Ακροδεξιά φλερτ και υπερατλαντικές τρικλοποδιές στις Βρυξέλλες
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μπορεί να επιβίωσε άνετα από την πρόταση μομφής που προώθησαν τα ακροδεξιά κόμματα της Ευρωβουλής, ωστόσο η επόμενη μέρα βρίσκει την παραδοσιακή φιλοευρωπαϊκή συμμαχία αποδυναμωμένη εν μέσω αυξημένων πιέσεων από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ευρωπαίοι ακροδεξιοί βουλευτές, προερχόμενοι από κόμματα που θεωρούνται «τραμπικά», κατάφεραν να συγκεντρώσουν 74 υπογραφές και να προωθήσουν την πρόταση μομφής.
Στην ψηφοφορία της Πέμπτης, 360 ευρωβουλευτές ψήφισαν κατά της πρότασης, 175 υπέρ και 18 απείχαν. Φιλοευρωπαίοι και ακροδεξιοί δήλωσαν νικητές. Οι μεν πανηγύρισαν την επιβίωση του «cordon sanitaire», οι δε πλέον θεωρούν ότι η διαπραγματευτική τους ισχύς απέναντι στο ΕΛΚ ενισχύθηκε. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το παζλ της επόμενης μέρας γίνεται περίπλοκο.
Οι «φίλοι» του Βέμπερ
Μετά τις ευρωεκλογές του 2024, το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) βγήκε πανίσχυρο, ενώ καταγράφηκε και σαφής άνοδος των ακροδεξιών. Ωστόσο, η φιλοευρωπαϊκή συμμαχία των Ευρωσοσιαλιστών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων ήταν αυτή που εξασφάλισε την απαραίτητη πλειοψηφία και εξέλεξε τη Φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν.
Εκτοτε, το ΕΛΚ – υπό την ηγεσία του Βαυαρού Μάνφρεντ Βέμπερ – άλλαξε ρότα και άρχισε να υιοθετεί την ακροδεξιά ατζέντα, από το Μεταναστευτικό έως την αποδυνάμωση της Πράσινης Συμφωνίας. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, ψήφισε μαζί με την Ακροδεξιά κόντρα στο cordon sanitaire. Ο ίδιος ο Βέμπερ, άλλωστε, έλεγε συνεχώς δημόσια ότι δεν έπρεπε να αγνοηθούν η άνοδος της Ακροδεξιάς και η βούληση των ευρωπαίων πολιτών.
Επίσης, ο Βέμπερ είχε δηλώσει ότι υπάρχουν υγιή τμήματα στην Ακροδεξιά, όπως η ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, η ευρωομάδα της οποίας – Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) – προώθησε την πρόταση μομφής. Φήμες στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι ο Βέμπερ έχει στρατηγικό σχέδιο απορρόφησης της Μελόνι στο ΕΛΚ και μάλιστα με τη συγκατάθεση του ιταλού ΥΠΕΞ Αντόνιο Ταγιάνι, το κόμμα του οποίου (Forza Italia) ανήκει στο ΕΛΚ αλλά και στον ιταλικό κυβερνητικό συνασπισμό. «Οι φίλοι του Βέμπερ ήταν αυτοί που αποπειράθηκαν να ανατρέψουν τη Φον ντερ Λάιεν» δήλωσε στο «Βήμα» πηγή του ΕΛΚ που ανήκει στο στρατόπεδο που αντιτάσσεται στο άνοιγμα Βέμπερ προς την Ακροδεξιά.
Ενα γερμανικό παιχνίδι
Στην πράξη, το ΕΛΚ επιδιώκει να σταματήσει τη διαρροή ψήφων στην Ακροδεξιά. Η κατάσταση κλιμακώθηκε μετά τη νίκη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος του Φρίντριχ Μερτς στις γερμανικές εκλογές τον περασμένο Φεβρουάριο.
Η πηγή του ΕΛΚ ανέφερε ότι συγκρίνοντας κανείς τα δύο τελευταία συνέδρια του ΕΛΚ καταλαβαίνει την αλλαγή των ισορροπιών. «Το συνέδριο του ΕΛΚ στη Ρουμανία τον Μάρτιο του 2024 έδειξε ένα κόμμα συλλογικό και ενωμένο επιλέγοντας τη Φον ντερ Λάιεν να ηγηθεί της προεδρίας της Κομισιόν. Τότε είχε αποκλείσει κάθε συνεργασία με την Ακροδεξιά. […] Εναν χρόνο μετά, στη Βαλένθια, τα πράγματα άλλαξαν, βλέποντας ξεκάθαρα ότι η γραμμή του ΕΛΚ ήταν το παιχνίδι του γερμανικού τριγώνου Φον ντερ Λάιεν – Βέμπερ – Μερτς» δήλωσε η πηγή. «Σε έναν χρόνο πήγαμε από το επιθυμητό στο συνηθισμένο» πρόσθεσε.
