Αεροπορική τραγωδία της Air India: Ανατροπή - Αυτοκτόνησε τελικά ο κυβερνήτης; - Φως στα αίτια που οδήγησαν στο θάνατο πάνω από 260 ανθρώπους
Νέα δεδομένα από την έρευνα για το δυστύχημα της πτήσης AI171, που σημειώθηκε στις 12 Ιουνίου κοντά στην πόλη Αχμενταμπάντ της Ινδίας, δείχνουν πως ο κυβερνήτης απενεργοποίησε χειροκίνητα τους διακόπτες παροχής καυσίμου στους κινητήρες του αεροσκάφους.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, η έρευνα επικεντρώνεται πλέον στον κυβερνήτη Σουμίτ Σαμπάρβαλ, καθώς ανάλυση του μαύρου κουτιού δείχνει ότι μετακίνησε τους διακόπτες στη θέση “CUT-OFF” (διακοπή καυσίμου) μόλις τρία δευτερόλεπτα μετά την απογείωση.
Ο ειδικός της Sky News, πιλότος Μπάιρον Μπέιλι, δήλωσε:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Αμέσως πιστέψαμε ότι ο μόνος τρόπος που αυτό θα μπορούσε να συμβεί ήταν να τους απενεργοποίησε ο ίδιος ο κυβερνήτης».
«Ο πρώτος διακόπτης (δίπλα στο δεξί του χέρι) ενεργοποιήθηκε τρία δευτερόλεπτα μετά την απογείωση, και ο δεύτερος ένα δευτερόλεπτο αργότερα», είπε, εξηγώντας ότι οι διακόπτες αυτοί απαιτούν φυσική δύναμη για να μετακινηθούν. Ο συγκυβερνήτης Κλάιβ Κούντερ πιθανότατα ήταν απασχολημένος με τον χειρισμό του αεροσκάφους εκείνη την ώρα, σύμφωνα με τους ερευνητές.
«Απαιτείται απόλυτη σωματική προσπάθεια για να σηκώσουν τον διακόπτη, να τον ανεβάσουν… και να τον κατεβάσουν ξανά. Έτσι, έπρεπε να το κάνει ένας από τους πιλότους», είπε. «Αυτό που είναι πολύ προφανές για τους πιλότους είναι ότι τρία δευτερόλεπτα μετά την απογείωση είναι η ιδανική στιγμή για να το κάνουν αυτό». Εξήγησε ότι αν είχε γίνει νωρίτερα, ο πιλότος θα ήταν σε θέση να κάνει ελιγμούς αποφυγής και να πατήσει φρένα, και αργότερα θα είχε δώσει χρόνο στις μηχανές να συνέλθουν. «Πιστεύουμε ότι σίγουρα πρόκειται για αυτοκτονία του καπετάνιου», είπε ο Μπέιλι.
Σε ηχητικό απόσπασμα από το μαύρο κουτί, ακούγεται ένας από τους πιλότους να ρωτάει τον άλλο “γιατί έκοψες τα καύσιμα;”, και ο άλλος να απαντά: «Δεν το έκανα εγώ.»
Η εφημερίδα Journal επικαλείται Αμερικανούς πιλότους που έχουν διαβάσει την έκθεση της AAIB, οι οποίοι λένε ότι ο Κλάιβ Κούντερ πιθανότατα θα είχε τα χέρια του απασχολημένα με την πτήση του αεροπλάνου όταν οι διακόπτες καυσίμων ήταν απενεργοποιημένοι.
Αυτό σήμαινε ότι ο κυβερνήτης Σαμπχαρβάλ, ο οποίος παρακολουθούσε, ήταν πιο πιθανό να είχε μετακινήσει τους διακόπτες.
Η πτήση Air India 171, ένα Boeing 787-8 Dreamliner, είχε προορισμό το Λονδίνο και μετέφερε 242 επιβάτες, ενώ 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο έδαφος. Μόνο ένα άτομο επέζησε.
Σύμφωνα με το επίσημο πόρισμα των 15 σελίδων της Ινδικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων (AAIB), οι διακόπτες καυσίμου στους δύο κινητήρες μετακινήθηκαν στη θέση διακοπής (CUT-OFF) με διαφορά ενός δευτερολέπτου μεταξύ τους. Ξαναενεργοποιήθηκαν περίπου 10 δευτερόλεπτα αργότερα — όταν ήταν πλέον αργά.
Ο Σαμπάρβαλ, 56 ετών, ήταν βετεράνος πιλότος με εμπειρία από τη δεκαετία του 1990, ενώ ο Κούντερ ήταν στα 30 του και χτίζε την καριέρα του. Η οικογένεια του Κούντερ τον περιέγραψε ως «παθιασμένο με την πτήση από παιδί».
Αντιδράσεις από τον κλάδο των πιλότων
Η Ένωση Επαγγελματιών Πιλότων Ινδίας (ICPA) δήλωσε ότι είναι «βαθιά προβληματισμένη από τις εικασίες» περί αυτοκτονίας του κυβερνήτη: «Δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση που να στηρίζει τέτοιο ισχυρισμό αυτή τη στιγμή. Είναι ανεύθυνο και προσβλητικό για τις οικογένειες και τον επαγγελματισμό των πιλότων.»
Ο διευθύνων σύμβουλος της Air India, Κάμπελ Γουίλσον, ανέφερε σε υπόμνημα προς τους υπαλλήλους ότι η έρευνα «είναι ακόμη σε εξέλιξη» και τόνισε πως πολλές θεωρίες και φήμες που κυκλοφόρησαν «έχουν ήδη καταρριφθεί».
Ειδήσεις Σήμερα
- Μισέλ Ομπάμα: Σπάει τη σιωπή της η πρώην Πρώτη Κυρία – Τι λέει για τις φήμες περί διαζυγίου με τον Ομπάμα
- Μιχάλης Κεφαλογιάννης: Γιατί έφυγε από το MEGA – Όλη η αλήθεια για την μεγάλη διαφωνία!
- Άνοια: Νέα έρευνα αποκαλύπτει – Η εμφάνιση ορισμένων προβλημάτων υγείας πριν από τα 55 «διπλασιάζει» τον κίνδυνο
- Σοκ με Νορβηγό Ολυμπιονίκη: Έχασε τη ζωή του όταν χτυπήθηκε από κεραυνό
- Γιώργος Καραθανάσης: Ποιος είναι ο επιχειρηματίας που βρίσκεται στο πλευρό της Μαρίας Κορινθίου
Content Original Link:
" target="_blank">