Δασμοί Τραμπ: Αντίστροφη μέτρηση για μία συμφωνία ΗΠΑ–ΕΕ πριν την επιβολή τους
Με την προθεσμία της 9ης Ιουλίου να πλησιάζει επικίνδυνα, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν ακόμη καταφέρει να καταλήξουν σε συμφωνία για το εμπόριο, ενώ το ενδεχόμενο επιβολής σκληρών δασμών απειλεί τη σχέση των δύο μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων του πλανήτη.
Ορατός ο κίνδυνος εμπορικής σύγκρουσης
Οι συνομιλίες μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, καθώς απομένουν μόλις λίγες ημέρες για να αποτραπεί η επιβολή των «ανταποδοτικών δασμών» της κυβέρνησης Τραμπ. Αν μέχρι τις 9 Ιουλίου δεν υπάρξει συμφωνία τα εισαγόμενα στις ΗΠΑ ευρωπαϊκά προϊόντα ενδέχεται να επιβαρυνθούν με δασμούς έως και 50%, με την ΕΕ να απειλεί με αντίμετρα σε αμερικανικά αγαθά.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλούν να επιβάλουν δασμούς 17% στις αγροτικές εξαγωγές της ΕΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, επιβεβαιώνοντας τη σκληρή γραμμή του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στις Βρυξέλλες. Ο πρώην πρόεδρος ζητά γενναίες υποχωρήσεις, όπως χαλάρωση κανονισμών για τις αμερικανικές εταιρείες και μείωση του εμπορικού πλεονάσματος της ΕΕ, απειλώντας με γενικευμένους δασμούς 20% αν δεν υπάρξει συμφωνία έως την ερχόμενη Τρίτη.
Η απαίτηση της τελευταίας στιγμής διατυπώθηκε κατά τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις στην Ουάσιγκτον, με τον Επίτροπο Εμπορίου της ΕΕ, Μάρος Σέφτσοβιτς, να ενημερώνει τους πρέσβεις των κρατών-μελών για την αμερικανική πίεση.
Οι εμπορικές εχέσεις ΗΠΑ–ΕΕ είναι από τις ισχυρότερες διεθνώς, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 30% του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το 2024, το συνολικό εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών ανάμεσα στις δύο πλευρές έφτασε τα 1,68 τρισ. ευρώ. Η ΕΕ είχε πλεόνασμα 198 δισ. ευρώ στα αγαθά, αλλά έλλειμμα 148 δισ. στις υπηρεσίες, καταγράφοντας συνολικό πλεόνασμα 50 δισ.
Αργές διαπραγματεύσεις – Περιορισμένες προσδοκίες
Οι διαπραγματεύσεις κινούνται με αργούς ρυθμούς, ενώ πηγές της Κομισιόν εκτιμούν ότι η καλύτερη δυνατή κατάληξη θα είναι μία πολιτική συμφωνία «αρχών», χωρίς τεχνικές λεπτομέρειες. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαρακτήρισε «αδύνατη» την επίτευξη ολοκληρωμένης συμφωνίας μέσα στο τρίμηνο αναστολής των δασμών, δηλώνοντας πως «όλα τα μέσα είναι στο τραπέζι» σε περίπτωση αποτυχίας. Την ίδια στιγμή τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία δηλώνουν πως θέλουν μία «γρήγορη και καθαρή» συμφωνία.
Ο επίτροπος Εμπορίου Μάρος Σέφτσοβιτς δήλωσε ότι είχε μια «παραγωγική» εβδομάδα συνομιλιών στην Ουάσινγκτον, επισημαίνοντας ότι ο στόχος παραμένει μια «φιλόδοξη διατλαντική εμπορική συμφωνία». Ωστόσο, η αμερικανική πλευρά εμφανίζεται πιο διστακτική, με τον υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ να δηλώνει ότι «θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε» με την ΕΕ.
Σκεπτικισμός και γεωπολιτική αβεβαιότητα
Αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες για την πιθανότητα συνολικής συμφωνίας πριν από την προθεσμία. Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην ΕΕ, Άντονι Γκάρντνερ, επεσήμανε ότι ακόμη και ένα απλό προσχέδιο συμφωνίας –παρόμοιο με εκείνο που υπεγράφη με το Ηνωμένο Βασίλειο– θα είναι δύσκολο να περιλαμβάνει ουσιαστικό περιεχόμενο.
Ο Κάρστεν Νίκελ της Teneo θεωρεί ότι ένα μίνιμουμ πολιτικό πλαίσιο που θα δίνει χρόνο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις είναι το μέγιστο που μπορεί να ελπίζει η ΕΕ, ίσως με την αποδοχή ενός βασικού δασμού 10%. Όμως ακόμα και μια τέτοια διευθέτηση δεν θα εξαλείψει την αβεβαιότητα: «Όποια συμφωνία και να υπάρξει, θα παραμείνει ευάλωτη σε αλλαγές στάσης από την Ουάσινγκτον», προειδοποιεί.
Παρότι το ενδεχόμενο ευρωπαϊκών αντιμέτρων είναι υπαρκτό, ο Νίκελ θεωρεί πως η ΕΕ θα κινηθεί με προσοχή, ακόμη κι αν οι ΗΠΑ προχωρήσουν στην πλήρη εφαρμογή των δασμών την επόμενη εβδομάδα.
Παράλληλα, Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρονται επιφυλακτικοί για το ενδεχόμενο συμφωνίας. Ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ περιορίστηκε να δηλώσει ότι «θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε» με την ΕΕ.
Content Original Link:
" target="_blank">