Τραμπ - Πούτιν: Δύο φίλοι που γίνονται εχθροί
Ήταν μία, κατά τα φαινόμενα, σταθερή πολιτική φιλία: Εδώ και μία δεκαετία, από όταν ο Ντόναλντ Τραμπ διεκδίκησε το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές του 2016, για τις οποίες μάλιστα υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις περί ρωσικής ανάμειξης υπέρ του, εκείνος και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, έδειχναν με κάθε ευκαιρία πως κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος, δημιουργώντας ιδιαίτερη ανησυχία για το μέλλον του ΝΑΤΟ αλλά και γενικότερα των φιλελεύθερων αστικών δημοκρατιών του δυτικού κόσμου.
Παρότι, μάλιστα, ο Βλάντιμιρ Πούτιν προέβη στην απρόκλητη εισβολή στην Ουκρανία το 2022, φέρνοντας τη χώρα του απέναντι στο σύνολο του δυτικού κόσμου, ο Τραμπ συνέχιζε να δικαιολογεί τις πράξεις του σε κάθε ευκαιρία. Η επάνοδος του μάλιστα στον Λευκό Οίκο, για αυτόν ακριβώς τον λόγο, δημιούργησε τεράστια ανησυχία σχετικά με το μέλλον της Ουκρανίας, ενώ δεν ήταν λίγοι και εκείνοι που πίστευαν ότι και το ΝΑΤΟ είναι πιθανό να διάγει τις τελευταίες του μέρες.
Από την προσβλητική συμπεριφορά στον Ζελένσκι στις «ανοησίες του Πούτιν»
Η απόλυτη στιγμή έκφρασης της φιλορωσικής στάσης του Τραμπ δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την προσβλητική απέναντι στον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, συνέντευξη τύπου που έλαβε χώρα στον Λευκό Οίκο, στις 28 Φεβρουαρίου. Τότε ο Ντόναλντ Τραμπ, από κοινού με τον αντιπρόεδρό του, Τζέι Ντι Βανς, είχαν επιδοθεί σε μία αδιανόητη επίθεση, μπροστά στις κάμερες, στον Ουκρανό πρόεδρο, υιοθετώντας όλες τις θέσεις της Ρωσίας,
Είχε προηγηθεί, κάποιες μέρες νωρίτερα, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, η απόφαση των ΗΠΑ να αντιταχθούν σε ψήφισμα που συνέταξαν οι ευρωπαϊκές χώρες και καταδίκαζε την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, ενώ υποστήριζε την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Οι ΗΠΑ δεν είχαν διστάσει τότε να συνταχθούν με χώρες όπως η Ρωσία, η Βόρεια Κορέα και η Λευκορωσία.
Οι ευρωπαίοι διπλωμάτες εκείνη την περίοδο είχαν σοκαριστεί όταν οι ΗΠΑ συνέταξαν και ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που ζητούσε τον τερματισμό της σύγκρουσης, αλλά δεν περιείχε κριτική για τη Ρωσία. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία απείχαν αμφότερες, αφού οι προσπάθειές τους να τροποποιήσουν τη διατύπωση έπεσαν στο κενό.
Πλέον όμως όλα δείχνουν να έχουν αλλάξει. «Ο Πούτιν μας πετάει πολλές ανοησίες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ στη διάρκεια συνάντησης με μέλη του υπουργικού συμβουλίου, πριν μερικές μέρες, στον Λευκό Οίκο. Ειδικότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τον Ρώσο πρόεδρο και ότι εξετάζει το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, ενώ παρ. Πως όμως φτάσαμε μέσα σε λιγότερο από πέντε μήνες από το ένα σημείο στο άλλο;
Η κομβική σύνοδος στη Χάγη
Μέχρι τα μέσα Ιουνίου δεν είχε καταγραφεί κάποια αλλαγή ως προς τη στρατηγική Τραμπ σε σχέση με τη Ρωσία.
