Ποιοι λένε «ναι» στην επανένταξη της Βρετανίας στην Ε.Ε.
Δέκα χρόνια μετά την ψήφο των Βρετανών βουλευτών για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που οδήγησε στην αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μια δημοσκόπηση διαπιστώνει ότι πλειοψηφίες στα τέσσερα μεγαλύτερα κράτη-μέλη της ΕΕ θα υποστήριζαν την επανένταξη του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά όχι με τους ίδιους όρους που είχε πριν.
Η έρευνα της YouGov σε έξι δυτικοευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, επιβεβαιώνει επίσης ότι η πλειοψηφία των Βρετανών ψηφοφόρων πλέον υποστηρίζει την επιστροφή της χώρας στην Ένωση, αλλά μόνο αν μπορέσει να διατηρήσει τα ειδικά προνόμια και τις εξαιρέσεις που απολάμβανε προηγουμένως.
Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων, συνιστά ένα «αδιέξοδο στη δημόσια γνώμη», ακόμη κι αν προς το παρόν φαίνεται εξαιρετικά απίθανο η κυβέρνηση των Εργατικών, η οποία φέτος διαπραγματεύτηκε μια «επανατοποθέτηση» με την Ένωση, να επιδιώξει την επιστροφή στην ΕΕ.
Η έρευνα
Η έρευνα EuroTrack της YouGov έδειξε ότι τουλάχιστον οι μισοί ερωτηθέντες στις τέσσερις μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ – Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία – υποστηρίζουν την επιστροφή του Ηνωμένου Βασιλείου, με ποσοστά που κυμαίνονται από 51% στην Ιταλία έως 53% στη Γαλλία, 60% στην Ισπανία και 63% στη Γερμανία.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι ψηφοφόροι υπέρ της παραμονής και εκείνοι που στήριξαν πιο φιλοευρωπαϊκά κόμματα, θα υποστήριζαν ευρύτερα την επανένταξη, ακόμη και αν αυτό σήμαινε την υιοθέτηση του ευρώ και την ένταξη στη ζώνη Σένγκεν, αν και με πολύ χαμηλότερα ποσοστά.
Σχεδόν το 60% των ψηφοφόρων υπέρ της παραμονής δήλωσε ότι θα υποστήριζε την επιστροφή στην ΕΕ χωρίς τις προηγούμενες εξαιρέσεις, ποσοστό μειωμένο κατά περίπου 25 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την ερώτηση χωρίς συγκεκριμένους όρους· όπως επίσης και το 58% των ψηφοφόρων των Εργατικών (-23 μονάδες) και το 49% των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (-31 μονάδες).
Όταν ρωτήθηκαν αν η Βρετανία θα έπρεπε να επιτραπεί να επιστρέψει με τους όρους που είχε όταν αποχώρησε -δηλαδή χωρίς να υιοθετήσει το ευρώ και εκτός ζώνης Σένγκεν- τα ποσοστά άλλαξαν σημαντικά.
Μόλις ένα πέμπτο των ερωτηθέντων στα τέσσερα μεγαλύτερα μέλη της ΕΕ, από 19% στην Ιταλία και τη Γαλλία έως 21% στην Ισπανία και 22% στη Γερμανία, πίστευαν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα έπρεπε να επιτραπεί να επιστρέψει με αυτούς τους όρους, ενώ το 58%-62% δήλωσε ότι πρέπει να αποτελεί πλήρες μέλος όλων των βασικών πολιτικών της ΕΕ.
Η YouGov ρώτησε αν η Βρετανία θα έπρεπε να επιτραπεί να επιστρέψει μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα κρατήσει τις προηγούμενες εξαιρέσεις της. Κάποιοι (33%-36%) το θεώρησαν αποδεκτό, αλλά περισσότεροι (41%-52%) ήταν αντίθετοι.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το 54% των Βρετανών υποστήριξε την επιστροφή στην ΕΕ όταν η ερώτηση τέθηκε χωρίς όρους, το ποσοστό έπεσε στο 36% όταν η επιστροφή σήμαινε την εγκατάλειψη των προηγούμενων εξαιρέσεων. Υπό αυτούς τους όρους, το 45% των Βρετανών ήταν αντίθετο.
Το ποσοστό των ευρωσκεπτικιστών ψηφοφόρων που ήταν πρόθυμοι να επανενταχθούν χωρίς την προηγούμενη ειδική μεταχείριση σχεδόν μειώθηκε στο μισό: από 21% σε 10% μεταξύ των ψηφοφόρων υπέρ της αποχώρησης· από 25% σε 12% μεταξύ των Συντηρητικών· και από 15% σε 9% μεταξύ των υποστηρικτών του κόμματος Reform UK.
Η πέμπτη ηπειρωτική χώρα που συμμετείχε στην έρευνα, η Δανία, αποτέλεσε εξαίρεση. Οι ερωτηθέντες εκεί ήταν ιδιαίτερα θετικοί (72%) στην επιστροφή του Ηνωμένου Βασιλείου και πιο ενθουσιώδεις από τα μεγαλύτερα κράτη-μέλη για τη διατήρηση των προηγούμενων εξαιρέσεων του (43%).
Η Δανία, ωστόσο, είναι μία από τις μόλις τρεις χώρες της ΕΕ που διαθέτουν εξαιρέσεις σε βασικούς τομείς πολιτικής της Ένωσης. Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι μεγάλες πλειοψηφίες και στις πέντε ηπειρωτικές χώρες (63%-75%) θα υποστήριζαν την ένταξη μιας ανεξάρτητης Σκωτίας στην ΕΕ.
Η δημοσκόπηση, σε αντιπροσωπευτικά δείγματα περισσότερων από 2.000 ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία και άνω των 1.000 στη Δανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, διεξήχθη μεταξύ 12 και 27 Ιουνίου.
Content Original Link:
" target="_blank">