Αντιδράσεις για τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ ύψους σχεδόν 2 τρισ. ευρώ - 500% αύξηση στις δαπάνες για όπλα
«2 τρισ. ευρώ για μια νέα εποχή». Αυτά τα λόγια χρησιμοποίησε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να περιγράψει τον νέο πολυετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ενέκρινε σήμερα η Επιτροπή μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με τη Λάιεν, ο νέος προϋπολογισμός, ο οποίος αντιστοιχεί στο 1,26% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος της ΕΕ κατά μέσο όρο μεταξύ 2028 και 2034, είναι «μεγαλύτερος, ευφυέστερος και πιο στοχευμένος» και με αυτόν «επενδύουμε περισσότερο στην ανεξαρτησία μας και στη δυνατότητα μας να αντιδρούμε».
Η Λάιεν ανήγγειλε πάρα πολλές αλλαγές στη δομή και στον τρόπο διανομής των κονδυλίων. Το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2028- 2034 (ΠΔΠ) έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από το Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και από τους Επιτρόπους που ζήτησαν αλλαγές. Μάλιστα έγιναν αλλαγές ακόμη και στο παρά… ένα καθυστερώντας την ώρα των ανακοινώσεων. Πλέον το κείμενο θα αποτελέσει πεδίο διαβούλευσης. Προβλέπει και «μαξιλάρι» για κρίσεις αλλά και νέες πηγές για ίδιους πόρους για να αποπληρωθεί και το NGEU.
Συγκεκριμένα, αυτό που προκαλεί ερωτήματα είναι το πού θα βρεθούν τα επιπλέον 700 δισεκατομμύρια που προβλέπονται στον προϋπολογισμό. Σημειώνεται πως ο προϋπολογισμός της ΕΕ χρηματοδοτείται κυρίως από τις συνεισφορές των κρατών – μελών. Ένα μέρος αυτής της τρύπας θα μπορούσε επίσης να χρηματοδοτηθεί και μέσω νέων πηγών εσόδων.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με προσχέδιο, η Επιτροπή προτείνει εισφορά σε μεγάλες επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 50 εκατ. ευρώ, φόρο σε ηλεκτρονικά απόβλητα που δεν συλλέγονται για ανακύκλωση, καθώς και ποσοστό από τους εθνικούς φόρους καπνού, το οποίο θα αποδίδεται απευθείας στην ΕΕ.
Ενώ αυξάνονται οι στρατιωτικές δαπάνες, τα κράτη-μέλη βρίσκονται ήδη αντιμέτωπα με υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους. Παράλληλα, θα πρέπει να αποπληρωθούν και τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης από την πανδημία. Το σχέδιο του προϋπολογισμού τίθεται πλέον προς διαπραγμάτευση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Οι συνομιλίες αναμένονται μακρές και δύσκολες, καθώς το πολυετές πλαίσιο συνοδεύεται από ετήσιους προϋπολογισμούς, στους οποίους εξειδικεύονται οι δαπάνες.
Το σχέδιο, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2028, συμφωνήθηκε μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης και συνεχίστηκαν το πρωί της Τετάρτης, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα και μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Το ποσό των 1,98 τρισ. ευρώ αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό άλμα από τα 1,2 τρισ. ευρώ -που αντιστοιχούν στο 1% της παραγωγής της ΕΕ- που διατέθηκαν στον προϋπολογισμό κατά τον τελευταίο δημοσιονομικό κύκλο, μεταξύ 2021 και 2027. Το εμβληματικό ποσό του προϋπολογισμού είναι πιθανό να προκαλέσει αντιδράσεις από ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ που ήδη αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα και τα οποία θα είναι υπεύθυνα για τη χρηματοδότηση του μεγαλύτερου μέρους της δέσμης μέτρων μέσω εθνικών συνεισφορών, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Τι περιλαμβάνει το σχέδιο του προϋπολογισμού
Στο σχέδιο περιλαμβάνεται ένα ταμείο ανταγωνιστικότητας, ευημερίας και ασφάλειας ύψους 589,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 450,5 δισ. ευρώ προορίζονται για ένα ταμείο ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση των συζητήσεων.
