Ο καύσωνας απειλεί την Ευρώπη
Οι ειδικοί κάνουν λόγο για έναν «θόλο ζέστης» που καλύπτει τις περιοχές σαν θερμοκήπιο και έχει ήδη οδηγήσει σε θανάτους και σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία χιλιάδων ανθρώπων, ιδιαίτερα από ευπαθείς ομάδες.
Στην Ιταλία, οι αρχές έχουν καταγράψει τουλάχιστον 7 θανάτους ηλικιωμένων τις τελευταίες ημέρες, κυρίως λόγω θερμοπληξίας. Στην Αλβανία, δύο άτομα άνω των 80 ετών πέθαναν εξαιτίας της ζέστης, ενώ στην Ελλάδα, οι υπηρεσίες υγείας έχουν σημειώσει αύξηση των εισαγωγών σε νοσοκομεία λόγω θερμοπληξίας και αναπνευστικών προβλημάτων, με τουλάχιστον 4 θανάτους σε ορεινές περιοχές και νησιά. Η Γαλλία κατέγραψε φέτος τον δεύτερο πιο θερμό της Ιούνιο από το 1900, με μέσες θερμοκρασίες +3,3 °C πάνω από το κανονικό. Δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους λόγω θερμικών προβλημάτων, ενώ περισσότεροι από 300 άνθρωποι χρειάστηκαν νοσηλεία.
Η Ισπανία και η Πορτογαλία βρίσκονται επίσης σε συναγερμό, με θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 44°C και δεκάδες περιστατικά λιποθυμιών ή καρδιοαναπνευστικών επεισοδίων. Το 2022, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μόνο στην Ισπανία καταγράφηκαν πάνω από 4.000 θάνατοι που σχετίζονταν με τη ζέστη. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι φέτος τα τελικά δεδομένα μπορεί να είναι ακόμα χειρότερα.
Τι είναι ο θόλος ζέστης;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο λεγόμενος «θόλος ζέστης» είναι ένα μετεωρολογικό φαινόμενο κατά το οποίο ένα ισχυρό σύστημα υψηλής πίεσης σχηματίζει έναν θόλο στην ατμόσφαιρα, παγιδεύοντας ζεστό αέρα πάνω από μια συγκεκριμένη περιοχή. Αυτός ο παγιδευμένος αέρας δεν μπορεί να διαφύγει και οδηγεί σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και συχνά σε ξηρασία. Η διάρκεια ενός θερμικού θόλου, ή θόλου ζέστης, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η ισχύς του συστήματος υψηλής πίεσης, η γεωγραφική θέση της εκάστοτε περιοχής και οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες. Οι ακραίες θερμοκρασίες μπορεί να διαρκέσουν από λίγες ημέρες έως αρκετές εβδομάδες.
Γερμανοί ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου – «Είμαστε εντελώς απροετοίμαστοι»
Στη Γερμανία, παρά το γεγονός ότι οι θερμοκρασίες είναι ηπιότερες από τη Μεσόγειο, η απουσία εθνικού σχεδίου δράσης ανησυχεί τους ειδικούς. «Ενώ άλλες χώρες έχουν ήδη βιώσει καταστροφικά κύματα καύσωνα – και αυτά δεν αφορούν πλέον μόνο τις χώρες της νότιας Ευρώπης – η Γερμανία δεν διαθέτει βασικές προετοιμασίες για τέτοια ακραία φαινόμενα», λέει ο επικεφαλής της Μονάδας Ψηφιακής Γηριατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Χαϊδελβέργης, Κλέμενς Μπέκερ.
Ο ειδικός δημόσιας υγείας, Μπερντ Χάγκεν, προσθέτει: «Η χώρα μας συνεχίζει να υποτιμά τον κίνδυνο. Το 2003, πέθαναν χιλιάδες άτομα σε όλη την Ευρώπη, αλλά δεν φαίνεται να μάθαμε τίποτα. Η θνησιμότητα ανεβαίνει ακόμα και σε μέτριους καύσωνες, ιδίως στα αστικά κέντρα».
