Συρία: Το παρασκήνιο πίσω από τα ισραηλινά πλήγματα και το "πράσινο φως" που τελικά δεν δόθηκε από ΗΠΑ και Ισραήλ στον Άσαντ
Διαβάστε: Κατάπαυση του πυρός συμφώνησαν Ισραήλ και Συρία - Η ανακοίνωση του Αμερικανού πρέσβη στην Τουρκία
Σύμφωνα με οκτώ πηγές με γνώση του θέματος, η Δαμασκός παρερμήνευσε τη στάση του Ισραήλ απέναντι στην παρουσία των δυνάμεών της στη νότια Συρία, καθώς φάνηκε να ενθαρρύνεται από αμερικανικά μηνύματα που υποστήριζαν την ανάγκη για ενιαία διακυβέρνηση της χώρας.
Μετά τις κατηγορίες κατά του συριακού στρατού για τον θάνατο δεκάδων πολιτών στη Σουέιντα -μια περιοχή με έντονη παρουσία Δρούζων- το Ισραήλ αντέδρασε με βομβαρδισμούς κατά θέσεων του συριακού στρατού και στη Δαμασκό, αιφνιδιάζοντας την ισλαμιστική κυβέρνηση της χώρας, όπως αναφέρει το πρακτορείο.
Η εσφαλμένη εκτίμηση της Δαμασκού
Η συριακή ηγεσία θεώρησε, παρά τις επανειλημμένες ισραηλινές προειδοποιήσεις, πως μπορούσε να αναπτύξει δυνάμεις στο νότο χωρίς διεθνείς επιπτώσεις. Αυτή η πεποίθηση βασίστηκε σε δηλώσεις του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου για τη Συρία, Τόμας Μπάρακ, ο οποίος είχε αναφερθεί στην ανάγκη η χώρα να παραμείνει ενιαία, χωρίς αυτόνομες περιοχές. Επιπλέον, υπήρχαν και άτυπες συνομιλίες με το Ισραήλ για ζητήματα ασφαλείας.
Η ερμηνεία αυτή των δηλώσεων από τη Δαμασκό, σύμφωνα με το Reuters, δεν είχε προηγουμένως γνωστοποιηθεί.
Από πλευράς του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν σχολίασε τις συγκεκριμένες διπλωματικές συνομιλίες, αλλά εκπρόσωπός του τόνισε πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και υπογράμμισε την ευθύνη της κυβέρνησης Άσαντ να προστατεύει όλους τους πολίτες της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των μειονοτήτων.
Πώς ξέσπασαν οι βίαιες συγκρούσεις στη νότια Συρία
Ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας απαντώντας σε ερωτήσεις του Reuters αρνήθηκε ότι τα σχόλια του Μπάρακ επηρέασαν την απόφαση για την ανάπτυξη στρατευμάτων, η οποία, όπως είπε, ελήφθη βάσει «καθαρά εθνικών σκοπιμοτήτων» και με στόχο «να σταματήσει η αιματοχυσία, να προστατευτούν άμαχοι και να αποτραπεί η κλιμάκωση της εμφύλιας σύγκρουσης».
Η Δαμασκός έστειλε τη Δευτέρα στρατεύματα και άρματα μάχης στην επαρχία Σουέιντα για να καταστείλει τις μάχες μεταξύ των φυλών Βεδουίνων και ένοπλων ομάδων εντός της κοινότητας Δρούζων - μιας μειονότητας που ακολουθεί μια θρησκεία προερχόμενη από το σιιτικό Ισλάμ, με πιστούς στη Συρία, τον Λίβανο και το Ισραήλ.
Οι συριακές δυνάμεις που εισήλθαν στην πόλη δέχτηκαν πυρά από πολιτοφυλακή των Δρούζων, σύμφωνα με συριακές πηγές.
