Ο Τραμπ στέλνει ραβασάκια με δασμούς σε όλο τον κόσμο
Ο,τι αποφασίσει πάντως –ελλείψει συμβιβαστικών συμφωνιών– θα ισχύει από την 1η Αυγούστου, όπως διευκρίνισε χθες η Ουάσιγκτον, δίνοντας παράταση της «διαπραγματευτικής εκεχειρίας», που έληγε στις 9 Ιουλίου, σύμφωνα με την προηγούμενη απόφαση Τραμπ.
Το μυστήριο λύθηκε πρώτα για τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες οι πρώτες επιστολές του Λευκού Οίκου προς τους πρωθυπουργούς τους, με τις οποίες ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοινώνει την επιβολή δασμών 25% στα προϊόντα των δύο συμμάχων, λόγω του μεγάλου εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ. Δασμούς 25% και 24% αντίστοιχα είχε επιβάλει και στις 2 Απριλίου, όταν προχώρησε σε μπαράζ ανταποδοτικών δασμών σχεδόν για όλον τον πλανήτη και στη συνέχεια έδωσε 90ήμερη εκεχειρία.
Στις ίδιες επιστολές-καρμπόν, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα απειλούνται ότι, αν αποφασίσουν να επιβάλουν αντίποινα, οι ΗΠΑ θα απαντήσουν με ίσους δασμούς, στους οποίους θα προσθέσουν το 25%. Αν, βέβαια, εταιρίες τους μεταφέρουν την παραγωγή τους στις ΗΠΑ θα έχουν μηδενικούς δασμούς, υπογραμμίζει, αφήνοντας περιθώριο περαιτέρω διαπραγμάτευσης. «Οι δασμοί μπορούν να τροποποιηθούν προς τα πάνω ή προς τα κάτω».
Λίγες ώρες πριν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει μέσω του Τruth Social ότι από χθες το βράδυ θα αρχίσει να στέλνει «12, ίσως και 15 επιστολές» σε χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε συμφωνία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παράλληλα, μετά τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, ανακοινώθηκαν επίσης δασμοί 25% για Μαλαισία και Καζακστάν, 30% για Νότια Αφρική και 40% για Λάος και Μιανμάρ.
Στο στόχαστρο
Στην πιο γεωπολιτική δήλωση της χθεσινής ημέρας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απείλησε με πρόσθετους δασμούς 10% «χωρίς καμία εξαίρεση» οποιαδήποτε χώρα υποστηρίζει τις «αντιαμερικανικές πολιτικές της ομάδας των BRICS», δίχως να διευκρινίσει σε τι συνίστανται αυτές οι πολιτικές.
Χθες ολοκληρώθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας η 17η Σύνοδος Κορυφής της ομάδας των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Νότια Αφρική), με παρόντα τα νέα μέλη, Ιράν, Αίγυπτο, Αιθιοπία, Ινδονησία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, η οποία βρίσκεται με το ένα πόδι μέσα και με το άλλο στον προθάλαμο. Μαζί τους μια σειρά πιο «χαλαρών» εταίρων, όπως η Λευκορωσία, το Βιετνάμ, η Νιγηρία και η Ταϊλάνδη, ενώ ως παρατηρητής συμμετείχε και η Τουρκία, με τον υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν.
Τον Τραμπ προφανώς ενόχλησε η κοινή διακήρυξη των BRICS, η οποία τον φωτογράφιζε, εκφράζοντας σοβαρές ανησυχίες για την «επέκταση μονομερών δασμολογικών και μη δασμολογικών μέτρων» στο διεθνές εμπόριο.
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΧΡΙ ΑΥΡΙΟ ΘΕΛΕΙ Η Ε.Ε.
Παρά τις ασφυκτικές προθεσμίες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν σε θέματα εμπορίου, Ολαφ Γκιλ, τόνισε χθες ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση επιθυμεί εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ πριν από τις 9 Ιουλίου, κάτι που επεσήμανε στον Τραμπ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την Κυριακή, σε τηλεφωνική επικοινωνία τους, όπως ανακοινώθηκε. Ο Γκιλ αναφέρθηκε εκ νέου στον ευρωπαϊκό στόχο για αμοιβαίους μηδενικούς δασμούς εκατέρωθεν του Ατλαντικού, χωρίς να σχολιάσει τις αντιφατικές πληροφορίες των τελευταίων ημερών από την απέναντι ακτή.
Το θολό τοπίο ίσως ξεκαθαρίσει έως αύριο Τετάρτη, καθώς ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, δήλωσε στο CNBC ότι μέσα σε αυτό το διάστημα θα γίνουν «πολλές εμπορικές ανακοινώσεις» και ότι από το βράδυ της Κυριακής το e-mail του είναι γεμάτο με πολλές νέες προσφορές και προτάσεις. Ο Μπέσεντ ισχυρίστηκε ότι οι απαντητικές αμερικανικές επιστολές δεν θα έχουν μορφή τελεσιγράφου, δίνοντας επιπλέον την είδηση ότι μέσα στο επόμενο 15νθήμερο θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του για περαιτέρω συζητήσεις έπειτα από την πρόσφατη διμερή συμφωνία-πλαίσιο για το εμπόριο.
Ωστόσο, όλα εξαρτώνται από τις διαθέσεις του «μεγάλου αφεντικού» του Λευκού Οίκου, ο οποίος έφερε σε δύσκολη θέση τον Μπέσεντ, συνδέοντας τις συνομιλίες που θα ξεκινήσουν μέσα στην εβδομάδα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κινεζικών συμφερόντων TikTok, στις ΗΠΑ, με το ευρύτερο πλαίσιο των σινοαμερικανικών διαπραγματεύσεων.
Content Original Link:
" target="_blank">