Ωστόσο, μια σειρά γεγονότων φαίνεται επηρέασε κομβικά τη στάση του προέδρου των ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες. Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στις 25 Ιουνίου παρουσιάστηκε ως δώρο από την Ευρώπη και ως θρίαμβος του Τραμπ στις αμυντικές δαπάνες, καθιστώντας τον πιο διατεθειμένο να ακούσει τις ανησυχίες για την ασφάλεια της Γηραιάς Ηπείρου. «Υπάρχει μια γραμμή μεταξύ κολακείας και αυτοταπείνωσης, και την περάσαμε με χαρά», είχε δηλώσει Ευρωπαίος διπλωμάτης.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, δεν είχε διστάσει μάλιστα να αποκαλέσει τον Τραμπ «daddy», σε μία φραστική επιλογή που σήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Με το εγώ του να έχει υποστεί μασάζ, ο Τραμπ συνέχιζε να μην ακούγεται ιδιαίτερα πρόθυμος να αλλάξει γραμμή στις σχέσεις του με τη Ρωσία. «Θεωρώ τον Πούτιν ένα άτομο που έχει παραπλανηθεί. Είμαι πολύ έκπληκτος στην πραγματικότητα. Νόμιζα ότι θα είχαμε λύσει αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης στη σύνοδο κορυφής, αποκαλύπτοντας ότι ο Πούτιν είχε τηλεφωνήσει και είχε προσφερθεί να παρέμβει στο Ιράν.
«Είπα: «Όχι, όχι, βοηθήστε με διευθετήσω το ζήτημα μαζί σας, με τη Ρωσία», και νομίζω ότι θα το κάνουμε αυτό». δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης στη σύνοδο κορυφής, αποκαλύπτοντας ότι ο Πούτιν είχε τηλεφωνήσει και είχε προσφερθεί να παρέμβει στο Ιράν.
«Η Ρωσία δεν θα υποχωρήσει»
Αλλά ούτε η επόμενη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο στις 4 Ιουλίου πήγε καλά, με τον Πούτιν να δείχνει πλέον πως θεωρεί ότι μπορεί να αποσπάσει περισσότερα μέσω της συνέχισης του πολέμου παρά διατηρώντας την εμπιστοσύνη του Τραμπ. Το Κρεμλίνο ήταν ξεκάθαρο: «Ο πρόεδρός μας είπε ότι η Ρωσία θα επιτύχει τους στόχους της, δηλαδή την εξάλειψη των γνωστών βαθύτερων αιτιών που οδήγησαν στην τρέχουσα κατάσταση», δήλωσε ο Γιούρι Ουσάκοφ, στενός σύμβουλος του Ρώσου ηγέτη. «Η Ρωσία δεν θα υποχωρήσει από αυτούς τους στόχους».
Οι θανατηφόρες νυχτερινές ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία (ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Λάμι, δήλωσε ότι η Ρωσία είχε εξαπολύσει 20.000 επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη φέτος) δεν μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητες από τις ΗΠΑ.
«Ο Πούτιν μιλάει ωραία και μετά βομβαρδίζει τους πάντες»
«Θα τους στείλουμε Patriot στην Ουκρανία, που τους χρειάζονται απελπιστικά, επειδή ο Πούτιν πραγματικά εξέπληξε πολλούς ανθρώπους. Μιλάει ωραία και μετά βομβαρδίζει τους πάντες το βράδυ. Αλλά υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα εκεί. Δεν μου αρέσει»»
Με τα παραπάνω λόγια, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα διαθέσουν στην Ουκρανία περισσότερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot και πυρομαχικά για αυτά και τα προϋπάρχοντα, τα οποία το Κίεβο έχει δηλώσει ότι χρειάζεται για να προστατευθεί από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές.
Ο Τραμπ δεν έδωσε συγκεκριμένο αριθμό των Patriot που σχεδιάζει να στείλει στην Ουκρανία, αλλά είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποζημιωθούν για το κόστος τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μετά και από αυτή τη δήλωση, το ρήγμα στις σχέσεις Τραμπ – Πούτιν είναι πλέον ξεκάθαρο και ο πλανήτης αναμένει με αγωνία να δει τις επόμενες κινήσεις στην παγκόσμια διπλωματική σκακιέρα.
Content Original Link:
" target="_blank">