Τουρκία: Ημέρα Εθνικής Ενότητας με συλλήψεις
Στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση (Βουλή) γιορτάστηκε η Ημέρα Δημοκρατίας και Εθνικής Ενότητας της 15ης Ιουλίου, ήτοι, η επέτειος του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία, το 2016, που από φέτος αποτελεί επίσημη αργία στη χώρα.
Έξω από το επιβλητικό κτίριο της, που χτυπήθηκε τρεις φορές από αέρος το 2019 κι αρχιτεκτονικά παραπέμπει στις αυστηρές «γραμμές» κρατικών κτιρίων της δεκαετίας του ’30 -είναι το τρίτο κατά σειρά κτίσμα που φιλοξενεί την Τουρκική Εθνοσυνέλευση από ιδρύσεώς της, το 1920, επί Κεμάλ Ατατούρκ-, ο βετεράνος στρατιωτικός Χασάν Κοτζαμπάς, καθισμένος χωρίς πόδια στο αναπηρικό καροτσάκι του, αναβίωνε μπροστά από δημοσιογραφικά μικρόφωνα μαρτυρίες για το επιχειρούμενο coup d’etat, ενώ στα περιβάλλοντα τοιχία κρέμονταν δεκάδες γιγαντιαίες φωτογραφίες από τις καταστροφές που προκλήθηκαν σε κτίσματα της πρωτεύουσας, τα τανκς που αναπάντεχα κατέλαβαν τους δρόμους της Αγκυρας και της Κωνσταντινούπολης και τον κόσμο που ξεχύθηκε σαν ποτάμι παντού, το βράδυ της 15ης Ιουλίου του 2016.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της Εθνοσυνέλευσης -το «Βήμα» διέκρινε στην πρώτη σειρά την σύζυγο του προέδρου και τον κυβερνητικό εταίρο του, Ντεβλέτ Μπαχτσελί-, αφού αγκάλιασε παιδιά και εγγόνια βουλευτών των παρισταμένων πολιτικών των συγκυβερνώντων κομμάτων Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), οι οποίοι έψαλαν κατόπιν όρθιοι τον τουρκικό εθνικό ύμνο και άκουσαν την προσευχή ενός ιμάμη, αναφέρθηκε στο «ένδοξο έπος, τη νίκη με γυμνά χέρια επί των τανκς, των αεροπλάνων και των βομβών».
Στην αίθουσα της Εθνοσυνέλευσης επικρατούσε το χρυσό χρώμα και το ξύλο κάτω από τους υπερμεγέθεις πολυελαίους. Στο βάθος, δίπλα σε ένα σε φυσικό μέγεθος πορτρέτο του Κεμάλ Ατατούρκ και πίνακες με τον έφιππο στρατό των Νεοτούρκων, έστεκε ένα σκονισμένο πιάνο με ουρά.
Μετά την ομιλία του κ.Ερντογάν οι εκπρόσωποι των διεθνών Μέσων μετέβησαν στο σημείο όπου διατηρούνται άθικτα τα σημάδια από τις επιθέσεις των πραξικοπηματιών στην Εθνοσυνέλευση, με ανοικτές οπές στους τοίχους και στις τζαμαρίες. Λίγα μέτρα μακρύτερα, μεταξύ του μουσείου της Μνήμης και της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ένα από τα οχήματα που καταστράφηκαν από τις οδομαχίες στέκει εγκιβωτισμένο, ως δημόσιο γλυπτό, μέσα σε άθραυστο γυαλί.
Είναι σαφές ότι ο τούρκος πρόεδρος θέλει να κρατηθεί με κάθε τρόπο ζωντανή η μνήμη του επιχειρούμενου πραξικοπήματος το 2016, μεταξύ άλλων, και, σύμφωνα με τούρκους αναλυτές, κι ως στοιχείο συσπείρωσης γύρω από την κυβέρνηση και το πρόσωπό του. Είναι ο λόγος που δημιουργήθηκαν δυο εντυπωσιακά μουσεία στην Αγκυρα -το μεγαλύτερο- και στην Κωνσταντινούπολη, όπου συρρέουν σχολεία καθημερινά.
Κάτι ανάλογο συνέβη και εχθές, ανήμερα της επετείου, στο φαραωνικών διαστάσεων (περισσότερο από 65.000 τ.μ.), υπόγειο φουτουριστικό Μουσείο Μνήμης της 15ης Ιουλίου, στην τουρκική πρωτεύουσα, δίπλα από το θεόρατο νέο-οθωμανικής αισθητικής προεδρικό μέγαρο (παλάτι) αφότου ξεναγήθηκαν οι περισσότεροι από 200 δημοσιογράφοι από 41 χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ρωσία, Ελβετία, Νότιο Κορέα, Καζακστάν, Νιγηρία , Ν.Αφρική, Β.Μακεδονία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη κ.ά.), που είχαν προσκληθεί ειδικά για την επέτειο.
Σε αμφιθέατρο της Εθνοσυνέλευσης πραγματοποιήθηκε νωρίτερα την ίδια ημέρα τελετή μνήμης για όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες, σε μια περίοδο όπου οι σχέσεις του κυβερνώντος ΑΚΡ και του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), είναι πιο τεταμένες από ποτέ, καθώς μετά από την σύλληψη του δημάρχου Κων/πολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, συνεχίζονται ανά κύματα χωρίς διακοπή οι καρατομήσεις από το αξίωμά τους και οι συλλήψεις δημάρχων του, που κατηγορούνται για διαφθορά.
Content Original Link:
" target="_blank">