Μαδαγασκάρη: Χειρουργικός ευνουχισμός για βιαστή ανηλίκου - Απάνθρωπη ποινή λένε ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Τον χειρουργικό ευνουχισμό ενός άνδρα που κρίθηκε ένοχος για τον βιασμό και απόπειρα δολοφονίας ενός 6χρονου κοριτσιού το 2024 αποφάσισε ως ποινή το δικαστήριο της Μαδαγασκάρης, σύμφωνα με ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα του εφετείου στην πρωτεύουσα, Ανταναναρίβο. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή και αμφιλεγόμενη ποινή που επιβάλλεται για πρώτη φορά στα χρονικά.
Διαβάστε: Βρετανία: Σχέδια χημικού ευνουχισμού για τους δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι ο βιαστής που συνελήφθη σε κοινότητα 30 km από την πρωτεύουσα, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη με καταναγκαστικά έργα και υποχρεωτικό ευνουχισμό.
Μαδαγασκάρη: Η ριζοσπαστική ποινή του ευνουχισμού
Να σημειωθεί ότι η νέα ποινή θεσπίστηκε για πρώτη φορά πέρυσι ως μέτρο αντιμετώπισης ενός κύματος παρόμοιων υποθέσεων που συγκλόνισαν την κοινωνία. Ο νόμος αφορά περιπτώσεις βιασμών παιδιών έως 10 ετών με την απόφαση της κυβέρνησης να στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι τέτοιες ειδεχθής πράξεις θα έχουν ανάλογες ποινές και δεν θα μένουν ατιμώρητες. Παράλληλα, η απόφαση στέλνει ένα «ισχυρό προειδοποιητικό μήνυμα σε όλους όσοι τρέφουν παρόμοιες κακόβουλες προθέσεις», σχολίασε ο γενικός εισαγγελέας.
Τονίζεται ότι ο χειρουργικός ευνουχισμός εφαρμόζεται υπό προϋποθέσεις και σε άλλες η Τσεχία και η Γερμανία -όμως μόνο με τη συγκατάθεση του καταδικασμένου- και στη πολιτεία Λουιζιάνα των ΗΠΑ -που εισήχθη πέρσι για ειδικές περιπτώσεις.
Αντίθετα, πιο διαδεδομένος τρόπος αποτελεί ο χημικός ευνουχισμός -χορήγηση φαρμάκων με αναστρέψιμη δράση- όπου εφαρμόζεται σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, στην Πολωνία και τη Νότια Κορέα, ενώ η Βρετανία εξετάζει την υιοθέτησή του.
Ωστόσο, η ριζοσπαστική μορφή τιμωρίας έχει προκαλέσει την αναστάτωση σε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χαρακτηρίζοντας τη πρακτική αυτή ως απάνθρωπη, παρά τις δηλώσεις των αρχών ότι μια τέτοια απόφαση έχει στόχο την αποτροπή τέτοιου είδους εγκλημάτων. Αντ’ αυτού προτείνουν να δοθεί προτεραιότητα στην προώθηση καταγγελιών, στην προστασία των θυμάτων από αντίποινα και στην ενίσχυση προληπτικών μέτρων.
Content Original Link:
" target="_blank">