Συμφωνία της Λιβύης με τουρκική εταιρεία για έρευνες σε τέσσερα θαλάσσια οικόπεδα
Σε ακόμα μία προκλητική ενέργεια προέβη η Λιβύη μαζί με την Τουρκία. Η εταιρεία πετρελαίου της Λιβύης ανακοίνωσε τη συνεργασίας της με εταιρεία από την Τουρκία η οποία θα αναλάβει την έρευνα σε τέσσερα θαλάσσια οικόπεδα.
«Πραγματοποιήθηκαν επίσης συζητήσεις σχετικά με τη διενέργεια δισδιάστατης σεισμικής έρευνας (μήκους 10.000 χιλιομέτρων) και την επεξεργασία των δεδομένων που προκύπτουν από αυτές τις έρευνες εντός χρονικού διαστήματος που δεν υπερβαίνει τους 9 μήνες», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Λιβύης.
Από την πλευρά της Λιβύης έγινε επίσης γνωστό ότι η συμφωνία υπεγράφη στην Κωνσταντινούπολη από τα στελέχη των δύο εταιρειών. Συγκεκριμένα, η NOC εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της, Μασούντ Σουλεμάν και η TPAO από τον Γενικό Διευθυντή, κ. Αχμέτ Τούρκογλου.
Λεπτομέρειες σχετικά με το που βρίσκονται αυτά τα τέσσερα θαλάσσια οικόπεδα δεν έγιναν γνωστές.
Η πρόσφατη διαμάχη με φόντο τα θαλάσσια οικόπεδα νότια της Κρήτης
Υπενθυμίζουμε ότι πριν από λίγες ημέρες το ΥΠΕΞ της Λιβύης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει τη χώρα μας για τον καθορισμό των δύο οικοπέδων νοτίως της Κρήτης και τονίζει ότι η Ελλάδα παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της.
Αυτή η αντίδραση της Τρίπολης στην ανακοίνωση των ελληνικών αρχών για την έναρξη διεθνούς πρόσκλησης υποβολής προσφορών για τη χορήγηση αδειών για την εξερεύνηση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές νότια της νήσου Κρήτης.
Τότε για την ανακοίνωση της Λιβύης σχολίαζαν στο ελληνικό ΥΠΕΞ ότι «η αντίδραση είναι η απτή απόδειξη ότι εμείς δεν φοβόμαστε να ασκήσουμε το κυριαρχικά μας δικαιώματα». Μάλιστα στάθηκαν και στο ταξίδι που αναμένεται να κάνει ο Γιώργος Γεραπετρίτης στη Λιβύη: «Το επόμενο διάστημα ο έλληνας ΥΠΕΞ θα επισκεφθεί τη Λιβυη».
Το μήνυμα Μητσοτάκη από τη Χάγη
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της Σοφία Φασουλάκη τόνισε: «Χαίρομαι που μου κάνετε την ερώτηση. Θα συζητήσουμε το θέμα της Λιβύης, το οποίο ως προς την Ελλάδα έχει δύο πτυχές. Η πρώτη είναι το απαράδεκτο, παράνομο, ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο και θα ζητήσει η Ελλάδα -και πιστεύω ότι θα το καταφέρει- να συμπεριληφθούν και πάλι στα συμπεράσματα αυτούσια όσα είχαμε πει τον Δεκέμβριο του 2019: ότι το μνημόνιο αυτό είναι παράνομο, δεν αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά συνέπεια δεν μπορεί να παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα. Θεωρώ σημαντικό αυτή η επανάληψη να γίνει με τρόπο απολύτως σαφή προς τη Λιβύη σε αυτή τη χρονική συγκυρία.
Το δεύτερο ζήτημα αφορά στις προσφυγικές ροές. Πράγματι, έχουμε αυξημένες προσφυγικές ροές, ειδικά από την ανατολική Λιβύη. Είναι κάτι το οποίο δεν μας προβληματίζει απλά, είναι κάτι για το οποίο παίρνουμε ήδη πολύ συγκεκριμένα μέτρα. Θέσαμε το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Επικοινώνησα προσωπικά με την Πρόεδρο της Επιτροπής von der Leyen την περασμένη Κυριακή και χαίρομαι γιατί στην επιστολή την οποία πάντα στέλνει πριν από κάθε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμπεριέλαβε το ζήτημα της Λιβύης στα θέματα προς συζήτηση.
Θέλουμε να συνεργαστούμε με τις λιβυκές αρχές έτσι ώστε όχι απλά να περιορίσουμε, αλλά να μηδενίσουμε, αν αυτό είναι εφικτό, αυτές τις ροές. Αλλά, βέβαια, θέλω να είμαι και πολύ σαφής, η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει τα μέσα τα οποία έχει στη διάθεσή της για να μπορέσει να κάνει εξαιρετικά δύσκολη τη ζωή στους διακινητές οι οποίοι θέλουν να μεταφέρουν κατατρεγμένους ανθρώπους στην Κρήτη.
Γι’ αυτό και αποστέλλουμε πλοία του Πολεμικού μας Ναυτικού έξω από τα χωρικά ύδατα της Λιβύης, ώστε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε αυτούς τους διακινητές: ότι εμείς δεν είμαστε εδώ «ξέφραγο αμπέλι». Και ο λύκος δεν μπορεί να χαίρεται στην αναμπουμπούλα, επειδή έχουμε μια ευρύτερη αναταραχή στην περιοχή να νομίζουν ότι αυτές οι πρακτικές μπορούν να συνεχιστούν. Και στέλνουμε, φυσικά, πάντα ένα μήνυμα συνεργασίας προς τη Λιβύη, να συνεργαστούμε με τις αρχές, ώστε οι βάρκες αυτές κατά προτίμηση -μάλλον δεν είναι βάρκες, είναι αυτά τα «σαράβαλα», τα αλιευτικά- να μην αποπλέουν καν από τις ακτές της Λιβύης ή αν αποπλεύσουν να επιστρέψουν πίσω στις ακτές της Λιβύης όσο βρίσκονται ακόμα εντός των χωρικών υδάτων της γειτονικής χώρας».
Content Original Link:
" target="_blank">