Politico: Ελλάδα και Ιταλία προειδοποιούν για την Λιβύη - Η Ευρώπη αδρανεί απέναντι σε Ρωσία και Τουρκία
Η Αθήνα από την πλευρά της έχει στείλει δύο πολεμικά πλοία για περιπολίες στα ανοικτά της Λιβύης, ως απάντηση στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών και στις στρατηγικές ανησυχίες της για συνεργασία της Τουρκίας με τους Λίβυους, προκειμένου να τεμαχίσει τη Μεσόγειο σε θαλάσσιες ζώνες για έρευνες για υδρογονάνθρακες, αναφέρει το δημοσίευμα του μέσου.
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι χαρακτήρισε τη Λιβύη ως «μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την οποία η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει από κοινού», αλλά μια ευρωπαϊκή προσπάθεια την περασμένη εβδομάδα με στόχο να σημειωθεί κάποια διπλωματική πρόοδος εξελίχθηκε σε φιάσκο.
Ο επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ Μάγκνους Μπρούνερ, συνοδευόμενος από υπουργούς από την Ιταλία, την Ελλάδα και τη Μάλτα, κηρύχθηκαν «ανεπιθύμητα πρόσωπα» (“personae non gratae”) στη Βεγγάζη, επικράτεια του Χαλίφα Χαφτάρ στην ανατολική Λιβύη και η αντιπροσωπεία διατάχθηκε να αποχωρήσει κατηγορούμενη για απροσδιόριστες «παραβιάσεις».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ο ρόλος της Ρωσίας στη Λιβύη συνεχίζει να επεκτείνεται, χρησιμοποιώντας την ως κεντρικό κόμβο της αφρικανικής στρατηγικής της», προειδοποίησε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.
Και πρόσθεσε ότι ένα πολιτικά συνδεδεμένο δίκτυο λαθρεμπορίου στη Λιβύη υποστηρίζει τις στρατηγικές προσπάθειες της Ρωσίας, βοηθώντας τη Μόσχα να παρακάμψει τις κυρώσεις και να εργαλειοποιήσει τη μετανάστευση.
Ιταλία και Ελλάδα αναγνωρίζουν ότι η λύση στο πρόβλημα της Λιβύης απαιτεί τη στήριξη μεγάλων συμμάχων, όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία, όμως η ανταπόκρισή τους είναι περιορισμένη. Πρόσφατη διπλωματική αποστολή επιχείρησε να βρει λύσεις, ενώ η ΕΕ, που έχει χρηματοδοτήσει την Τυνησία για τον έλεγχο μεταναστευτικών ροών, αμφιβάλλει αν αυτό το μοντέλο μπορεί να εφαρμοστεί στη Λιβύη λόγω της αποσταθεροποίησης από πολιτοφυλακές.
Ο ρόλος της Ρωσίας
Σε πρόσφατη στρατιωτική παρέλαση στη Βεγγάζη, παρουσιάστηκαν ρωσικά όπλα, αναδεικνύοντας τη στενότερη σχέση Ρωσίας και Χαφτάρ. Η Μόσχα επιδιώκει να αποκτήσει στρατιωτική βάση στη Λιβύη, ειδικά μετά το τέλος της συμφωνίας με τη Συρία για τη βάση στην Ταρτούς, με στόχο να έχει παρουσία στη Μεσόγειο.
Υπάρχουν πληροφορίες ότι η Ρωσία θέλει να εγκαταστήσει πυραυλικά συστήματα στη βάση της Σέμπχα και να κατευθύνει πυραύλους προς την Ευρώπη, αν και πολλοί αμφισβητούν την υλοποίηση αυτών των σχεδίων. Ακόμη και χωρίς πυραύλους, η ρωσική παρουσία σε λιβυκές βάσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί για υποστήριξη επιχειρήσεων στην Αφρική και να απειλήσει την Ευρώπη.
Επίσης, αυξάνονται οι φόβοι αξιωματούχων της Νότιας Ευρώπης ότι η Ρωσία θα μπορούσε σύντομα να είναι σε θέση να εργαλειοποιήσει τις μεταναστευτικές ροές από τη Λιβύη όπως είχε κάνει με τον υβριδικό πόλεμο, που είχε εξαπολύσει στο ανατολικό μέτωπο της ΕΕ με πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή να περνούν από τα σύνορα της Λευκορωσίας στην Πολωνία.
Παρά τη σοβαρότητα των απειλών αυτών από τη Λιβύη, η Ιταλία και η Ελλάδα πασχίζουν να πείσουν τους συμμάχους τους να αναλάβουν δράση. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, συζήτησε το θέμα της Λιβύης με τον Γάλλο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στην τρίωρη συνάντησή τους στη Ρώμη στις 4 Ιουνίου.
Η Λιβύη «είναι φυσικά ένα θέμα καίριας σημασίας τόσο για την Ιταλία όσο και για τη Γαλλία», δήλωσε Ιταλός αξιωματούχος με άμεση γνώση των συνομιλιών των δύο πλευρών, τονίζοντας «τις κοινές ανησυχίες, ιδίως όσον αφορά στην ασφάλεια – όσον αφορά επίσης στην αυξανόμενη παρουσία της Ρωσίας εκεί – και τη μετανάστευση». Αλλά παραδέχθηκε ότι υπάρχουν κάποιες διαφορές μεταξύ των θέσεων των δύο χωρών «σχετικά με τις πιθανές πολιτικές λύσεις».
Το Politico επισημαίνει πως η Λιβύη είναι πιο σημαντική για την Ιταλία παρά για τη Γαλλία, ενώ οι ΗΠΑ επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στον Ειρηνικό. Αυτό μειώνει τις πιθανότητες η Ουάσιγκτον να επενδύσει πολιτικά στην σταθεροποίηση της Λιβύης. Μάλιστα, η πιο πρόσφατη διακήρυξη του ΝΑΤΟ στη σύνοδο της Χάγης δεν κάνει καμία αναφορά στην Αφρική.
Content Original Link:
" target="_blank">