«Αυπνοι στο Κίεβο»: Η πρωτεύουσα της Ουκρανίας στον ρυθμό των νυχτερινών ρωσικών επιθέσεων
Το βράδυ, η Ντάρια Σλάβιτσκα στρώνει ένα ροζ στρωματάκι γιόγκα στο δάπεδο του σταθμού του μετρό Ακάντεμιστετσκο στη δυτική πλευρά του Κιέβου. Δίπλα της κοιμάται ο δίχρονος γιος της, Έμιλ, τυλιγμένος σε μια κουβέρτα.
Η 27χρονη Ουκρανή κατεβαίνει πλέον δύο ή και τρεις φορές την εβδομάδα στο υπόγειο δίκτυο των σοβιετικών χρόνων, σε μια προσπάθεια να προφυλαχθεί από τις αλλεπάλληλες ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και drones, που πραγματοποιούνται πλέον σχεδόν αποκλειστικά τις νύχτες.
Η θερινή νέα επίθεση της Μόσχας, που διαρκεί πάνω από δύο μήνες, έχει καταπονήσει τις ουκρανικές αντιαεροπορικές άμυνες και έχει επιβάλει έναν νέο ρυθμό ζωής σε μια πόλη 3,7 εκατομμυρίων κατοίκων.
Η εικόνα πολιτών που στριμώχνονται τα βράδια στους υπόγειους σταθμούς του μετρό θυμίζει τις σκηνές των γερμανικών βομβαρδισμών στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η Σλάβιτσκα δηλώνει ότι πια ελέγχει νευρικά τα κανάλια στο Telegram πριν ηχήσουν οι σειρήνες, έπειτα από ένα περιστατικό στις αρχές Ιουλίου, όταν αναγκάστηκε να τρέξει στο δρόμο με το παιδί της ενώ οι εκρήξεις ακούγονταν ήδη στον ουρανό.
«Παλιά ερχόμασταν μια φορά τον μήνα. Τώρα, δύο ή και τρεις φορές την εβδομάδα», λέει.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Κιέβου, Τιμούρ Τκατσένκο, μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2025, οι ρωσικές επιθέσεις προκάλεσαν 78 θανάτους και πάνω από 400 τραυματισμούς στην πόλη.
Από την αρχή του καλοκαιριού, οι κάτοικοι αρχίζουν να πηγαίνουν στα καταφύγια με ταυτότητα και έγγραφα στις τσάντες τους, φοβούμενοι ότι μπορεί να μην επιστρέψουν σπίτι τους.
Η κλιμάκωση των ρωσικών επιθέσεων αποτέλεσε, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, την αφορμή για την απόφαση αποστολής νέων αντιαεροπορικών συστημάτων στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων και οι Patriot.
«Είναι απίστευτο ότι οι άνθρωποι μένουν εκεί, ξέροντας ότι ένας πύραυλος μπορεί να χτυπήσει το διαμέρισμά τους», δήλωσε ο Τραμπ.
Η ψυχολογική κόπωση και η σωματική εξάντληση, όμως, αρχίζουν να αφήνουν αισθητά σημάδια. Οι παιδοψυχολόγοι διαπιστώνουν αυξημένο στρες στα παιδιά, γνωσιακή επιβάρυνση και αϋπνία στους ενήλικες.
Η Κατερίνα Χολτσμπεργκ, ψυχολόγος στο Κίεβο, μιλά για «κατάρρευση της συναισθηματικής λειτουργίας» και «απώλεια της ικανότητας συγκέντρωσης» σε πολλούς ασθενείς.
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Psychotraumatology τον Αύγουστο του 2024 έδειξε ότι το 88% των Ουκρανών εμφανίζει κακή ή πολύ κακή ποιότητα ύπνου.
Η έλλειψη ύπνου πλήττει και την οικονομία, σύμφωνα με την Γουέντι Τρόξελ του RAND Corporation.
Μελέτη του 2016 κατέδειξε ότι οι απώλειες για την αμερικανική οικονομία από την αϋπνία έφταναν τα 411 δισ. δολάρια ετησίως.
Η Σλάβιτσκα πλέον σκέφτεται να αγοράσει στρώμα για να κοιμάται πιο άνετα στις αποβάθρες.
Αλυσίδες καταστημάτων όπως η δανέζικη JYSK αναφέρουν αύξηση 25% στις πωλήσεις φουσκωτών στρωμάτων και κατασκηνωτικού εξοπλισμού μόνο μέσα στον Ιούνιο.

Αλλοι προχωρούν σε πιο δραστικές λύσεις. Η Κατερίνα Στοροζούκ, ιδιοκτήτρια μικρής επιχείρησης, ξοδεύει 2.000 δολάρια για να εγκαταστήσει στο σπίτι της μια ουκρανική «κάψουλα ζωής» από ατσάλι, που μπορεί να αντέξει την κατάρρευση τσιμεντένιων πλακών.
Κάθε βράδυ, κοιμάται μέσα σε αυτή με το τσιουάουά της, τη Ζοζούλια.
«Ανακάλυψα ότι για να μπορέσω να κοιμηθώ στην Ουκρανία, χρειάζομαι κάποιο ασφαλές καταφύγιο», λέει.
Σε μια πόλη που κάποτε θεωρούταν η ασφαλέστερη της χώρας, η έννοια της νύχτας αλλάζει νόημα.
Για τις οικογένειες του Κιέβου, η επιβίωση δεν είναι απλώς θέμα αντοχής, αλλά μιας διαρκούς μάχης απέναντι στην εξάντληση.
Reuters
Content Original Link:
" target="_blank">