Οι κεντρώοι του ΕΛΚ θεωρούν ότι ο γερμανός καγκελάριος Μερτς πιέζει μέσω του Βέμπερ τη Φον ντερ Λάιεν (η οποία προέρχεται από το στρατόπεδο της αιώνιας αντιπάλου του Ανγκελα Μέρκελ) να στρίψει δεξιά για λόγους εσωτερικής πολιτικής: να συγκρατήσει την άνοδο της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD). Ο Βέμπερ, από την πλευρά του, παίζει το παιχνίδι Μερτς για να είναι αντίβαρο στις προθέσεις της Φον ντερ Λάιεν να κινηθεί προς το Κέντρο.
«Οι Εκθέσεις Λέτα, Ντράγκι ξεχάστηκαν μετά τις γερμανικές εκλογές και πλέον οι πολιτικές προτεραιότητες του Βερολίνου γίνονται ευρωπαϊκές» πρόσθεσε η πηγή. Αυτό το γερμανικό τρίγωνο εξηγεί και τη «μυστικότητα» στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της Φον ντερ Λάιεν, κάτι που έχει εκνευρίσει τους φιλοευρωπαίους συμμάχους της. Ενδεικτικό ότι ο Μερτς ήδη ανοιχτά παρέκαμψε την Κομισιόν και μίλησε απευθείας με τον Τραμπ για να διαπραγματευθεί συμφωνία υπέρ της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, μία ήμερα έπειτα από παρεμφερή πρόταση των Mercedes – BMW.
Η επόμενη μέρα
Μετά την ψηφοφορία, η Φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι «καθώς εξωτερικές δυνάμεις επιδιώκουν να μας αποσταθεροποιήσουν και να μας διχάσουν, είναι καθήκον μας να απαντήσουμε σύμφωνα με τις αξίες μας». Το «timing» της κατάθεσης της πρότασης μομφής από τους ευρωπαίους «τραμπιστές» δεν είναι τυχαίο, καθώς έλαβε χώρα εν μέσω έντονων διαπραγματεύσεων με την Ουάσιγκτον για τους αμερικανικούς δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα. Κάποιοι βλέπουν και εξωτερικό δάκτυλο σε αυτή την πρόταση μομφής, δηλαδή την άσκηση πίεσης στο φιλοευρωπαϊκό μέτωπο καθώς οι συνομιλίες φαίνεται ότι δεν ικανοποιούν την κυβέρνηση Τραμπ.
Η Φον ντερ Λάιεν είναι στριμωγμένη και έχει να αντιμετωπίσει ένα δίλημμα: θα στραφεί στο Κέντρο ή θα συνεχίσει την ισορροπία τρόμου υποκύπτοντας στις πιέσεις για άνοιγμα στην Ακροδεξιά; Η φιλοευρωπαϊκή συμμαχία πάντως δεν της δίνει λευκή επιταγή. Αλλωστε δεν απείχε και ψήφισε κατά της πρότασης μομφής, αφού πρώτα πήρε ανταλλάγματα για τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2028-2034.
«Για να ανακτήσει την ευρεία εμπιστοσύνη στο Κοινοβούλιο, η κυρία Φον ντερ Λάιεν πρέπει να αλλάξει το ύφος και την ουσία της πέρα από την πολιτική. Η προσωπική της ενδυνάμωση και ο αποκλεισμός του Κοινοβουλίου από σημαντικές αποφάσεις δεν πρέπει πλέον να μας εμποδίζουν. Η δύναμη της Ευρώπης πηγάζει από ισχυρούς ευρωπαϊκούς θεσμούς, η αλληλεπίδραση των οποίων αποτελεί τον πυρήνα του συναρπαστικού δημοκρατικού μας εγχειρήματος» δήλωσε στο «Βήμα» ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής Ούντο Μπούλμαν.
Επιπλέον, επέκρινε και το «πολιτικό άνοιγμα της προέδρου της Επιτροπής και της κομματικής της οικογένειας προς τις δεξιές και ακροδεξιές δυνάμεις».
«Χωρίς cordon sanitaire δεν υπάρχει Φον ντερ Λάιεν» σχολίασε ενδεικτικά ευρωπαίος διπλωμάτης.
Content Original Link:
" target="_blank">