ΕΕ: Στην Ουάσιγκτον ο Επίτροπος εμπορίου - Κοντά σε συμφωνία με τις ΗΠΑ
Κοντά σε εμπορική συμφωνία βρίσκονται Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες, με τις Βρυξέλλες να είναι έτοιμες να αποδεχθούν έναν καθολικό ανταποδοτικό δασμό 10% σε πολλές από τις εξαγωγές των ευρωπαϊκών χωρών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Την ώρα που ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Μάρος Σέφκοβιτς, βρίσκεται στις ΗΠΑ διαπραγματευόμενος τη συμφωνία, μόλις λίγες μέρες πριν την προθεσμία για την επιβολή δασμών που έχει ανακοινώσει ο Ντόναλντ Τραμπ, για τις 9 Ιουλίου, όλα δείχνουν πως οι Βρυξέλλες αν και δέχονται τον καθολικό δασμό του Ντόναλντ Τραμπ ζητάνει από τις ΗΠΑ να δεσμευτούν για χαμηλότερους δασμούς σε βασικούς τομείς όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα αλκοολούχα ποτά, οι ημιαγωγοί και τα εμπορικά αεροσκάφη.
Πιέζουν επίσης τις ΗΠΑ για ποσοστώσεις και εξαιρέσεις, ώστε να μειωθούν οι δασμοί ύψους 25% που επιβάλλει η Ουάσινγκτον στα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων, καθώς και οι δασμοί ύψους 50% που επιβάλλει στον χάλυβα και το αλουμίνιο, αναφέρει το πρακτορείο επικαλαλούμενο άτομα με γνώση του θέματος.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί αυτή τη συμφωνία ως ελαφρώς ευνοϊκή για τις ΗΠΑ, αλλά παρόλα αυτά βλέπει μια ρύθμιση του εμπορικού ζητήματος με την οποία θα μπορούσε να συμφωνήσει, ανέφεραν οι πηγές του Bloomberg.
Politico: Στροφή στον Ειρηνικό και την Ασία
Την ίδια ώρα, δημοσίευμα του Politico ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα συνεχίσει να παίζει τα «παιχνίδια» του Τραμπ με τους δασμούς.
Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, φέρεται να έχει αποφασίσει να κοιτάξει τις εμπορικές της σχέσεις με τις χώρες της Ασίας, αλλά και του Ειρηνικού Ωκεανού.
Στο επίκεντρο αυτής της σκέψης είναι η επιδίωξη στενότερης συνεργασίας με την Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία για τη Διευκόλυνση του Εμπορίου στον Ειρηνικό (CPTPP) – ένα εμπορικό μπλοκ που περιλαμβάνει χώρες όπως η Ιαπωνία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, το Μεξικό και η Νέα Ζηλανδία. Σε κοινό τους όγκο, η ΕΕ και τα μέλη της CPTPP καλύπτουν περίπου το 30% του παγκόσμιου εμπορίου, αναφέρει το δημοσίευμα.
Τι δήλωσε η φον ντερ Λάιεν
Μιλώντας μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η φον ντερ Λάιεν υποστήριξε ότι μια τέτοια συνεργασία θα μπορούσε να συμβάλει στην αναμόρφωση ή ακόμη και την αντικατάσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), που παραμένει εγκλωβισμένος.
Το δημοσίευμα προσθέτει πως ειδικοί στον χώρο του διεθνούς εμπορίου προτείνουν ως πρώτο βήμα τη σύναψη μιας «Συμφωνίας Παύσης» (Standstill Agreement), με στόχο τη δέσμευση των χωρών να διατηρήσουν ανοιχτές τις αγορές τους μεταξύ τους.
Μια τέτοια κίνηση, σύμφωνα με τους Τιμ Γκρόσερ (πρώην Υπ. Εμπορίου Νέας Ζηλανδίας), Στιβ Βερχέουλ (επικεφαλής διαπραγματευτής του Καναδά) και Τζον Κλαρκ (πρώην στέλεχος της ΕΕ), θα έστελνε «ένα ηχηρό μήνυμα στην Ουάσιγκτον» για τη διατήρηση της πολυμερούς τάξης.
Τονίζεται ωστόσο από πρώην και νυν αξιωματούχους, όπως ο Ιγνάθιο Γκαρσία Μπερθέρο, πρώην επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, ότι η πόρτα για τις ΗΠΑ «δεν πρέπει να κλείσει οριστικά, ούτε να θεωρηθεί η πρωτοβουλία ως κίνηση αντιπαράθεσης με τον Τραμπ».
«Αν οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες να δεχθούν πως η λύση βρίσκεται στους κανόνες, τότε οι υπόλοιποι θα πρέπει να προχωρήσουν μόνοι τους», υποστηρίζει ωστόσο.
Οι επαφές έχουν ήδη ξεκινήσει με κοινή δήλωση της φον ντερ Λάιεν και του Νεοζηλανδού πρωθυπουργού Κρίστοφερ Λάξον, στην οποία ζητούν την έναρξη διαλόγου ΕΕ–CPTPP «το συντομότερο δυνατό».
Content Original Link:
" target="_blank">