Ισραήλ - Χαμάς: Θετικά σημάδια για νέα κατάπαυση του πυρός – Πιέζει η Ουάσιγκτον
Θετικές ενδείξεις για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς διακρίνει ο ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών, Γκιντεόν Σαάρ, στο πλαίσιο των αμερικανικών προσπαθειών για συμφωνία εκεχειρίας. Όπως δήλωσε από την Εσθονία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, το Ισραήλ επιθυμεί την έναρξη συνομιλιών το συντομότερο δυνατό.
Η δήλωση Σαάρ έρχεται μόλις μία ημέρα μετά την τοποθέτηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανέφερε ότι το Ισραήλ αποδέχτηκε «τους όρους για οριστικοποίηση» μιας 60ήμερης εκεχειρίας, στο πλαίσιο της οποίας θα απελευθερωθούν και ορισμένοι από τους ομήρους που κρατούνται ακόμα στη Γάζα.
Από την πλευρά της, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι εξετάζει τη νέα πρόταση.
Η αναθέρμανση των συνομιλιών συμπίπτει με την προγραμματισμένη συνάντηση του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τον Πρόεδρο Τραμπ στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα, και έπεται της απόφασης ΗΠΑ και Ισραήλ να εξαπολύσουν κοινά πλήγματα κατά ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.
Ο Τραμπ, ο οποίος έχει εκφράσει την απογοήτευσή του για τον πόλεμο στη Γάζα, τον οποίο χαρακτηρίζει «εξαιρετικά βίαιο», δήλωσε πως ελπίζει σε συμφωνία εκεχειρίας, εντός της επόμενης εβδομάδας.
Οι όροι του σχεδίου
Αν και οι λεπτομέρειες της πρότασης παραμένουν ασαφείς, πηγές από το Ισραήλ και την παλαιστινιακή πλευρά αποκαλύπτουν ότι η νέα φόρμουλα προβλέπει την απελευθέρωση 10 εν ζωή ομήρων και την επιστροφή 18 σορών από τη Γάζα, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων.
Η απελευθέρωση θα γίνει τμηματικά σε πέντε φάσεις, εντός 60 ημερών, αλλαγή σε σχέση με παλαιότερη πρόταση των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία όλοι οι όμηροι θα απελευθερώνονταν, εντός της πρώτης εβδομάδας της εκεχειρίας.
Επιπλέον, η Χαμάς φαίνεται διατεθειμένη να αποφύγει τις τηλεοπτικές τελετές παράδοσης, οι οποίες είχαν προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις, καθώς ισραηλινοί όμηροι εμφανίζονταν να ευχαριστούν τους απαγωγείς τους μπροστά σε κάμερες.
Ενδεχόμενο μόνιμης εκεχειρίας;
Τρεις ισραηλινοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι το νέο πλαίσιο επιχειρεί να προσφέρει στη Χαμάς ισχυρότερες εγγυήσεις για την προοπτική μιας μόνιμης κατάπαυσης πυρός, αν και ο Νετανιάχου παραμένει αμετακίνητος στη στρατηγική του: «Δεν θα υπάρξει πια Χαμάς. Τελειώσαμε με αυτό», τόνισε σε ομιλία του την Τετάρτη.
Παρά την αισιοδοξία, οι διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν. Το Ισραήλ εμφανίζεται διατεθειμένο για προσωρινή εκεχειρία, αλλά όχι για οριστικό τερματισμό του πολέμου, αν δεν εξασφαλιστεί η αποχώρηση της Χαμάς από τη Γάζα και η εξορία των ηγετών της — όροι που η ισλαμιστική, μαχητική οργάνωση απορρίπτει.
Από την πλευρά της, εκείνη ζητά πλήρη και μόνιμη κατάπαυση του πυρός, για να απελευθερώσει τους περίπου 20 ζωντανούς ομήρους και να παραδώσει τις σορούς άλλων 30.
Πιέσεις και εντός Ισραήλ
Η πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτική κρίση στο Ισραήλ, καθώς οι ακροδεξιοί κυβερνητικοί εταίροι του Νετανιάχου αντιτίθενται σε κάθε συμβιβασμό και υποστηρίζουν την επ’ αόριστον στρατιωτική παρουσία στη Γάζα.
Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι ο Νετανιάχου ενδέχεται πλέον να εξετάζει αλλαγή πορείας. Η επιτυχής, σύμφωνα με πολλούς Ισραηλινούς, στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράν τον Ιούνιο, ίσως του δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε ειρηνευτικό άνοιγμα, ακόμη και αν αυτό οδηγήσει σε κατάρρευση της κυβέρνησής του, με αντάλλαγμα διπλωματικά οφέλη για το Ισραήλ στον αραβικό κόσμο.
Η αιματηρή καταμέτρηση συνεχίζεται
Πάνω από 56.000 άνθρωποι, μεταξύ αυτών χιλιάδες παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της περιοχής.
Η σύγκρουση ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου 2023, όταν η Χαμάς εξαπέλυσε επίθεση στο Ισραήλ, σκοτώνοντας περίπου 1.200 άτομα – κυρίως αμάχους –, ενώ απήγαγε περισσότερους από 250.
Έκτοτε, έχουν συμφωνηθεί δύο σύντομες εκεχειρίες, με αμοιβαίες ανταλλαγές κρατουμένων και ομήρων. Κατά την τελευταία, που έληξε τον Μάρτιο, το Ισραήλ απελευθέρωσε πάνω από 1.500 Παλαιστίνιους, ενώ η Χαμάς παρέδωσε 30 ομήρους και τις σορούς άλλων οκτώ.
Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθέσεις στη Γάζα, σκοτώνοντας μεταξύ άλλων τον Μαρουάν αλ-Σουλτάν, επικεφαλής του Ινδονησιακού Νοσοκομείου στον βορρά, σύμφωνα με το παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας. Το νοσοκομείο παραμένει εκτός λειτουργίας, λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής το περιστατικό.
Πηγή: The New York Times
Content Original Link:
" target="_blank">