Νευρολόγος αποκαλύπτει τις 3 τροφές που «δεν αγγίζει ποτέ»: Μπορεί να περιέχουν νευροτοξίνες ή παράσιτα
Υπάρχουν αρκετές τροφές που προάγουν την υγεία του εγκεφάλου, όπως τα λιπαρά ψάρια, τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα μούρα, οι ντομάτες και ο καφές. Αυτά τα «super foods» παρέχουν βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και υγιεινά λιπαρά απαραίτητα για τη βέλτιστη λειτουργία του εγκεφάλου και τη γνωστική υγεία.
Ωστόσο, υπάρχουν και τροφές που καλό είναι να αποφεύγετε, καθώς μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές νευρολογικές βλάβες - ή ακόμη και... θάνατο.
Σε ένα viral βίντεο στο TikTok, ο νευρολόγος Dr. Baibing Chen (γνωστός ως Dr. Bing) αποκαλύπτει τρεις τροφές που δεν βάζει ποτέ στο πιάτο του, εξαιτίας της πιθανότητας να περιέχουν νευροτοξίνες ή επικίνδυνα παράσιτα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
1. «Χτυπημένες» κονσέρβες
Αν βλέπετε κονσέρβα που έχει φουσκώσει, είναι ραγισμένη ή χτυπημένη, πετάξτε την. Ο Chen προειδοποιεί ότι αυτό μπορεί να είναι σημάδι μόλυνσης με βοτουλινική τοξίνη, μία από τις ισχυρότερες νευροτοξίνες που γνωρίζουμε.
Ακόμη και μικρή ποσότητα μπορεί να μπλοκάρει τη μετάδοση σήματος από τον εγκέφαλο στους μύες, οδηγώντας σε παράλυση, θολή όραση, αναπνευστική ανεπάρκεια και, χωρίς αντίδοτο, σε θάνατο.
Η βοτουλινική τοξίνη δεν έχει γεύση ή οσμή και το μαγείρεμα ίσως να μην την καταστρέψει πλήρως.
Συμβουλή του γιατρού: «Όταν έχετε αμφιβολία, πετάξτε την κονσέρβα.»
{https://www.tiktok.com/@doctor.bing/video/7506993831796133151?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7496468767779489302}
2. Μισοψημένο χοιρινό
Το μισοψημένο χοιρινό - ειδικά από ανεξέλεγκτες ή μη ρυθμιζόμενες πηγές - μπορεί να φέρει επικίνδυνα παράσιτα.
Η πιο σοβαρή μόλυνση είναι η νευροκυστικέρκωση, που προκαλείται από την κατάποση αυγών ταινίας. Οι προνύμφες μπορούν να φτάσουν στον εγκέφαλο και να εγκατασταθούν εκεί. Όπως λέει ο Chen, πρόκειται για μία από τις κύριες αιτίες επίκτητης επιληψίας παγκοσμίως.
Και δεν είναι πρόβλημα μόνο των αναπτυσσόμενων χωρών: «Μπορεί να εμφανιστεί και σε ανεπτυγμένες χώρες με ελλιπή υγειονομικά μέτρα», τονίζει.
1. Μεγάλα τροπικά ψάρια υφάλων
«Μου αρέσει να τρώω ψάρι, αλλά αποφεύγω μεγάλα τροπικά ψάρια υφάλων όπως το μπαρακούντα, ο ροφός και το amberjack λόγω της νευροτοξίνης ciguatoxin», εξηγεί ο Chen.
Η συγκεκριμένη τοξίνη προέρχεται από φύκια των κοραλλιογενών υφάλων και συσσωρεύεται στα σαρκοφάγα ψάρια όσο μεγαλώνουν. Έχει παρατηρήσει ο ίδιος περιπτώσεις δηλητηρίασης από ciguatoxin, η οποία μπορεί να έχει περίεργα και σοβαρά νευρολογικά συμπτώματα - όπως αίσθηση ψύχους που μετατρέπεται σε κάψιμο, μυρμήγκιασμα, ζάλη και επαναλαμβανόμενους εφιάλτες. Ορισμένοι ασθενείς αναπτύσσουν και χρόνια νευρολογικά προβλήματα.
Προσοχή! Το μαγείρεμα δεν εξουδετερώνει τη τοξίνη, καθώς είναι ανθεκτική στη θερμότητα.
Ο Chen δεν προτείνει την πλήρη αποχή από τα ψάρια, αλλά συστήνει να αποφεύγονται τα μεγάλα σαρκοφάγα είδη, ειδικά το συκώτι ή τα αυγά τους, και να ενημερώνεται κανείς για πιθανές τοξικότητες στην περιοχή του.
Content Original Link:
" target="_blank">