Η βραδινή συνήθεια που ανεβάζει την πίεση
Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το άγχος μπορεί να σκοτώσει. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, άτομα που ανέφεραν ότι βίωναν παρατεταμένο και έντονο άγχος είχαν 43% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με εκείνους που δεν ανέφεραν υψηλό επίπεδο άγχους.
Γιατί όμως το άγχος είναι τόσο επιβλαβές για την υγεία;
Εκτός από το ότι οδηγεί συχνά σε ανθυγιεινές συνήθειες (όπως η υπερφαγία ή το κάπνισμα), προκαλεί την απελευθέρωση κορτιζόλης, μιας ορμόνης που οδηγεί σε πληθώρα προβλημάτων υγείας, όπως αυξημένη αρτηριακή πίεση, χοληστερίνη και σάκχαρο στο αίμα - όλα παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθειες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι λοιπόν προφανές πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν αποτελεσματικές συνήθειες διαχείρισης του στρες. Δυστυχώς, υπάρχει μία κοινή συνήθεια αποφόρτισης που, σύμφωνα με καρδιολόγους, κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.
Η βραδινή συνήθεια που βλάπτει την καρδιά
Αν και μια συνήθης μέθοδος σας για την αντιμετώπιση του στρες είναι να χαλαρώνετε με μερικά ποτά το βράδυ, ήρθε η ώρα να βρείτε έναν άλλο τρόπο αντιμετώπισης. Σύμφωνα με δύο καρδιολόγους και μια διατροφολόγο, αυτή η συνήθεια είναι επιζήμια για την καρδιά - και ναι, αυτό περιλαμβάνει και το κόκκινο κρασί.
«Η υπερβολική κατανάλωση κρασιού ή αλκοόλ δεν προσφέρει κανένα όφελος για την υγεία της καρδιάς», λέει ο Dr. Paul Drury, καρδιολόγος και αναπληρωτής ιατρικός διευθυντής ηλεκτροφυσιολογίας στο MemorialCare Saddleback Medical Center στην Καλιφόρνια.
Ίσως έχετε ακούσει ότι το κόκκινο κρασί κάνει καλό στην καρδιά. Ο Dr. Drury αναγνωρίζει ότι έχει κάποιες ευεργετικές ιδιότητες (όπως τα αντιοξειδωτικά που μπορούν να μειώσουν τη χοληστερίνη), ωστόσο επισημαίνει ότι η παρουσία αλκοόλ υπερβαίνει τα πιθανά οφέλη. «Είναι πολύ πιο υγιεινό να καταναλώνει κανείς απλώς κόκκινα σταφύλια», τονίζει.
«Παρά τα πιθανά καρδιαγγειακά οφέλη, κάποιος που δεν πίνει τακτικά δεν θα πρέπει να αρχίσει να πίνει μόνο για αυτά τα πιθανά οφέλη», εξηγεί.
Ο Dr. Joshua Weisbrot, καρδιολόγος στο Atlantic Health System, εξηγεί ότι αμέσως μετά την κατανάλωση αλκοόλ, η αρτηριακή πίεση μειώνεται. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι αισθανόμαστε λιγότερο στρες και πιο χαλαροί.
Η διατροφολόγος Lindsay Malone προσθέτει ότι το αλκοόλ δρα ως αγγειοδιασταλτικό, δηλαδή χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και μπορεί προσωρινά να μειώσει την πίεση. «Αυτό οφείλεται εν μέρει στην επίδρασή του στα μονοπάτια του μονοξειδίου του αζώτου και στην κατασταλτική του δράση στο κεντρικό νευρικό σύστημα», εξηγεί.
Παρόλο που η πίεση μειώνεται προσωρινά μετά την κατανάλωση, ο Dr. Weisbrot τονίζει ότι το αλκοόλ δεν πρέπει να θεωρείται υποκατάστατο για την αντιυπερτασική φαρμακευτική αγωγή, η οποία λειτουργεί με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Και οι τρεις ειδικοί επισημαίνουν ότι ενώ το αλκοόλ μπορεί να μειώσει την πίεση βραχυπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα την αυξάνει.
«Μετά από μερικές ώρες, και ιδιαίτερα μετά από πολλαπλά ποτά, το σώμα αντιδρά με αύξηση της δραστηριότητας του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, οδηγώντας σε άνοδο της πίεσης. Έτσι, ακόμη κι αν νιώθετε χαλαροί, το καρδιαγγειακό σας σύστημα μπορεί να βρίσκεται σε κατάσταση εγρήγορσης», λέει η Malone. Ο Drury συμφωνεί, προσθέτοντας ότι η πίεση συνήθως αυξάνεται 12 ώρες μετά την κατανάλωση αλκοόλ.
Ακόμη και η μέτρια ημερήσια κατανάλωση μπορεί να είναι επιβλαβής μακροπρόθεσμα.
«Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα που καταναλώνουν μέτριες ποσότητες αλκοόλ διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης υπέρτασης. Επιπλέον, άτομα που μειώνουν την κατανάλωση αλκοόλ μπορούν να μειώσουν την πίεσή τους χωρίς άλλη αλλαγή στον τρόπο ζωής», εξηγεί ο Drury.
Η Malone συμφωνεί: «Με την πάροδο του χρόνου, η καθημερινή κατανάλωση, ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα, αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης. Οι μελέτες δείχνουν ξεκάθαρη συσχέτιση μεταξύ ποσότητας αλκοόλ και υψηλής πίεσης, ειδικά με συστηματική χρήση». Προσθέτει επίσης ότι το αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά τον ύπνο, αυξάνει τις ορμόνες του στρες και επιβαρύνει το συκώτι.
«Υπάρχει επίσης το φαινόμενο "J-curve" στις έρευνες, σύμφωνα με το οποίο οι πολύ ελαφρείς πότες ίσως εμφανίζουν ελαφρώς χαμηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο, αλλά αυτό το όφελος εξαφανίζεται γρήγορα και αντιστρέφεται όταν η κατανάλωση ξεπερνά ακόμη και το ένα ποτό την ημέρα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, η πιο ασφαλής προσέγγιση δεν είναι η καθημερινή κατανάλωση, αλλά η σποραδική και σε μικρές ποσότητες - αν όχι η πλήρης αποχή», καταλήγει.
Content Original Link:
" target="_blank">