Νίκη για τον Τραμπ, η ΕΕ υποχωρεί στο θέμα των ψηφιακών φόρων
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκατέλειψε τα σχέδια για την επιβολή φόρου στις ψηφιακές εταιρείες, μια κίνηση που δίνει τη νίκη στον Ντόναλντ Τραμπ και στους γίγαντες της τεχνολογίας των ΗΠΑ, όπως η Apple και η Meta.
Με την ΕΕ και τις ΗΠΑ να βρίσκονται στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων για μια εμπορική συμφωνία, οι Βρυξέλλες αφαίρεσαν την επιλογή του ψηφιακού φόρου από τον ― υποτίθεται άσχετο ― κατάλογο προτεινόμενων φόρων για την αύξηση των εσόδων κατά τη διάρκεια του επόμενου επταετούς προγράμματος δαπανών, σύμφωνα με ένα έγγραφο που κυκλοφόρησε την Παρασκευή και το οποίο είδε το POLITICO.
Λίγες μόνο ημέρες πριν από την παρουσίαση του σχεδίου προϋπολογισμού, ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ βρίσκονται σε εντατικές διαπραγματεύσεις για να αποφασίσουν ποιοι φόροι θα περιλαμβάνονται στην πρόταση της Επιτροπής, η οποία θα δημοσιευθεί την Τετάρτη, για τον προϋπολογισμό που θα αρχίσει το 2028. Το έγγραφο, το οποίο μπορεί ακόμη να αναθεωρηθεί από τους αξιωματούχους πριν από τη δημοσίευσή του, περιλαμβάνει έναν κατάλογο πιθανών φόρων, αλλά δεν ποσοτικοποιεί τα έσοδα που θα αποφέρει ο καθένας από αυτούς.
Οπισθοχώρηση ή κίνηση στρατηγικής από την ΕΕ
Η απόφαση κατά της ψηφιακής εισφοράς θα αποτελέσει σημαντική στροφή για την ΕΕ, η οποία μόλις τον Μάιο πρότεινε τη φορολόγηση των τεχνολογικών γίγαντων ως τρόπο αποπληρωμής του χρέους της Ένωσης. Η ιδέα αναφέρθηκε σε έγγραφο σχετικά με τον επόμενο προϋπολογισμό που συζητήθηκε από τους 27 επιτρόπους της ΕΕ.
Η ανατροπή αυτή θα μπορούσε να είναι μια στρατηγική κίνηση της ΕΕ, η οποία αναζητά απεγνωσμένα ευνοϊκούς όρους για το εμπόριο με τις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απείλησε με την επιβολή δασμών στον Καναδά ως αντίποινα για τους ψηφιακούς φόρους που επέβαλε.
Ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι νέοι φόροι της ΕΕ
Το ζήτημα της αύξησης των φόρων της ΕΕ ήταν πάντα ευαίσθητο, καθώς οι εθνικές κυβερνήσεις είναι επιφυλακτικές στο να δώσουν στην Ένωση υπερβολική εξουσία να εισπράττει χρήματα από τους ψηφοφόρους τους και υπερβολική αυτονομία ως προς τον τρόπο με τον οποίο τα δαπανά.
Η συντριπτική πλειονότητα των κονδυλίων της ΕΕ προέρχεται από τις συνεισφορές των κυβερνήσεων. Ωστόσο, με τους πολιτικούς να απαιτούν όλο και περισσότερο από τις Βρυξέλλες να σφίξουν τα λουριά, η Επιτροπή αναζητά νέες πηγές εσόδων.
Σύμφωνα με το έγγραφο της Παρασκευής, αντί για ψηφιακό φόρο, η Επιτροπή επιθυμεί να προτείνει τρεις νέους φόρους που θα στοχεύουν τα ηλεκτρικά απόβλητα, τα προϊόντα καπνού και τις μεγάλες εταιρείες στην ΕΕ με κύκλο εργασιών άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο στόχος είναι να συγκεντρωθούν 25 έως 30 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του κοινού χρέους της ΕΕ που χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης μετά την πανδημία του Covid.
Στο επίκεντρο τα καπνικά προϊόντα
Η Επιτροπή θα προτείνει την επιβολή ενός ενιαίου φόρου σε επίπεδο ΕΕ για τα προϊόντα καπνού, όπως τα τσιγάρα και τα πούρα. Τα προϊόντα αυτά φορολογούνται επί του παρόντος από τις επιμέρους χώρες, οι οποίες διατηρούν τα έσοδα για τον εαυτό τους.
Η ιδέα της ΕΕ έρχεται εν μέσω μιας προσπάθειας για την εισαγωγή νέων φόρων στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα ατμοποιητές, στην οποία αντιτίθενται η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ρουμανία.
Αν και δεν αντιτίθεται στους προτεινόμενους νέους φόρους, η Σουηδία δήλωσε ότι η μεταβίβαση μέρους των εθνικών εσόδων της στην ΕΕ είναι «εντελώς απαράδεκτη».
Η Επιτροπή προτείνει επίσης τη φορολόγηση των απορριφθέντων ηλεκτρικών συσκευών.
Ο συνοριακός φόρος άνθρακα
Η πρόταση της Τετάρτης αναμένεται να επιβεβαιώσει επίσης τις προτάσεις του 2021 για την επιβολή ενός συνοριακού φόρου άνθρακα ― μια δημοφιλής ιδέα μεταξύ των χωρών ― και τη λήψη μεριδίου από τα έσοδα που προκύπτουν από το σύστημα εμπορίας εκπομπών (ETS).
Αυτή η ιδέα είναι πολιτικά ευαίσθητη μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες επηρεάζονται περισσότερο από το ETS.
Σε μια παραχώρηση προς τους επικριτές, η Επιτροπή πρότεινε ότι μόνο ένα μικρό μέρος των εσόδων από το ETS θα διοχετευθεί στον προϋπολογισμό της ΕΕ, ενώ το υπόλοιπο θα παραμείνει στις εθνικές κυβερνήσεις. Πρόσθεσε ότι ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο για την επέκταση του συστήματος στα κτίρια και τις οδικές μεταφορές ― γνωστό ως ETS2, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ το 2027 ― δεν θα διοχετευθεί στον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να εγκρίνουν ομόφωνα τους νέους φόρους μετά από δύο χρόνια έντονων διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα ξεκινήσουν μετά την υποβολή της πρότασης της Επιτροπής.
Content Original Link:
" target="_blank">