Πούτιν: Θα συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, απαιτεί συμφωνία με τους όρους του
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σκοπεύει να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία μέχρι η Δύση να δεχθεί να διαπραγματευτεί με τους δικούς του όρους για ειρήνη, αδιαφορώντας για τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για σκληρότερες κυρώσεις. Οι εδαφικές του απαιτήσεις ενδέχεται να διευρυνθούν καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν, σύμφωνα με τρεις πηγές προσκείμενες στο Κρεμλίνο που επικαλείται το Reuters.
Ο Πούτιν, ο οποίος διέταξε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 μετά από οκτώ χρόνια συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία μεταξύ φιλορώσων αυτονομιστών και ουκρανικών στρατευμάτων, πιστεύει ότι η ρωσική οικονομία και ο στρατός της είναι αρκετά ισχυροί ώστε να αντέξουν οποιαδήποτε νέα δυτικά μέτρα, είπαν οι πηγές.
Χθες Δευτέρα (14/7) ο Τραμπ εξέφρασε απογοήτευση για την άρνηση του Πούτιν να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός και ανακοίνωσε νέο κύμα στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, περιλαμβανομένων αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot. Απείλησε επίσης με περαιτέρω κυρώσεις τη Ρωσία αν δεν επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία εντός 50 ημερών.
«Θα συνεχίσει μέχρι να πάρει αυτό που θέλει»
Οι τρεις ρωσικές πηγές, οι οποίες έχουν γνώση των σκέψεων σε ανώτερο επίπεδο του Κρεμλίνου, είπαν ότι ο Πούτιν δεν θα σταματήσει τον πόλεμο υπό την πίεση της Δύσης και πιστεύει ότι η Ρωσία -η οποία έχει επιβιώσει από τις σκληρότερες κυρώσεις της Δύσης- μπορεί να αντέξει επιπλέον οικονομικές δυσκολίες, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών δασμών στους αγοραστές ρωσικού πετρελαίου.
«Ο Πούτιν πιστεύει ότι κανείς δεν έχει διαπραγματευτεί σοβαρά μαζί του για την ειρήνη στην Ουκρανία -ούτε οι Αμερικανοί- επομένως θα συνεχίσει μέχρι να πάρει αυτό που θέλει», είπε μία από τις πηγές στο Reuters, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.
Παρά τις τηλεφωνικές συνομιλίες Τραμπ-Πούτιν και τις επισκέψεις του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ στη Ρωσία, ο Πούτιν θεωρεί πως δεν έχουν υπάρξει ουσιαστικές συζητήσεις για ειρηνευτικό σχέδιο, ανέφερε η πηγή.
«Ο Πούτιν εκτιμά τη σχέση του με τον Τραμπ και είχε καλές συνομιλίες με τον Γουίτκοφ, αλλά το συμφέρον της Ρωσίας υπερέχει όλων», πρόσθεσε.
Οι όροι του Πούτιν για την ειρήνη περιλαμβάνουν: νομικά δεσμευτική υπόσχεση ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί προς Ανατολάς, ουδετερότητα της Ουκρανίας και περιορισμούς στις ένοπλες δυνάμεις της, προστασία των ρωσόφωνων κατοίκων και αναγνώριση των εδαφικών κερδών της Ρωσίας.
Ο Πούτιν είναι επίσης πρόθυμος να συζητήσει εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία με τη συμμετοχή μεγάλων δυνάμεων, αν και δεν είναι σαφές πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει αυτό, σύμφωνα με τις πηγές.
Καμία ανησυχία για τις απειλές των ΗΠΑ
Ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει δηλώσει πως η Ουκρανία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την κυριαρχία της Ρωσίας στα κατεχόμενα εδάφη και ότι το Κίεβο διατηρεί το κυρίαρχο δικαίωμα να αποφασίσει για την ένταξή του στο ΝΑΤΟ. Το γραφείο του δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.
Ωστόσο, δεύτερη πηγή σημείωσε ότι ο Πούτιν θεωρεί τους στόχους της Μόσχας πολύ σημαντικότερους από οποιεσδήποτε πιθανές οικονομικές απώλειες και δεν ανησυχεί για τις απειλές των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς στην Κίνα και την Ινδία για την αγορά ρωσικού πετρελαίου.
Δύο από τις πηγές δήλωσαν ότι η Ρωσία έχει το πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης και η πολεμική της οικονομία ξεπερνά την παραγωγή του ΝΑΤΟ σε βασικά πυρομαχικά, όπως τα πυροβόλα.
Η Ρωσία, η οποία ήδη ελέγχει σχεδόν το ένα πέμπτο της Ουκρανίας, έχει προελάσει κατά περίπου 1.415 τ.χλμ. τους τελευταίους τρεις μήνες, σύμφωνα με τα δεδομένα του DeepStateMap.
«Τρώγοντας έρχεται η όρεξη», είπε η πρώτη πηγή, υπονοώντας ότι ο Πούτιν μπορεί να επιδιώξει και άλλα εδάφη εάν δεν σταματήσει ο πόλεμος. Οι άλλες δύο πηγές επιβεβαίωσαν ανεξάρτητα το ίδιο.
