Βούτυρο: Άλμα τιμών, "λευκός χρυσός" απειλεί φούρνους-κουζίνες
Οι τιμές σκαρφαλώνουν, οι προμηθευτές σπανίζουν και η ζήτηση αυξάνεται – το βούτυροεξελίσσεται σε προϊόν πολυτελείας για αρτοποιούς και καταναλωτές. Από τους φούρνους που φτιάχνουν διάσημα κρουασάν στο Παρίσι, έως την Αθήνα το Λονδίνο και το Χονγκ Κονγκ ζύμες και άλλα παρασκευάσματα βασίζονται σε ένα βασικό – αλλά ολοένα και πιο δυσεύρετο – υλικό: το βούτυρο.
Κι αυτά, την ίδια ώρα μάλιστα που ο Τραμπ απειλεί με δασμούς 17% στις ευρωπαϊκές εξαγωγές τροφίμων, βάζοντας σε κίνδυνο ελαιόλαδο, βούτυρο και σοκολάτες.
Ο τακτικός προμηθευτής της αλυσίδας Mamiche με φούρνους στο Παρίσι δεν μπορεί πλέον να εξασφαλίσει σταθερή ροή γαλλικού beurre de tourage, ενός ειδικού τύπου επίπεδου βουτύρου απαραίτητου για την παραγωγή σφολιατοειδών. Η Mamiche αναζητά εναλλακτικές πηγές, όμως το κόστος αυξάνεται, μεταδίδει το Bloomberg.
Οι τιμές του βουτύρου σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένουν κοντά σε ιστορικά υψηλά, με τις εκτιμήσεις να δείχνουν μικρή πιθανότητα αποκλιμάκωσης. Πρόκειται για ένα σύνθετο φαινόμενο
Content Original Link:
" target="_blank">