«Το Φάντασμα της Γάζας»: Ο νέος αρχηγός της Χαμάς που κρατά στα χέρια του την εκεχειρία
Καθώς οι ΗΠΑ πιέζουν για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, η απόφαση της παλαιστινιακής οργάνωσης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον νέο de facto ηγέτη της στη Γάζα. Ο Εζεντίν αλ-Χαντάντ ανέλαβε αρχικά την στρατιωτική πτέρυγα στη Γάζα αφότου σκοτώθηκε ο Μοχάμεντ Σινουάρ τον Μάιο από τις ισραηλινές δυνάμεις. Την περασμένη Πέμπτη, ο Ταξίαρχος Έφι Ντεφρίν, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, δήλωσε ότι ο Χαντάντ είναι ο νέος ηγέτης της Χαμάς – ο τρίτος μέσα σε επτά μήνες.
Η ανάληψη καθηκόντων από τον 55χρονο έρχεται σε μια περίοδο που η Χαμάς έχει υποστεί βαριές απώλειες, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε οπλισμό. Το Ισραήλ δηλώνει ότι έχει εξοντώσει χιλιάδες μαχητές και έχει καταστρέψει μεγάλο μέρος της στρατιωτικής υποδομής της οργάνωσης. Ωστόσο, η ικανότητα της Χαμάς να αντικαθιστά άμεσα τη στρατιωτική ηγεσία της δείχνει μια οργάνωση που, αν και πληγωμένη, διατηρεί ζωτική συνοχή και επιχειρησιακή αντοχή.
Ποιος είναι ο νέος αρχηγός
Ο Χαντάντ, γνωστός με το προσωνύμιο «Το Φάντασμα του Αλ-Κασάμ», διατηρούσε πάντα χαμηλό προφίλ. Έχει επιβιώσει από πολλαπλές απόπειρες δολοφονίας, αν και έχει πληρώσει βαρύ προσωπικό τίμημα: και οι δύο γιοι του σκοτώθηκαν μέσα στη χρονιά. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει αμοιβή 750.000 δολαρίων από το Ισραήλ για το κεφάλι του. Αφού το Ισραήλ ανακοίνωσε επίσημα τον θάνατο του Σινουάρ στα τέλη Μαΐου, ο υπουργός Άμυνας Ίσραελ Κατς δήλωσε ότι ο Χαντάντ και ο ηγέτης της Χαμάς στο εξωτερικό, Χαλίλ αλ-Χάγια, ήταν οι επόμενοι στη λίστα των στόχων.
Η άνοδός του στην ιεραρχία ξεκίνησε από τις Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ, ενώ είχε ενεργό ρόλο και στην εσωτερική ασφάλεια της οργάνωσης, επιφορτισμένος με τον εντοπισμό πληροφοριοδοτών και συνεργατών. Την παραμονή της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023, ο Χαντάντ παρέδωσε στους ανώτερους διοικητές της Χαμάς ένα έγγραφο με οδηγίες για την επικείμενη επιχείρηση, που περιλάμβανε και την απαγωγή ισραηλινών στρατιωτών.
Ο Χαντάντ, γνωστός στους συμπατριώτες του ως Αμπού Σουχέιμπ, είναι ένας από τους λίγους εναπομείναντες εν ζωή διοικητές που υπηρετούσαν στο υψηλόβαθμο στρατιωτικό συμβούλιο στις 7 Οκτωβρίου. Εκείνη την εποχή, ήταν ο ηγέτης της μεραρχίας της Χαμάς στην Πόλη της Γάζας.
Η μαρτυρία ομήρου
Ανάμεσα στις λιγοστές μαρτυρίες για τον νέο διοικητή, είναι αυτή που έφερε στο φως η Wall Street Journal από έναν πρώην ισραηλινό όμηρο, την οποία εκμυστηρεύθηκε υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Ο όμηρος, που έχει πλέον απελευθερωθεί, αναφέρει πως συνάντησε τον Χαντάντ πέντε φορές ενώ ήταν αιχμάλωτος, ενώ μερικές φορές κοιμόταν στο ίδιο διαμέρισμα. Την πρώτη φορά που συναντήθηκαν, τον Μάρτιο του 2024, ο Χαντάντ μπήκε μέσα, κάθισε στο έδαφος δίπλα σε δύο ομήρους και ρώτησε «πώς είστε;» στα εβραϊκά, στα οποία συνεχίστηκε η συζήτηση μετά από δική του προτροπή.
Ο Χαντάντ τους είπε ότι ήταν υπεύθυνος για όλους τους ομήρους στη Γάζα, ενώ στη συνέχεια έβγαλε ένα smartphone και τους έδειξε φωτογραφίες διαφόρων ομήρων. Τους ρωτούσε αν χρειάζονταν οτιδήποτε, ενώ κάποια στιγμή διέταξε να φέρουν στον απελευθερωμένο πλέον όμηρο ένα βιβλίο του που χάθηκε κατά την μεταφορά του.
Σε συνάντησή τους αργότερα, σε άλλο σπίτι τον περασμένο μΙανουάριο, ο Χαντάντ φαινόταν διαφορετικός, σύμφωνα με τον πρώην όμηρο: το πρόσωπό του ήταν καλυμμένο, η συμπεριφορά του ψυχρή και μιλούσε για ισραηλινά εγκλήματα πολέμου και κακοποίηση παλαιστινίων κρατουμένων. Ο πρώην όμηρος έμαθε στη συνέχεια ότι ο μεγαλύτερος γιος του Χαντάντ είχε μόλις σκοτωθεί από τους Ισραηλινούς.
Μεταξύ άλλων, ο Χαντάντ είχε εκφράσει στον ισραηλινό την ανησυχία του για το πώς θα χαρακτήριζε τη μεταχείρισή του κατά την αιχμαλωσία. Ο πρώην όμηρος του είπε ότι κάποιοι απαγωγείς ήταν καλύτεροι από άλλους. «Αυτή είναι η ζωή», φέρεται να του απάντησε ο Χαντάντ, «Υπάρχουν καλοί άνθρωποι και υπάρχουν κακοί άνθρωποι».
Οι προοπτικές για συμφωνία
Η ανάληψη της ηγεσίας από τον Χαντάντ έχει φέρει νέες παραμέτρους στην πιθανότητα επίτευξης εκεχειρίας. Σύμφωνα με πηγές των μυστικών υπηρεσιών, ο ίδιος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι είτε θα διαπραγματευτεί μια «έντιμη συμφωνία» με το Ισραήλ, είτε θα συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι τέλους, σε αυτό που ονόμασε «είτε πόλεμος απελευθέρωσης είτε πόλεμος μαρτυρίου»
Γενικά θεωρείται περισσότερο πραγματιστής από τους προκατόχους του, Μοχάμεντ και Γιαχία Σινουάρ, αλλά φαίνεται να αντιτίθεται κάθετα σε οποιοδήποτε σχέδιο που προβλέπει τον αποκλεισμό της Χαμάς από την επόμενη μέρα στη Λωρίδα της Γάζας – κάτι που για το Ισραήλ αποτελεί κόκκινη γραμμή. Αυτή η θέση, όπως εκτιμούν αναλυτές, ενδέχεται να παρεμποδίσει την πρόοδο στις συνομιλίες για απελευθέρωση των ομήρων, καθώς η οργάνωση τη συνδέει ευθέως με την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων και την αναγνώριση του ρόλου της στη μεταπολεμική διακυβέρνηση.
Content Original Link:
" target="_blank">