Αλί Ανσάρι στο ΒΗΜΑ: «Το κλειδί των αλλαγών στο Ιράν ήταν ανέκαθεν ο λαός»
«Ανέκαθεν το κλειδί των αλλαγών στο Ιράν ήταν ο ιρανικός λαός. Το προσεχές διάστημα ο ρόλος των γυναικών θα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμος» προέβλεπε μιλώντας στο «Βήμα», ανήμερα της ανακοίνωσης της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Ιράν την Τρίτη, ο Αλί Ανσάρι, καθηγητής Ιρανικής Ιστορίας, ιδρυτής και διευθυντής του Ινστιτούτου Ιρανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Σεντ Αντριους στη Σκωτία, και συγγενής με την οικογένεια του τελευταίου Σάχη της Περσίας – η μητέρα του, όπως μας εξήγησε, «είναι πρώτη εξαδέλφη της Αυτοκράτειρας», εννοώντας τη χήρα του Σάχη, Φαράχ Παχλαβί.
«Σε όσους απογοητεύονται που ο 12ήμερος πόλεμος δεν έφερε απτή αλλαγή, θα συνιστούσα να μη βιάζονται. Η αλλαγή μπορεί πράγματι να έρθει στο Ιράν. Αλλά όχι όσο πέφτουν βόμβες».
Το «παράθυρο» για την αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν κλείνει;
«Η κατάρρευση του καθεστώτος ήταν και παραμένει πιθανή. Δεν θεωρώ όμως ότι υπάρχει πραγματική πιθανότητα για αλλαγή μέχρι να τερματιστούν οριστικά οι εκατέρωθεν βομβαρδισμοί – η εκεχειρία είναι εύθραυστη.
Μόνο τότε θα τεθούν σοβαρά ερωτήματα για τη συνέχεια. Ο πρόεδρος Τραμπ εξέφρασε ανησυχία για το χάος που μπορεί να προκληθεί αν καταρρεύσει το πολιτικό σύστημα στο Ιράν. Είμαι βέβαιος ότι και οι γείτονες του Ιράν συμμερίζονται τις ίδιες ανησυχίες».
Η «Wall Street Journal», στο σενάριο της αλλαγής καθεστώτος, προβλέπει να ευνοούνται οι Φρουροί της Επανάστασης.
«Διαφωνώ. Εκτιμώ ότι οι Φρουροί της Επανάστασης έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές».
Ο γιος του τελευταίου Σάχη και εξάδελφός σας, Ρεζά Παχλαβί, δηλώνει πάντως έτοιμος να αναλάβει την εξουσία στο Ιράν.
«Νομίζω ότι υπάρχει μια σειρά από επιλογές μετάβασης της εξουσίας. Το πιο πιθανό σε πρώτη φάση είναι η κατάρρευση του καθεστώτος ή τουλάχιστον η αποτυχία της ικανότητάς του να λειτουργήσει. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν πολλές και διαφορετικές εκδοχές εξουσίας που μπορεί να προκύψουν, μεταξύ των οποίων πιθανώς και ο γιος του Σάχη. Ο,τι και αν προκύψει τελικά, η μετάβαση θα είναι δύσκολη και αρκετά περίπλοκη.
Η δύναμη πάντως και η σταθερότητα της Ισλαμικής Δημοκρατίας ήταν πιο εύθραυστες από όσο πίστευαν στη Δύση προτού ξεσπάσει ο πόλεμος. Το καθεστώς δεν είναι μονοδιάστατο ούτε στατικό. Ενώ από το 1979 η ανθεκτικότητά του βασιζόταν στη δυνατότητα απορρόφησης όλων των κλυδωνισμών καθώς η ιρανική οικονομία ακόμη άντεχε, από το 2009 δυσλειτουργεί και είναι εξαιρετικά εύθραυστο. Ειδικά μετά τις κινητοποιήσεις για τη Μαχσά Αμινί και τη γυναικεία μαντίλα το 2022, η δυνατότητα του καθεστώτος να απορροφά τις κρίσεις μειώθηκε περαιτέρω».
Οι ιρανοί πολίτες, ειδικότερα οι γυναίκες, θα διαδραματίσουν ρόλο στις αλλαγές που θα συντελεστούν στη χώρα; Πριν από τον πόλεμο, το μεγαλύτερο μέρος του λαού πιστεύεται ότι επιθυμούσε ανατροπή του καθεστώς.
«Το κλειδί των αλλαγών στο Ιράν ήταν ανέκαθεν ο λαός. Η αλλαγή καθεστώτος πρέπει να προκύψει εκ των έσω. Το να λες ότι η αλλαγή καθεστώτος είναι ένας από τους πολεμικούς στόχους σου σε καθιστά όμηρο της τύχης. Το προσεχές διάστημα, ο ρόλος των γυναικών θα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμος. Κατεξοχήν των γυναικών.
Το 5% του γυναικείου πληθυσμού στη χώρα, συνολικά πέντε εκατομμύρια, αρνείται να φορά χιτζάμπ. Η αλλαγή μπορεί πλέον πράγματι να έρθει, αλλά όχι όσο πέφτουν βόμβες. Και το Ιράν πρέπει να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα, όλες τις πυρηνικές φιλοδοξίες του και, επομένως, σίγουρα και τον εμπλουτισμό ουρανίου».
Content Original Link:
" target="_blank">