ΕΕ: Ώρα προϋπολογισμού - Οι παραχωρήσεις και οι «κόκκινες γραμμές» του Ευρωκοινοβουλίου
Τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονται αύριο στις Βρυξέλλες, εκεί όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων, θα παρουσιάσει το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, τον μακροπρόθεσμο δηλαδή προϋπολογισμό της Ένωσης που αφορά τα έτη 2028 έως 2035.
Το νέο Δημοσιονομικό Πλαίσιο αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον καθώς έρχεται σε μία περίοδο έντονων γεωπολιτικών εξελίξεων, με τα κράτη-μέλη να έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν την πολύ μεγάλη αύξηση των εξοπλιστικών τους δαπανών με σκοπό την αποτελεσματικότερη θωράκισή τους από εξωτερικές απειλές.
Το μεγάλο παζάρι
Παρότι, κατά γενική ομολογία, η προετοιμασία για την ανακοίνωση του ΠΔΠ χαρακτηρίστηκε από άκρατη μυστικότητα, γεγονός που σύμφωνα με αναλυτές αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα παραδείγματα της εδραίωσης της εξουσίας της φον ντερ Λάιεν και μια απόδειξη του ελέγχου που ασκεί ο ισχυρός προσωπάρχης της, Μπγιορν Ζάιμπερτ, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις που αφορούν μια σειρά θεμάτων.
Σύμφωνα με έγγραφο που αποκαλύπτει το POLITICO, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε μια σειρά από παραχωρήσεις της τελευταίας στιγμής σε μια προσπάθεια να κατευνάσει δύο μέλη της Επιτροπής της, τα οποία βρίσκονται σε αντίθετα άκρα του πολιτικού φάσματος – τον δεξιό Ιταλό Ραφαέλε Φίτο και τη Ρουμάνα σοσιαλίστρια Ροξάνα Μινζάτου.
Η συμβιβαστική διάθεση της φον ντερ Λάιεν αποτελεί αναμφίβολα ένδειξη της πολύ εύθραυστης ισορροπίας στην οποία πρέπει να βαδίσει για να διατηρήσει όλα τα μέλη της Επιτροπής της στο πλευρό της, ενώ παράλληλα οφείλει να παρουσιάσει ένα σχέδιο δαπανών που θα αποδεχθεί τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και οι 27 εθνικές κυβερνήσεις, οι οποίες πρέπει να εγκρίνουν τον προϋπολογισμό πριν από το τέλος του 2027.
Η παραχώρηση εκ μέρους της προέδρου- η οποία θα οδηγήσει την Επιτροπή να συνεχίσει να κατανέμει ένα μεγάλο μέρος της χρηματοδότησής της σε φτωχότερες περιοχές της Ευρώπης από το 2028 – θεωρείται επαρκής για να εξασφαλίσει την πολιτική υποστήριξη των 27 επιτρόπων της ΕΕ, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι της ΕΕ στο POLITICO.
Η παραχώρηση και το αρχικό σχέδιο
«Η περιφερειακή διάσταση δεν έχει χαθεί εντελώς από το σχέδιο προϋπολογισμού», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ, σχολιάζοντας την απόφαση της κ.φον ντερ Λάιεν να υποχωρήσει από το αρχικό της σχέδιο να αυξήσει σημαντικά την εξουσία των κεντρικών κυβερνήσεων στη διαχείριση των περιφερειακών ταμείων της ΕΕ, τα οποία σήμερα ανέρχονται σε 400 δισεκατομμύρια ευρώ και αποτελούν το ένα τρίτο των συνολικών δαπανών του μπλοκ.
Η ιδέα ήταν ότι η ενδυνάμωση των εθνικών πρωτευουσών σε βάρος των περιφερειών θα λειτουργούσε ως κίνητρο για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και τη μείωση της γραφειοκρατίας. Ωστόσο, οι επικριτές ανέφεραν ότι αυτό θα ενίσχυε απλώς τις υπάρχουσες ανισότητες εντός των επιμέρους χωρών, αποκλείοντας τις περιφέρειες από τη διαδικασία.
Τα δύο βασικά ερωτηματικά
Το τρέχον ΠΔΠ για την περίοδο 2021-2027 ανέρχεται σε 1,2 τρισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με περίπου 1% του ΑΕΠ της ΕΕ (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα κονδύλια για την ανάκαμψη μετά την πανδημία) και λίγοι είναι εκείνου που αναμένουν ότι το ποσό αυτό θα αλλάξει δραματικά.
