Νότια Κορέα: Στη φυλακή για ψηφιακή... αποτοξίνωση
Στην απομόνωση, χωρίς περιττά στρεσογόνα ερεθίσματα, έχουν χρόνο να στοχαστούν, να κάνουν διαλογισμό και να βρουν τη γαλήνη. «Γιατί δεν το κάνεις;», ρώτησε η σύζυγός του και κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα του πρότζεκτ «Η Φυλακή Μέσα Μου» (Prison Inside Me), αφηγείται στο Αλ Τζαζίρα.
Μια δεκαετία αργότερα, ο πρώην εισαγγελέας και η σύζυγός του υποδέχονται τους «τρόφιμους» που επιλέγουν οικειοθελώς τον εγκλεισμό τους στη «φυλακή» που έχουν στήσει -με τις συμβουλές ενός φίλου τους, διευθυντή αληθινής φυλακής- σε μια επαρχιακή πόλη σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων από τη Σεούλ. Μάνατζερ, υπάλληλοι γραφείου, φοιτητές, εργαζόμενες μητέρες, αντί να κλείσουν δωμάτιο σε ένα κλασικό ξενοδοχείο, πληρώνουν περίπου 100 ευρώ τη βραδιά για μια εναλλακτική απόδραση – το «πρόγραμμα «ψηφιακής αποτοξίνωσης» στη «θεραπευτική μονάδα», όπως προτιμά να αποκαλεί πλέον τη «φυλακή» της Χονγκτσεόν το ζευγάρι.
Διαβαίνοντας το κατώφλι του γκρίζου κτιρίου, οι πελάτες αφήνουν στην είσοδο κινητά τηλέφωνα, laptops, ρολόγια, οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή. Φορούν μια μπλε φόρμα που θυμίζει έντονα στολή φυλακισμένου και κλείνονται επί 24 ώρες, 48ωρο ή και μία εβδομάδα σε ένα δωμάτιο 5 τετραγωνικών μέτρων. Δεν υπάρχουν άνετο κρεβάτι, πολυτελή έπιπλα ή καθρέφτης, αλλά ένα μικρό στρώμα στο πάτωμα, ένα απλό γραφείο, ένα στενό παράθυρο, μια τσαγιέρα, τουαλέτα, όπως κατέγραψε και ο φωτογραφικός φακός του Reuters.
Δεν παρέχονται υπηρεσίες σπα, χαλαρωτικών μασάζ, δεν υπάρχει μενού με λαχταριστά εδέσματα. Λιτό, «μοναστηριακού τύπου» φαγητό σερβίρεται στους «τροφίμους» μέσα από ένα άνοιγμα στην πόρτα του «κελιού». Στην πιο αυστηρή εκδοχή του προγράμματος απαγορεύεται η παραμικρή επικοινωνία με τους υπόλοιπους έγκλειστους. Παράλληλα, επιτρέπονται δραστηριότητες όπως συγγραφή σε ημερολόγιο, διαλογισμός, ασκήσεις γιόγκα και για παρατεταμένη διαμονή προαυλισμός σε ένα ειδυλλιακό τοπίο μέσα στο πράσινο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από τα 28 κελιά της «φυλακής-θεραπευτικής δομής» του πρώην εισαγγελέα έχουν περάσει ήδη χιλιάδες τρόφιμοι που κλείστηκαν εκούσια. Παίρνοντας «απολυτήριο» δηλώνουν ενθουσιασμένοι επειδή κατάφεραν να αποτινάξουν τα «δεσμά» της καθημερινότητάς τους, να απεγκλωβιστούν από τη φυλακή που δημιούργησαν οι ίδιοι μέσα τους, «the prison inside me», όπως λένε. Επέστρεψαν στον «έξω κόσμο» με μια νέα οπτική, αποφασισμένοι να αφήνουν πλέον πιο συχνά στην άκρη το κινητό τηλέφωνο, να κλείνουν τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, να παίρνουν «ανάσες ελευθερίας».
Η ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΣΤΟΥΣ ΕΓΚΛΕΙΣΤΟΥΣ
Σε μια χώρα που επαίρεται πως είναι μεταξύ των ηγετών στην τεχνολογική καινοτομία, με κολοσσούς όπως η Samsung, και μια εργασιακή κουλτούρα όπου ο κανόνας είναι η εβδομάδα απασχόλησης των 80 ωρών, δεν είναι εύκολη η αποσύνδεση από τον ψηφιακό κόσμο, παραδέχεται ο Κβον Γιονγκ-Σεόκ.Η βασική συμβουλή που δίνει στους πρώην έγκλειστους πελάτες του όταν νιώθουν πως ασφυκτιούν από την πίεση ή ότι χάνουν τον έλεγχο, είναι να βγάζουν έστω και για λίγη ώρα κάθε ηλεκτρονική συσκευή από την πρίζα και να πατούν φρένο προτού εξαντληθούν σωματικά και ψυχικά. «Το διάλειμμα δεν είναι ένδειξη αδυναμίας, αλλά δύναμης», επαναλαμβάνει συχνά, όταν προσκαλείται ως ομιλητής σε τηλεοπτικές εκπομπές και εκδηλώσεις με θέμα την ψηφιακή αποτοξίνωση, την υπερεργασία και την ψυχική υγεία.
Content Original Link:
" target="_blank">