Ιράν: «Mόνη λύση η ανατροπή του καθεστώτος από τον λαό»
Βερολίνο
«Το παράνομο ιρανικό καθεστώς θεωρεί την παραγωγή πυρηνικών όπλων εγγύηση για την επιβίωσή του. Αρα όσο καιρό παραμένει στην εξουσία δεν θα εγκαταλείψει αυτό το πρόγραμμα». Στο «Βήμα» μιλάει ο Μοχάμαντ Μοχαντεσίν, πρόεδρος από το 1992 της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Εθνικού Συμβουλίου Αντίστασης του Ιράν (NCRI) με έδρα τη Γαλλία και την Αλβανία. Του NCRI και της αδερφής οργάνωσης των Μουτζαχεντίν του Λαού (ΜΕΚ) ηγείται η Μαριάμ Ρατζαβί, σύζυγος του ιδρυτή Μασούντ Ρατζαβί, ο οποίος διετέλεσε και επικεφαλής των ΜΕΚ, που είχαν χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και άλλα κράτη, αλλά ο χαρακτηρισμός ανακλήθηκε αργότερα.
«Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν απειλεί την παγκόσμια Ειρήνη»

Δορυφορική εικόνα από το εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου στη Νατάνζ το οποίο έγινε στόχος ισραηλινών βομβαρδισμών πριν από λίγες ημέρες
Κατά τα πρώτα χρόνια της εξουσίας των μουλάδων, ο Μοχαντεσίν συμμετείχε ενεργά στο προοδευτικό αντιφονταμενταλιστικό κίνημα, διαθέτει βαθιά γνώση γύρω από την ισλαμική φονταμενταλιστική σκέψη του ιρανικού θρησκευτικού κατεστημένου και έχει συγγράψει σχετικά βιβλία.
«Το ιρανικό καθεστώς είναι ο κύριος υποκινητής του πολέμου, της τρομοκρατίας και, ειδικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, αποτελεί πηγή αστάθειας στην περιοχή και σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ειρήνη» μας επισημαίνει. «Η κύρια πρόκληση είναι να βρεθεί μια λύση για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής».
Οι μυστικές πυρηνικές εγκαταστάσεις των Μουλάδων
Το NCRI αποκάλυψε πρώτο, το 1992, τις μυστικές πυρηνικές εγκαταστάσεις των μουλάδων. Το 2002 σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου στη Νατάνζ και αργότερα τον ίδιο χρόνο για το εργοστάσιο βαρέος ύδατος στο Αράκ, το οποίο έγινε επίσης στόχος ισραηλινών βομβαρδισμών πριν από λίγες ημέρες. Αυτές οι αποκαλύψεις οδήγησαν τότε τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας να ξεκινήσει επιθεωρήσεις με την επιβολή κυρώσεων από τη διεθνή κοινότητα κατά του καθεστώτος.
«Το Ισραήλ δεν πρόκειται να ρίξει το καθεστώς του Ιράν»

Ένα νέο γκράφιτι του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ μετά τον 12ήμερο πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, στο Τελ ΑβίβJuly 8, 2025 REUTERS/Nir Elias TPX IMAGES OF THE DAY
Ο Μοχαντεσίν δεν είναι σε θέση να γνωρίζει σε ποιον βαθμό καταστράφηκε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν από τους αμερικανικούς και ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Εκείνο που ξέρει με βεβαιότητα είναι ότι οι βομβαρδισμοί δεν πρόκειται να ρίξουν το ιρανικό καθεστώς.
«Η καλύτερη λύση δεν είναι ούτε ο κατευνασμός ούτε ο πόλεμος, αλλά ο τρίτος δρόμος: η ανατροπή του καθεστώτος από τον λαό του Ιράν και την ιρανική Αντίσταση» τονίζει.
«Αυτή η αλλαγή θα οδηγήσει στην ίδρυση μιας δημοκρατίας, χωρίς πυρηνικά όπλα, βασισμένης στον διαχωρισμό θρησκείας και κράτους, στην ισότητα των φύλων, στην αυτονομία των διαφορετικών εθνικοτήτων, σε ένα ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα και στην κατάργηση της θανατικής ποινής. Αυτό το όραμα θα διατηρήσει μια διαρκή ειρήνη στη Μέση Ανατολή, το Ιράν κρατά το κλειδί».
Τα δέκα σημεία για ελεύθερο Ιράν
Πριν από λίγες ημέρες η Ρατζαβί μίλησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπενθύμισε το όραμα για ένα ελεύθερο Ιράν και επανήλθε στο σχέδιό της 10 σημείων, στα οποία θα κινηθεί μια πιθανή μεταβατική κυβέρνηση. Ο Μοχαντεσίν μάς έδωσε τα βασικά στοιχεία του φύλλου πορείας. «Αφοπλισμός και διάλυση του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης, των μυστικών υπηρεσιών κ.λπ., διερεύνηση σε δίκαιες δίκες εγκλημάτων αξιωματούχων για δολοφονίες, εκτελέσεις και βασανιστήρια, αποκατάσταση των δικαιωμάτων, αναγνώριση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, διασφάλιση όλων των δημόσιων ελευθεριών, όπως του συνεταιρίζεσθαι, της ελευθερίας της γνώμης, της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου, καθώς και των πολιτικών κομμάτων».
Διαδηλώσεις στο Βερολίνο για ειρηνική μετάβαση στο Ιράν
Πρόσφατα χιλιάδες Ιρανοί διαδήλωσαν στους δρόμους του Βερολίνου ζητώντας ειρηνική μετάβαση εξουσίας. Η Ρατζαβί χαιρέτισε τη συμφωνία εκεχειρίας ως πρόδρομο αυτής της μετάβασης. Μια δύσκολη πορεία.
Content Original Link:
" target="_blank">