Συρία: Η σχέση των Δρούζων με το Ισραήλ και γιατί χτύπησε τώρα ο Νετανιάχου
Τα χτυπήματα του Ισραήλ στη Νότια Συρία προκάλεσαν την αντίδραση μέχρι και του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ζήτησε από τον Νετανιάχου να σταματήσει. Γιατί όμως επέλεξε το Ισραήλ να χτυπήσει τώρα;
Το CNN σε ανάλυσή του αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί στη Συρία ανάμεσα στον πρόεδρο της Συρίας Αχμέντ αλ-Σαράα και τους Δρούζους, τους οποίους έχει δεσμευτεί ο Νετανιάχου ότι θα τους προστατέψει.
Ποιοι είναι οι Δρούζοι
Οι Δρούζοι είναι μια αραβική αίρεση περίπου ενός εκατομμυρίου ανθρώπων που ζουν κυρίως στη Συρία, το Λίβανο και το Ισραήλ. Στη νότια Συρία, όπου οι Δρούζοι αποτελούν την πλειοψηφία στην επαρχία Σουγουέιντα, η κοινότητα βρέθηκε κατά καιρούς ανάμεσα στις δυνάμεις του πρώην καθεστώτος Άσαντ και εξτρεμιστικών ομάδων κατά τη διάρκεια του δεκαετούς εμφυλίου πολέμου της Συρίας.
Προερχόμενη από την Αίγυπτο τον 11ο αιώνα, η ομάδα ασκεί ένα παρακλάδι του Ισλάμ που δεν επιτρέπει προσηλυτισμούς -είτε προς είτε από τη θρησκεία- και κανέναν γάμο.
Στη Συρία, η κοινότητα των Δρούζων συγκεντρώνεται γύρω από τρεις κύριες επαρχίες κοντά στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν στο νότιο τμήμα της χώρας.
Περισσότεροι από 20.000 Δρούζοι ζουν στα Υψώματα του Γκολάν, ένα στρατηγικό οροπέδιο που το Ισραήλ κατέλαβε από τη Συρία κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών το 1967, πριν το προσαρτήσει επίσημα το 1981. Οι Δρούζοι μοιράζονται την περιοχή με περίπου 25.000 Εβραίους εποίκους, οι οποίοι κατανέμονται σε περισσότερους από 30 οικισμούς.
Οι περισσότεροι Δρούζοι που ζουν στο Γκολάν αυτοπροσδιορίζονται ως Σύριοι και απέρριψαν την προσφορά ισραηλινής υπηκοότητας όταν το Ισραήλ κατέλαβε την περιοχή. Σε όσους αρνήθηκαν δόθηκαν ισραηλινές κάρτες παραμονής, αλλά δεν θεωρούνται ισραηλινοί πολίτες.
Γιατί οι συριακές δυνάμεις συγκρούονται μαζί τους
Μετά την ανατροπή του μακροχρόνιου δικτάτορα Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο νέος πρόεδρος της Συρίας Αχμέντ αλ-Σαράα δεσμεύτηκε για ένταξη και ορκίστηκε να προστατεύσει όλες τις διαφορετικές κοινότητες της Συρίας, αλλά οι σουνιτικές εξτρεμιστικές δυνάμεις που είναι πιστές σε αυτόν συνέχισαν να αντιμετωπίζουν βίαια τις θρησκευτικές μειονότητες.
Τον Μάρτιο, εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια καταστολής της αίρεσης των Αλαουιτών -στην οποία ανήκε ο Άσαντ- στη δυτική πόλη Λατάκια, και τον Απρίλιο, οι συγκρούσεις μεταξύ φιλοκυβερνητικών ενόπλων δυνάμεων και πολιτοφυλακής των Δρούζων άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 100 νεκρούς.
Ένα βασικό ζήτημα που επιβαρύνει τις σχέσεις μεταξύ της νέας κυβέρνησης της Συρίας και των Δρούζων είναι ο αφοπλισμός των πολιτοφυλακών των Δρούζων και η ενσωμάτωσή τους. Η Αλ-Σαράα, που επιδιώκει να ενοποιήσει τις ένοπλες φατρίες κάτω από έναν ενιαίο στρατό, δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει συμφωνίες με τους Δρούζους, οι οποίοι επιμένουν σταθερά να διατηρήσουν τα όπλα τους και τις ανεξάρτητες πολιτοφυλακές τους.