Η Ρωσία ελέγχει την Κριμαία (από το 2014), όλο το Λουχάνσκ, πάνω από το 70% του Ντονέτσκ, τις περιοχές Ζαπορίζια και Χερσώνα, και τμήματα των Χάρκιβ, Σούμι και Ντνιπροπετρόφσκ. Η δημόσια θέση του Πούτιν είναι πως αυτές οι πρώτες πέντε περιοχές αποτελούν πλέον μέρος της Ρωσίας και το Κίεβο πρέπει να αποσυρθεί πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία.
Οι πηγές ανέφεραν πως ο Πούτιν μπορεί να συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι να καταρρεύσουν οι ουκρανικές άμυνες και να διευρύνει τις εδαφικές του φιλοδοξίες.
«Η Ρωσία θα ενεργήσει βάσει της αδυναμίας της Ουκρανίας», είπε η τρίτη πηγή, προσθέτοντας πως η Μόσχα ενδέχεται να σταματήσει την επίθεση αν συναντήσει σθεναρή αντίσταση, αλλά εάν υπάρξει κατάρρευση, μπορεί να κατακτήσει και τις περιοχές Ντνιπροπετρόφσκ, Σούμι και Χάρκιβ.
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η καλοκαιρινή επίθεση της Ρωσίας δεν εξελίσσεται όπως η Μόσχα ήλπιζε. Οι στρατιωτικοί του ηγέτες παραδέχονται ότι οι ρωσικές δυνάμεις υπερτερούν αριθμητικά, αλλά λένε πως οι ουκρανικές δυνάμεις κρατούν τις γραμμές και προκαλούν σοβαρές απώλειες στη Ρωσία.
Τραμπ και Πούτιν
Οι ΗΠΑ λένε ότι 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στον πόλεμο, τη φονικότερη σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία δίνουν πλήρη στοιχεία για τις απώλειές τους, ενώ η Μόσχα απορρίπτει τις δυτικές εκτιμήσεις ως προπαγάνδα.
Από τότε που επέστρεψε στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, ο Τραμπ έχει προσπαθήσει να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τη Ρωσία, έχοντας μιλήσει τουλάχιστον έξι φορές τηλεφωνικά με τον Πούτιν. Τη Δευτέρα δήλωσε πως ο Ρώσος ηγέτης δεν είναι «δολοφόνος, αλλά σκληρός τύπος».
Αποστασιοποιημένη από τον προκάτοχό του Τζο Μπάιντεν, η κυβέρνηση Τραμπ παρουσίασε τον πόλεμο ως θανάσιμο πόλεμο δι’ αντιπροσώπων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, απέσυρε τη στήριξη για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και πρότεινε την αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία.
Ο Πούτιν βλέπει τον πόλεμο ως καμπή στις σχέσεις Μόσχας-Δύσης, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία εξευτελίστηκε μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την παρέμβαση στη «σφαίρα επιρροής» της Μόσχας.
Ο Πούτιν δεν έχει αποδεχθεί ακόμη την πρόταση Τραμπ για άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, παρότι εγκρίθηκε άμεσα από το Κίεβο. Τις τελευταίες ημέρες, η Ρωσία εξαπέλυσε εκατοντάδες drones κατά ουκρανικών πόλεων. Ωστόσο, ο Τραμπ δήλωσε στο BBC την Τρίτη ότι «δεν έχει τελειώσει» με τον Πούτιν και ότι μια συμφωνία παραμένει πιθανή.
Οι κυρώσεις Τραμπ
Η πρώτη πηγή απέρριψε τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι ο Πούτιν «λέει μπούρδες», λέγοντας πως υπήρξε αποτυχία μετατροπής των θετικών συνομιλιών με τον Γουίτκοφ σε ουσιαστική διαπραγμάτευση για την ειρήνη.
Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο Τραμπ εξετάζει την επιβολή 100% δασμών στα ρωσικά προϊόντα και δευτερεύουσες κυρώσεις σε χώρες που αγοράζουν ρωσικές εξαγωγές, για να αναγκάσει τη Μόσχα να διαπραγματευτεί. Η Κίνα και η Ινδία είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές ρωσικού πετρελαίου.
Παρά τις υπάρχουσες κυρώσεις και το κόστος της διεξαγωγής του μεγαλύτερου πολέμου στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η ρωσική οικονομία αξίας 2 τρισ. δολαρίων έχει αποδώσει πολύ καλύτερα από ό,τι ανέμεναν πολλοί. Το υπουργείο Οικονομίας προβλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 2,5% το 2025 από 4,3% το 2024.
Η δεύτερη πηγή ανέφερε ότι ο Τραμπ έχει μικρή επιρροή στον Πούτιν και υποστήριξε ότι ακόμη κι αν οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς στους αγοραστές ρωσικού πετρελαίου, η Μόσχα θα βρει τρόπο να το διοχετεύσει στις παγκόσμιες αγορές.
«Ο Πούτιν καταλαβαίνει ότι ο Τραμπ είναι απρόβλεπτος και ικανός για δυσάρεστα πράγματα, αλλά προσπαθεί να ελιχθεί ώστε να μην τον ενοχλήσει υπερβολικά», είπε η πηγή.
Κοιτάζοντας μπροστά, μία από τις πηγές προέβλεψε ότι η κρίση θα κλιμακωθεί τους επόμενους μήνες, τονίζοντας τους κινδύνους μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων του κόσμου. Και, προέβλεψε, ο πόλεμος θα συνεχιστεί.
Content Original Link:
" target="_blank">