Guardian: Έτσι διεξάγει η Ρωσία υβριδική εκστρατεία σαμποτάζ στην Ουκρανία
Μια εκτεταμένη εκστρατεία σαμποτάζ που διεξάγει η Ρωσία, με ιδιαίτερα ανορθόδοξες μεθόδους βαθιά μέσα στην ουκρανικές πόλεις, αρκετά μακριά από το μέτωπο του πολέμου, αποκάλυψε η εφημερίδα Guardian σε σχετικό ρεπορτάζ της.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται προσωπικές μαρτυρίες, όσο και πηγές από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας, η Ρωσία έχει βρει τρόπο να στρατολογεί εν αγνοία τους νεαρούς Ουκρανούς για να πραγματοποιούν βομβιστικές επιθέσεις, ακόμα και επιθέσεις αυτοκτονίας, εντός της ουκρανικής επικράτειας.
Ρωσική εκστρατεία σαμποτάζ στην Ουκρανία μέσω Telegram
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, από τις πολλές επιθέσεις με βόμβες που έχουν γίνει σε κρίσιμες υποδομές ή στρατιωτικούς στόχους εντός της Ουκρανίας, η αστυνομία έχει καταγράψει συνολικά 12 περιστατικά κατά την διάρκεια των οποίων ο δράστης είτε τραυματίστηκε, είτε σκοτώθηκε.
Η εκστρατεία σαμποτάζ της Ρωσίας στο εσωτερικό της Ουκρανίας ξεκίνησε την περασμένη άνοιξη, δήλωσε στον Guardian ο εκπρόσωπος της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (SBU) Αρτέμ Ντεχτιαρένκο. Αρχικά, περιλάμβανε εμπρηστικές επιθέσεις σε στρατιωτικά οχήματα, γραφεία επιστράτευσης και ταχυδρομεία. Στόχευε κυρίως σε περιοχές της δυτικής Ουκρανίας, μακριά από το μέτωπο.
Στους Ουκρανούς, συχνά εφήβους, που ουσιαστικά δεν ήξεραν ότι εργάζονταν για τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, προσφέρονταν χρήματα από τους «χειριστές» τους, μέσω Telegram για να πραγματοποιήσουν τις εμπρηστικές επιθέσεις. Για να τους στρατολογήσουν και να εκτελέσουν το σχέδιο, οι «χειριστές» χρησιμοποιούσαν ένα μείγμα κινήτρων και εκβιασμού.
Αφού είχαν καταφέρει να τους παγιδεύσουν, οι «χειριστές», ζητούσαν από τους δράστες να βιντεοσκοπήσουν, με το τηλέφωνο τους τη φωτιά που έβαλαν και να στείλουν το βίντεο ως απόδειξη ότι η πράξη είχε γίνει. Τα βίντεο στη συνέχεια έβρισκαν πάντοτε το δρόμο τους σε φιλικά προς τη Ρωσία κανάλια του Telegram, ως υποτιθέμενη απόδειξη δυσαρέσκειας στο εσωτερικό της Ουκρανίας και για να υποδαυλίσουν πραγματικές κοινωνικές εντάσεις για θέματα όπως η επιστράτευση.
Σύμφωνα με τον Guardian προς τα τέλη του 2024, οι υπεύθυνοι στην Ρωσία φαίνεται ότι έλαβαν απόφαση να πάνε τις επιθέσεις αυτές… παρακάτω. Η αναβάθμιση που αποφασίστηκε περιλάμβανε το πέρασμα από απλές εμπρηστικές επιθέσεις στην Ουκρανία σε βομβιστικές επιθέσεις που θυμίζουν περισσότερο τις τακτικές τρομοκρατικών ομάδων. Όπως ανέφερε ο Ντεχτιαρένκο στον Guardian: «Ξεκίνησαν τη μαζική στρατολόγηση Ουκρανών για να τοποθετήσουν βόμβες: σε αυτοκίνητα, κοντά σε γραφεία επιστράτευσης, κοντά σε αστυνομικά τμήματα κλπ».
Με τεχνικές catfishing στρατολογούν νεαρούς και άτομα σε ανάγκη
Η λογική του σχεδίου είναι σχετικά απλή, όσον αφορά στο πως λειτουργεί. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η SBU στον Guardian, οι Ρώσοι στρατολογούν δίκτυα Ουκρανών, ένα άτομο κατασκευάζει τη βόμβα και την αφήνει σε ένα συμφωνημένο σημείο. Κάποιος άλλος τη συλλέγει στη συνέχεια, χωρίς να γνωρίζει τι είναι. Οι Ρώσοι «χειριστές» έτσι μπορούν να πυροδοτήσουν βόμβες βαθιά μέσα στην Ουκρανία, χωρίς να χρειάζεται να πατήσουν το πόδι τους στη χώρα.
Οι Ρώσοι «χειριστές» συνήθως ξεκινούν με απλά αιτήματα έναντι χρημάτων όπως επί παραδείγματι η φωτογράφηση ή η εκτύπωση και η ανάρτηση ανατρεπτικών φυλλαδίων. Στη συνέχεια, μόλις ο νεοσύλλεκτος παρασυρθεί, ανεβάζουν το επίπεδο της δυσκολίας.
Συχνά, οι «χειριστές» χρησιμοποιούν νεανική αργκό για να δώσουν την εντύπωση ότι ο νεοσύλλεκτος μιλάει με κάποιο άτομο της ηλικίας του. Μερικές φορές φλερτάρουν με τα θύματα τους ή τους προσφέρουν ηθική υποστήριξη για δύσκολες οικογενειακές καταστάσεις. Συνήθως δεν αποκαλύπτουν ότι είναι Ρώσοι- μπορεί να ισχυριστούν ότι είναι Ουκρανοί που «κουράστηκαν από τον πόλεμο» και θέλουν να δείξουν ότι υπάρχει αντίθεση σε αυτόν.
Εάν ο υποψήφιος στρατολογούμενος δείχνει απρόθυμος, ο «χειριστής» μπορεί να αποκαλύψει την σχέση του με την Ρωσία και να χρησιμοποιήσει εκβιασμούς για να πιέσει για ανάληψη περαιτέρω δράσης, απειλώντας να κοινοποιήσει τα στοιχεία που διαθέτει για την προηγούμενη συνεργασία στη SBU.
Η SBU υποστήριξε ότι έχει συλλάβει περισσότερα από 700 άτομα από τις αρχές του 2024 για δολιοφθορά, εμπρησμό ή τρομοκρατία. Πολλοί από αυτούς είναι άνεργοι ή χρειάζονται χρήματα γιατί είναι εξαρτημένοι από ουσίες, αλλά περίπου το ένα τέταρτο από αυτούς είναι έφηβοι, με τη νεότερη μέχρι σήμερα να είναι ένα 11χρονο κορίτσι από την περιοχή της Οδησσού.
Content Original Link:
" target="_blank">