Πράγματι, το 2003, μόνο η Γερμανία είχε καταγράψει 7.500 θανάτους λόγω των ακραίων θερμοκρασιών. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (UBA) και το Ινστιτούτο Robert Koch υπολόγισαν ότι υπήρξαν περίπου 3.000 θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη στη Γερμανία τα καλοκαίρια του 2023 και του 2024. Αυτοί που επηρεάστηκαν περισσότερο ήταν άτομα άνω των 75 ετών με προϋπάρχουσες παθήσεις όπως άνοια, καρδιαγγειακές παθήσεις ή πνευμονοπάθειες.
Όσον αφορά το πόσο απροετοίμαστη βρίσκει τη Γερμανία το νέο κύμα καύσωνα: «Δεν έχουμε μηχανισμούς ειδοποίησης για ευάλωτους πολίτες, δεν υπάρχουν “καταφύγια δροσιάς” σε δημόσιους χώρους και τα νοσοκομεία δεν είναι προετοιμασμένα για μαζικά περιστατικά θερμικής εξάντλησης», τονίζει η δρ. Κλαούντια Τράιντλ Χόφμαν, Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Ιατρικής, με τον Μπέκερ να προσθέτει πως «σήμερα, λιγότερο από το 1% των γερμανικών δήμων διαθέτουν σχέδιο αντιμετώπισης “θόλου ζέστης”». Όπως διευκρινίζει, στη Γερμανία, τα ακραία φαινόμενα καύσωνα δεν θεωρούνται ακόμη φυσικές καταστροφές, γεγονός που καθιστά δύσκολη την λήψη προληπτικών μέτρων.
Η Γερμανική Εταιρεία για την Προστασία του Ανθρώπινου Σώματος (DGG) ζητά τώρα μια επανεξέταση του πώς αντιμετωπίζει η χώρα τέτοια φαινόμενα. Η σύνταξη ενός κατάλληλου σχεδίου δράσης μπορεί να χρειαστεί πολλούς μήνες προετοιμασίας, ακόμα και χρόνια, και γι’ αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα.
«Ένα κύμα καύσωνα χωρίς προετοιμασία μπορεί να οδηγήσει σε δεκάδες χιλιάδες θανάτους μέσα σε λίγες μόνο ημέρες. Ο κρατικός μηχανισμός θα πρέπει να προτεραιοποιήσει άμεσα την σύνταξη σχεδίου δράσης, τουλάχιστον σε περιοχές όπως η κοιλάδα του Ρήνου, ο κόλπος της Κολωνίας και μητροπολιτικές περιοχές με πολύ κόσμο, όπως το Μόναχο, η Στουτγάρδη, η Δρέσδη, το Βερολίνο, η Φρανκφούρτη και η περιοχή του Ρουρ», αναφέρει η έκθεση.
«Λόγω της κλιματικής αλλαγής, το πρόβλημα της υπερβολικής θνησιμότητας το καλοκαίρι θα γίνει ακόμη πιο σοβαρό στο μέλλον», λέει ο πρόεδρος του UBA, καθηγητής Δρ. Ντιρκ Μέσνερ. «Είναι επομένως ακόμη πιο σημαντικό οι τομείς προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας να συνεργάζονται στενά και να παρέχουν υποστήριξη στους πληγέντες».
Οι ειδικοί ζητούν, πάντως, συντονισμένα μέτρα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τονίζοντας πως ο κίνδυνος δεν είναι παροδικός. Όπως προειδοποιεί ο μετεωρολόγος Αντρέας Φρίντριχ: «Οι καύσωνες θα γίνουν μακρύτεροι, συχνότεροι και πιο φονικοί. Πρέπει να προσαρμοστούμε τώρα, αλλιώς θα ζούμε κάθε καλοκαίρι με εκατοντάδες ή χιλιάδες νεκρούς».
Content Original Link:
" target="_blank">