Αντίθετα, έμφαση θα δοθεί στην εξυπνότερη διαχείριση των δαπανών και στην καλύτερη ιεράρχηση των προτεραιοτήτων.
Αρχικά, η Επιτροπή εξέτασε το ενδεχόμενο να διαρθρώσει το επόμενο ΠΔΠ γύρω από τρεις κύριους πυλώνες: έναν για τα εθνικά κονδύλια που καλύπτουν τη γεωργία και τα ταμεία συνοχής- έναν άλλο για την ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία και τις στρατηγικές επενδύσεις- και έναν τρίτο για την ενοποίηση όλων των εξωτερικών εργαλείων.
Αν και οι γνώστες υποδηλώνουν ότι από τότε έχουν γίνει κάποιες προσαρμογές, η προσπάθεια για ριζική απλούστευση παραμένει άθικτη. «Παρόλα αυτά, αναμένουμε εκπλήξεις», δήλωσε πηγή μέσα από την Επιτροπή.
Υπενθυμίζεται ότι ο τρέχων επταετής προϋπολογισμός έχει ήδη μειώσει τον αριθμό των προγραμμάτων χρηματοδότησης από 58 σε 37 στο όνομα του εξορθολογισμού.
Ωστόσο, η Επιτροπή εξακολουθεί να βλέπει περιθώρια για περαιτέρω ενοποίηση και ένα σημαντικό ερώτημα είναι πόσο δραστική θα είναι αυτή η απλούστευση.
Το άλλο είναι πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η Επιτροπή στην αύξηση της ευελιξίας της για την ανακατανομή των κονδυλίων.
Οι «κόκκινες γραμμές» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Όπως προαναφέρθηκε, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να εγκριθεί τόσο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσο και από τα κράτη-μέλη, ενώ είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν αρκετές τροποποιήσεις και συμβιβασμοί στην πορεία μέχρι την τελική ψήφισή της. Σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν νωρίτερα σήμερα οι δύο εισηγητές εκ μέρους του Κοινοβουλίου, Siegfried Mureşan, από το ΕΛΚ και Carla Tavares από τους Σοσιαλιστές, ανέπτυξαν τα θέματα που αποτελούν «κόκκινες γραμμές» για τον μοναδικά άμεσα εκλεγμένο από τους πολίτες ευρωπαϊκό θεσμό.
Όπως ανέφεραν, η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΓΠ) και η πολιτική συνοχής «πρέπει να συνεχίσουν να είναι ξεχωριστά και διακριτά προγράμματα», για τα οποία «αναμένουμε το ίδιο ποσό» με τον τρέχοντα προϋπολογισμό, «αυξημένο σύμφωνα με τα επίπεδα του πληθωρισμού».
Ως εκ τούτου, οι δύο ευρωβουλευτές απέρριψαν την ιδέα ενός ενιαίου ταμείου που συγχωνεύει πόρους για τη γεωργία και την εδαφική ανάπτυξη.
«Οι διαπραγματεύσεις δεν θα ξεκινήσουν εκτός εάν υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ ταμείου Συνοχής και Γεωργίας», ξεκαθάρισαν οι Muresan και Tavares, σε μια κοινή θέση ΕΛΚ και Σοσιαλιστών, η οποία είναι δύσκολο να αγνοηθεί από την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ.
Έπειτα, υπάρχει το ζήτημα των αριθμών, παρότι οι δύο ευρωβουλευτές αναγνωρίζουν ότι η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η συμφωνία για τη δομή του επόμενου επταετούς προϋπολογισμού, πράγμα που σημαίνει ότι η συμφωνία για τα ακριβή νούμερα θα έρθει αργότερα.
Ωστόσο, παροχή του ίδιου ποσού σημαίνει ότι θα ζητηθούν τουλάχιστον 386,6 δισεκατομμύρια ευρώ για τα κεφάλαια της ΚΑΠ και 392 δισεκατομμύρια για τη συνοχή, λόγω του αυξημένου πληθωρισμό. «Τα ποσά αυτά, μέσα σε ένα πλαίσιο στο οποίο η άμυνα και η ανταγωνιστικότητα είναι οι προτεραιότητες ίσως είναι δύσκολο να βρεθούν», επεσήμανε ο Muresan. «Αλλά και πάλι», πρόσθεσε η Tavares, «είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα χρήματα».
Content Original Link:
" target="_blank">