Καιρός: «Τρελάθηκε» και φέρνει νέο κύμα καύσωνα - Πότε και πού θα «χτυπήσουν» τα 43άρια - Τι λέει στο Eleftherostypos.gr o μετεωρολόγος Σταύρος Κέππας
Από το μεσημέρι της Πέμπτης (17/7), η αστάθεια θα κάνει την εμφάνισή της στη Μακεδονία και τη Θράκη, με τοπικές μπόρες και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά τμήματα. Καθώς θα βαδίζουμε προς το βράδυ και τα ξημερώματα της Παρασκευής, τα φαινόμενα είναι πιθανό να επεκταθούν σε πεδινές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με τις καταιγίδες σε κάποιες περιπτώσεις να αποκτούν ισχυρό χαρακτήρα.
Την Παρασκευή το μεσημέρι, υπολειπόμενη αστάθεια ίσως επιμείνει σε ορεινά της Θεσσαλίας και της Θράκης, ωστόσο σταδιακά τα φαινόμενα θα περιοριστούν και θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα, ο καιρός θα παραμείνει σταθερός και ξηρός.
Σύμφωνα με τον Δρ. Σταύρος Κέππας, Γεωλόγος-Μετεωρολόγος και επιστημονικός υπεύθυνος μετεωρολογικού τμήματος της WeatherXM και ερευνητής στο τμήμα φυσικής στο εργαστήριο φυσικής της ατμόσφαιρας «η αλλαγή αυτή οφείλεται στην “ουρά” ενός ψυχρού μετώπου που θα κινηθεί από την κεντρική Ευρώπη προς τα ανατολικά επηρεάζοντας κυρίως τα υπόλοιπα Βαλκάνια και οριακά την χώρα μας. Αυτό σημαίνει ότι μετά το πέρας των καταιγίδων, άρα μέσα στην Παρασκευή και το Σάββατο, η θερμοκρασία στα βόρεια θα υποχωρήσει σχεδόν κοντά σε κανονικά για την εποχή επίπεδα (29 στα παραθαλάσσια με 34-35 στα ενδότερα πεδινά της βόρειας χώρας). Στα πεδινά της υπόλοιπης χώρα όμως θα φτάσουμε και τους 35 με 37. Στα παράκτια όμως δεν θα ξεπερνάμε τους 31-32°C».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέο ισχυρό κύμα καύσωνα από την Κυριακή – Μέχρι 43°C
Ωστόσο, η προσωρινή ανακούφιση δεν θα κρατήσει πολύ. Από την Κυριακή (20/7) και κυρίως από την Τρίτη έως και την Πέμπτη (22–24/7), οι θερμοκρασίες θα πάρουν την ανιούσα, με τον υδράργυρο να αγγίζει ή και να ξεπερνά τους 41–43°C σε αρκετές περιοχές.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο eleftherostypos.gr, ο Δρ. Σταύρος Κέππας:«Από Κυριακή και μετά ο υδράργυρος σταδιακά θα αρχίσει να ανεβαίνει, με τις δυσκολότερες μέρες να είναι πιθανότατα να είναι η Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη (22-24/7/2025), με τον υδράργυρο όμως να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα έως και την Παρασκευή, οπότε και υπάρχουν ενδείξεις να υποχωρεί. Αιτία είναι η μεταφορά θερμών αερίων μαζών από την βορειοδυτική Αφρική στη χώρα μας.
Οι κλασικές -στη ζέστη- περιοχές, όπως ο Θεσαλικός κάμπος, τα πεδινά της Μακεδονίας, της Στερεάς, της Πελοποννήσου και της νότιας Κρήτης θα φλερτάρουν την ερχόμενη Τετάρτη με μέγιστες έως και 41-43°C, με τις ελάχιστες να μην υποχωρούν ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα κάτω από τους 29-31°C.
Πρόκειται, λοιπόν, για ένα κύμα καύσωνα που θα μας φέρει αντιμέτωπους με θερμοκρασίες έως και 7-10°C πάνω από τα κλιματικά για την εποχή. Οι θερμοκρασίες φαίνεται να επανέρχονται στα φυσιολογικά προς το μεθεπόμενο Σάββατο (26/7), ενώ υπάρχουν και ενδείξεις ότι ο καιρός θα γίνεται πιο ασταθής. Ωστόσο, αυτό παραμένει για την ώρα απλά ένα πιθανό σενάριο καθώς μιλάμε για 10 ημέρες μετά».
Καιρός: Τι να περιμένουμε τον Αύγουστο
Όσον αφορά τον Αύγουστο, τα αριθμητικά μοντέλα δεν επιτρέπουν ασφαλή πρόγνωση, ωστόσο, τα εποχιακά μοντέλα δείχνουν μια τάση: η Νοτιοανατολική Ευρώπη και κατ’ επέκταση τα Βαλκάνια και η Ελλάδα, πιθανόν να βρεθούν και πάλι στη θερμότερη γωνιά της ηπείρου, με θερμοκρασίες 2–3°C πάνω από τον μέσο όρο.
Μάλιστα μιλώντας στο eleftherostypos.gr, ο Δρ. Σταύρος Κέππας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «το να μιλήσουμε για τον Αύγουστο από τώρα φεύγει έξω από το εύρος στο οποίο τα μοντέλα μπορούμε να μας δώσουν μία ασφαλή πρόγνωση ή έστω τάση. Τα εποχιακά μοντέλα πρόγνωσης καιρού, ωστόσο, θέλουν τη νοτιοανατολική γωνιά της Ευρώπης (και άρα τα Βαλκάνια) να είναι η θερμότερη με θερμοκρασίες κατά μέσο όρο 2-3°C πάνω από τα κλιματικά (τονίζω κατά μέσο όρο). Αν αυτό επαληθευτεί, σημαίνει ότι θα έχουμε έναν σταθερά θερμότερο Αύγουστο από αυτόν που γνωρίζαμε τις προηγούμενες δεκαετίες (και τείνουμε να ξεχάσουμε). Αυτή η εκτίμηση, πάντως, έχει πολύ μικρό confidence και αφορά μόνο τις όποιες ενδείξεις έχουμε από τα εποχιακά μοντέλα».
Και πρόσθεσε ο ίδιος: «Γενικά θα ήθελα να τονίσω ότι και φέτος όπως και πέρσι, ανεξαρτήτως εποχής, φαίνεται πως παλεύουμε μεταξύ φυσιολογικών επιπέδων και μίας νέας πραγματικότητας όσον αφορά στη θερμοκρασία. Αυτό σημαίνει ότι συνήθως οι θερμοκρασίες κινούνται σε υψηλότερα από το κανονικό επίπεδα, για να υποχωρούν πρόσκαιρα σε φυσιολογικά επίπεδα, με τις περιπτώσεις όπου η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τα κλιματικά να είναι πραγματικά λίγες. Αυτή είναι μία κατάσταση που έχει ξεκινήσει από το 2023, συνεχίζει ακόμα και σήμερα και είναι αρκετά ανησυχητική (δείτε εδώ και ένα διάγραμμα που ανανεώνεται near real time και αφορά την θερμοκρασία του πλανήτη μας https://climatereanalyzer.org/clim/t2_daily/?dm_id=world). Όλη αυτή η κατάσταση και η συχνότητα με την οποία ερχόμαστε αντιμέτωπη με εξαιρετικά θερμές ή έστω άνω του μέσου όρου θερμές συνθήκες συχνά και για μεγάλα διαστήματα είναι προφανώς αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής».
Content Original Link:
" target="_blank">