2025, στις 19:00, μέσω Zoom: https://authgr.zoom.us/j/92952645471
Content Original Link:
" target="_blank">