Οι Δρούζοι, ορισμένοι από τους οποίους αντιτάχθηκαν στην αυταρχική διακυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ, παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στον αλ Σαράα, έναν ισλαμιστή ηγέτη με τζιχαντιστικό παρελθόν. Έχουν εκφράσει ανησυχίες για τον αποκλεισμό ορισμένων ηγετών τους από τις διαδικασίες εθνικού διαλόγου του αλ-Σαράα και την περιορισμένη εκπροσώπηση στη νέα κυβέρνηση, η οποία περιλαμβάνει μόνο έναν Δρούζο υπουργό.
Λίγες ώρες μετά την είσοδο των στρατευμάτων στην πόλη την Τρίτη, ο υπουργός Άμυνας της Συρίας Μουρχάφ Αμπού Κούσρα κήρυξε «κατάπαυση του πυρός» μετά από συμφωνία με άγνωστους ηγέτες της κοινότητας και δήλωσε ότι η στρατιωτική αστυνομία αναπτύσσεται «για να ρυθμίσει τη στρατιωτική συμπεριφορά και να θέσει τους παραβάτες προ των ευθυνών τους».
Γιατί παρενέβη το Ισραήλ
Την Τρίτη, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ «δεσμεύεται να αποτρέψει τη βλάβη των Δρούζων στη Συρία λόγω της βαθιάς αδελφικής συμμαχίας με τους Δρούζους πολίτες μας στο Ισραήλ και των οικογενειακών και ιστορικών δεσμών τους με τους Δρούζους στη Συρία».
Περίπου 130.000 Ισραηλινοί Δρούζοι ζουν στο Καρμέλ και τη Γαλιλαία στο βόρειο Ισραήλ. Σε αντίθεση με άλλες μειονοτικές κοινότητες εντός των συνόρων του Ισραήλ, οι Δρούζοι άνδρες άνω των 18 ετών κατατάσσονται στον ισραηλινό στρατό από το 1957 και συχνά ανεβαίνουν σε υψηλές θέσεις, ενώ πολλοί κάνουν καριέρα στην αστυνομία και στις δυνάμεις ασφαλείας.
Η ισραηλινή κυβέρνηση είχε επίσης κηρύξει μονομερώς μια ζώνη αποστρατιωτικοποίησης στη Συρία που «απαγορεύει την εισαγωγή δυνάμεων και όπλων στη νότια Συρία», σύμφωνα με το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.
Η συριακή κυβέρνηση έχει απορρίψει την κήρυξη αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης από το Ισραήλ και έχει, μαζί με τη διεθνή κοινότητα, καλέσει επανειλημμένα το Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία του.
Το Ισραήλ, που είναι επιφυλακτικό απέναντι στις εξτρεμιστικές ομάδες κατά μήκος των συνόρων του, έχει υιοθετήσει μια συγκρουσιακή στάση απέναντι στην αλ-Σαράα, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ να προωθήσει τη συμφιλίωση Συρίας-Ισραήλ και τις προσπάθειες επέκτασης της εξομάλυνσης στη Μέση Ανατολή.
Η έκκληση των Δρούζων
Νωρίτερα την Τρίτη, ένας πνευματικός ηγέτης των Δρούζων, ο Χικμάτ Αλ Χίτζιρι, ζήτησε διεθνή προστασία από «όλες τις χώρες» για να «αντιμετωπίσει τη βάρβαρη εκστρατεία» της κυβέρνησης και των συμμαχικών δυνάμεων «χρησιμοποιώντας όλα τα δυνατά μέσα».
«Είμαστε αντιμέτωποι με έναν ολοκληρωτικό πόλεμο εξόντωσης», δήλωσε ο Al-Hijri σε δήλωση μέσω βίντεο. Σε δήλωση που εξέδωσαν άλλοι ηγέτες των Δρούζων χαιρέτισαν ωστόσο την επέμβαση της συριακής κυβέρνησης στη Σουέιντα και κάλεσαν το κράτος να διεκδικήσει την εξουσία του. Κάλεσε επίσης τις ένοπλες ομάδες στην πόλη να παραδώσουν τα όπλα στις κυβερνητικές δυνάμεις και να ξεκινήσει διάλογος με τη Δαμασκό.
Content Original Link:
" target="_blank">