Αλί Μουσαβί Χαλχάλι στο ΒΗΜΑ: «Το Ιράν αισθάνεται ότι η Δύση επιδιώκει άνευ όρων παράδοση»
«Είναι αναγκαία η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ» λέει στο «Βήμα» από την Τεχεράνη ο Αλί Μουσαβί Χαλχάλι, δημοσιογράφος, συγγραφέας και αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας IrDiplomacy, δηλαδή της διπλωματικής επιθεώρησης που συνδέεται με το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν.
Την ώρα που στη Δύση γίνεται πολύς λόγος για το στρατηγικό αποτέλεσμα των αμερικανοϊσραηλινών βομβαρδισμών στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, ο Χαλχάλι τονίζει ότι το Ιράν διαθέτει ακόμη πυρηνική ικανότητα και τεχνογνωσία για κάθε τμήμα του πυρηνικού του προγράμματος.
Βλέπετε έναν δρόμο επιστροφής του Ιράν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Δύση; Πώς επηρέασε ο πόλεμος την ατζέντα των διαπραγματεύσεων;
«Η διαπραγμάτευση είναι μονόδρομος για το Ιράν. Επειδή το χάσμα ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ ή το Ιράν και τη Δύση παραμένει μεγάλο, είναι αναγκαία η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων. Το Ιράν επιδιώκει μια λύση, ιδιαίτερα με τη Δύση και ειδικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για τη διπλωματική και οικονομική επανένταξη της χώρας στο παγκόσμιο σύστημα.
Το Ιράν γνωρίζει πολύ καλά ότι η αποχώρηση από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς επίλυση των διαφορών του με τη Δύση θα οδηγήσει μόνο σε αυξανόμενη πίεση. Δεχόμαστε τη μέγιστη πίεση από τις ΗΠΑ και αναμένουμε την ενεργοποίηση του μηχανισμού κυρώσεων (Snap Back) τον Οκτώβριο από την Ε3, δηλαδή το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Γερμανία (σ.σ.: πρόβλεψη που είχε περιληφθεί στη συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά του Ιράν, σύμφωνα με την οποία όποιο κράτος συμμετέχει σε αυτή μπορεί να ζητήσει να επανεπιβληθούν όλες οι κυρώσεις στο Ιράν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χωρίς κάποιο μέλος να έχει δικαίωμα βέτο).
Οι οικονομικές προκλήσεις του Ιράν θα ενταθούν ακόμη περισσότερο και ο μόνος δρόμος είναι η διαπραγμάτευση. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Η επίδραση του πολέμου στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιράν και της Δύσης – ΗΠΑ είναι σαφής. Το Ιράν αισθάνεται ότι η Δύση επιδιώκει άνευ όρων παράδοση και η υπερηφάνεια στέκεται εμπόδιο σε μια τέτοια παραχώρηση.
Ταυτόχρονα, η εμπιστοσύνη του Ιράν προς τη Δύση, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρώπης και του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στη Βιέννη, έχει μειωθεί δραματικά. Ο,τι κι αν ακολουθήσει, αποτελεί μεγάλη πρόκληση».
Υπάρχουν εικασίες ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν παραμένει σε εξέλιξη. Ποια μέτρα επαλήθευσης είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί η Τεχεράνη;
«Το Ιράν έχει διατηρήσει τη γνώση σε όλον τον κύκλο του πυρηνικού προγράμματος. Το πρόγραμμα έχει συσσωρεύσει χρόνια εμπειρίας σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του εμπλουτισμού ουρανίου. Το Ιράν διαθέτει επίσης ορισμένες εγκαταστάσεις που δεν υπέστησαν ζημιές, ιδιαίτερα στην Τεχεράνη και στο Μπουσέρ.
Το Ιράν μπορεί να διαπραγματευτεί για αυτές. Επίσης, η Τεχεράνη επιδιώκει να διατηρήσει το δικαίωμα στον εμπλουτισμό, το οποίο κατοχυρώνεται τόσο στη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Οπλων (NPT) όσο και στο εγκεκριμένο από τον ΟΗΕ Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA – η συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά του Ιράν). Καθένα από αυτά τα στοιχεία, από μόνο του, αποτελεί κίνητρο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις και μπορούν να γίνουν αμοιβαίες παραχωρήσεις».
Content Original Link:
" target="_blank">