Η γεωργία, η οποία αποτελεί εδώ και καιρό έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους του προϋπολογισμού της ΕΕ, θα λάβει και πάλι ένα μεγάλο κομμάτι της χρηματοδότησης με 293,7 δισ. ευρώ που προτείνονται για την κοινή γεωργική πολιτική του μπλοκ, σύμφωνα με τους ανθρώπους αυτούς.
Η πρόταση της Τετάρτης δίνει το έναυσμα για μια επίπονη διαδικασία στην οποία θα λάβουν μέρος το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που εκπροσωπούν τα κράτη μέλη. Οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να δώσουν την ομόφωνη υποστήριξή τους. Ο προϋπολογισμός, ο οποίος είναι γνωστός ως πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, πρέπει να συμφωνηθεί μέχρι το τέλος του 2027.
“Δύο χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων είναι μπροστά μας”, είπε. “Η σημερινή ημέρα είναι όμως μια σημαντική ημέρα”, συμπλήρωσε.
Οι συζητήσεις σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ είναι επί μακρόν αμφιλεγόμενες, καθώς η ΕΕ παλεύει με ανταγωνιστικές απαιτήσεις από τη γεωργία έως την περιφερειακή χρηματοδότηση για τα φτωχότερα κράτη μέλη.
Η φετινή πρόταση, η οποία θα διέπει τις προτεραιότητες δαπανών του μπλοκ μεταξύ 2028 και 2034, είναι ακόμη πιο ευαίσθητη, δεδομένου ότι η ΕΕ επιδιώκει να ενισχύσει τις αμυντικές της δυνατότητες και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, καθώς αντιμετωπίζει οικονομικές απειλές από τις ΗΠΑ και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από την Κίνα. Μια έκθεση του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε πέρυσι ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει επενδυτικό κενό ύψους 800 δισ. ευρώ ετησίως.
Ο τρέχων μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός υποστηρίζει περίπου 50 ταμεία της ΕΕ, από την έρευνα έως τα ενεργειακά έργα. Χρηματοδοτείται κυρίως από τις συνεισφορές των κρατών μελών, με τις πλουσιότερες οικονομίες να είναι καθαροί συνεισφέροντες στο κοινό ταμείο.
Απορρίπτει την πρόταση το Ευρωκοινοβούλιο
Ηδη κατά τη σημερινή συνεδρίαση στην αρμόδια επιτροπή του προϋπολογισμού του Ευρωκοινοβουλίου σημειώθηκαν αντιδράσεις, με τους εισηγητές εκ μέρους του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών να αμφισβητούν ακόμα και το ποσό των 2 τρισ. καθώς όπως επισήμαναν στον αρμόδιο επίτροπο Πιότρ Σεραφίν περιλαμβάνει και τα ποσά, που πρέπει να αποπληρωθούν μέσω προγράμματος, NextGenerationEU.
Οι εισηγητές εκ μέρους των δύο βασικών πολιτικών ευρωομάδων του ευρωκοινοβουλίου απορρίπτουν, εξάλλου, την πρόταση της Κομισιόν:
«Ούτε η ομάδα του ΕΛΚ ούτε το Ευρωκοινοβούλιο θα εγκρίνουν έναν προϋπολογισμό που προωθεί μεμονωμένα εθνικά σχέδια και που δεν σέβεται πλήρως τον νομοθετικό και δημοσιονομικό ρόλο του Κοινοβουλίου», ανέφερε ο εισηγητής του ΕΛΚ Ζίγκφριντ Μουρεσάν.
Οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες αναφέρουν στη σχετική ανακοίνωσή τους ότι απορρίπτουν την πρόταση ειδικά εκείνη που αφορά τα προτεινόμενα «εθνικά και περιφερειακά σχέδια» και τη συγχώνευση της ΚΑΠ και της πολιτικής συνοχής, που αποτελεί τεράστιο «πλήγμα».
Content Original Link:
" target="_blank">