Η ισραηλινή επέμβαση
Η επακόλουθη βία που αποδόθηκε σε συριακά στρατεύματα, συμπεριλαμβανομένων των εκτελέσεων στο πεδίο και της ταπείνωσης Δρούζων αμάχων, πυροδότησε ισραηλινές επιθέσεις στις συριακές δυνάμεις ασφαλείας, το υπουργείο Άμυνας στη Δαμασκό και τα περίχωρα του προεδρικού μεγάρου, σύμφωνα με δύο πηγές, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτερου αξιωματούχου χώρας του Κόλπου.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είπε ότι η χώρα του παρενέβη για να εμποδίσει τα συριακά στρατεύματα να εισέλθουν στη νότια Συρία, που σύμφωνα με το Ισραήλ θα πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, αλλά και σεβόμενη μακροχρόνια δέσμευσή της για την προστασία των Δρούζων.
Περιγράφοντας τη νέα ηγεσία της Συρίας ως μεταμφιεσμένους τζιχαντιστές το Ισραήλ ορκίστηκε να προστατέψει τους Δρούζους της Σουέιντα από επιθέσεις κατόπιν εκκλήσεων της μειονότητάς τους στο Ισραήλ, που πέρασαν πολλάκις τα σύνορα για να στηρίξουν τους ομοπίστους τους.
Οι ΗΠΑ κάνουν λόγο για «παρεξήγηση»
Ο ηγέτης της Συρίας Αχμεντ αλ Σάρα άρα έχει δεσμευθεί ότι θα λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για βιαιότητες κατά των Δρούζων, κατηγόρησε «έκνομες ομάδες» που επιδιώκουν να πυροδοτήσουν εντάσεις για τυχόν εγκλήματα κατά αμάχων και δεν ανέφερε εάν εμπλέκονταν κυβερνητικές δυνάμεις.
Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες έσπευσαν να παρέμβουν για μια κατάπαυση του πυρός μέχρι το βράδυ της Τετάρτης και ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάρκο Ρούμπιο χαρακτήρισε την έξαρση της βίας ως «παρεξήγηση» μεταξύ Ισραήλ και Συρίας.
Μια Συριακή και μια Δυτική πηγή που έχουν γνώση του θέματος ανέφεραν ότι η Δαμασκός θεώρησε ότι οι συνομιλίες με το Ισραήλ, ακόμη και την περασμένη εβδομάδα στο Μπακού, οδήγησαν σε συμφωνία σχετικά με την ανάπτυξη στρατευμάτων στη νότια Συρία, ώστε η Σουέιντα να τεθεί υπό κυβερνητικό έλεγχο.
Το γραφείο του Νετανιάχου αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες του Reuters.
Το Ισραήλ είπε χθες Παρασκευή ότι συμφώνησε να επιτρέψει στις συριακές δυνάμεις περιορισμένη πρόσβαση στη Σουέιντα για το επόμενο διήμερο. Λίγο αργότερα, η Συρία δήλωσε ότι θα αναπτύξει μια δύναμη με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων μεταξύ των κοινοτήτων, οι οποίες συνεχίστηκαν μέχρι το πρωί του Σαββάτου.
Ο Τζόσουα Λάντις, επικεφαλής του Κέντρου Μεσανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, δήλωσε ότι φαίνεται ότι ο Σάρα είχε υποεκτιμήσει τις αντιδράσεις νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.
«Φαίνεται ότι το στρατιωτικό του επιτελείο παρερμήνευσε την υποστήριξη των ΗΠΑ. Επίσης, παρερμήνευσε τη στάση του Ισραήλ από τις συνομιλίες τους στο Μπακού», είπε.
Ο Αλ Σάρα «το εξέλαβε ως “ναι”»
Σύρος στρατιωτικός αξιωματούχος είπε ότι η επικοινωνία με τις ΗΠΑ είχε οδηγήσει τη Δαμασκό στην εντύπωση ότι θα μπορούσε να αναπτύξει δυνάμεις χωρίς να παρέμβει το Ισραήλ.
Ο ίδιος είπε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν απάντησαν όταν ενημερώθηκαν για τα σχέδια για την ανάπτυξη δυνάμεων, οδηγώντας τη συριακή ηγεσία να πιστέψει ότι η Ουάσιγκτον την ενέκρινε σιωπηρά και «ότι το Ισραήλ δεν θα παρενέβαινε».
Διπλωμάτης με έδρα τη Δαμασκό δήλωσε ότι οι συριακές Αρχές ήταν «υπερβολικά σίγουρες» για την επιχείρηση κατάληψης της Σουέιντα, «βασιζόμενες σε μηνύματα των ΗΠΑ που αποδείχθηκαν ότι δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα».
Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ, Μπάρακ, έχει πει δημοσίως και σε ιδιωτικές συναντήσεις στη Δαμασκό ότι η Συρία θα πρέπει να είναι «μία χώρα», χωρίς αυτόνομες διακυβερνήσεις για τις κοινότητές της, τους Δρούζους, τους Κούρδους ή τους Αλευίτες, οι οποίες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σε μεγάλο βαθμό με καχυποψία τη νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Ισλαμιστών.
Αυτή η καχυποψία έχει ωθήσει φράξιες των Δρούζων και μια σημαντική κουρδική δύναμη στη βορειοανατολική Συρία να αντισταθούν στις αναπτύξεις του συριακού στρατού και να απαιτήσουν την ενσωμάτωση των δικών τους μαχητών στον στρατό ως μονάδες μεγάλου όγκου που θα σταθμεύουν μόνο στα δικά τους εδάφη.
Σύμφωνα με τον Λάντις φαίνεται πως ο Αλ Σάρα είχε εκλάβει τις δηλώσεις του Μπάρακ κατά του φεντεραλισμού στη Συρία «ως ένδειξη ότι η κεντρική κυβέρνηση θα μπορούσε να επιβάλει διά της βίας τη βούλησή της στη μειονότητα των Δρούζων».
Φόβοι για διάσπαση της Συρίας
Ο ανώτερος αξιωματούχος χώρας του Κόλπου είπε ότι η Δαμασκός διέπραξε «μεγάλο λάθος» στην προσέγγισή της στη Σουέιντα, λέγοντας ότι τα στρατεύματα είχαν διαπράξει αγριότητες συμπεριλαμβανομένων των δολοφονιών και της ταπείνωσης των Δρούζων. Η φύση της βίας έδωσε στο Ισραήλ την ευκαιρία να δράσει δυναμικά, δήλωσαν ο αξιωματούχος χώρας του Κόλπου και μια άλλη πηγή.
Το Συριακό Δίκτυο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μια ανεξάρτητη ομάδα παρακολούθησης, δήλωσε χθες Παρασκευή ότι ο αριθμός των νεκρών από τις συγκρούσεις είχε ανέλθει σε τουλάχιστον 321 άτομα, μεταξύ των οποίων ιατρικό προσωπικό και γυναικόπαιδα, ενώ έκανε λόγο και για εκτελέσεις από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Περιφερειακή πηγή πληροφοριών είπε ότι οΑλΣάρα δεν είχε τον έλεγχο των γεγονότων στο πεδίο λόγω της έλλειψης πειθαρχίας στο στρατό και της εξάρτησής του από ένα συμπίλημα πολιτοφυλακών, συχνά με ισλαμιστικό υπόβαθρο.
Τον περασμένο Μάρτιο εκατοντάδες μέλη της μειονότητας των Αλευιτών δολοφονήθηκαν από δυνάμεις που ευθυγραμμίζονται με τον Αλ Σάρα και με την έντονη δυσπιστία των μειονοτήτων έναντι της κυβέρνησής του ο ανώτερος αξιωματούχος της χώρας του Κόλπου σημείωσε ότι υπάρχουν «πραγματικοί φόβοι ότι η Συρία οδεύει προς τη διάσπασή της σε κρατίδια».
Ο αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας επέμεινε ότι η επιχείρηση των κυβερνητικών δυνάμεων στη Σουέιντα δεν αποσκοπούσε στην εκδίκηση ή την κλιμάκωση, αλλά στη διατήρηση της ειρήνης και της ενότητας της χώρας.
Οι ΗΠΑ δεν υποστήριξαν τα ισραηλινά πλήγματα
Το Ισραήλ είχε ασκήσει πιέσει στις ΗΠΑ για να παραμείνει η Συρία αδύναμη και αποκεντρωμένη μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, ανέφερε το Reuters τον Φεβρουάριο.
Τον Μάιο ο Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε με τον Αλ Σάρα, δήλωσε ότι θα άρει όλες τις αμερικανικές κυρώσεις στη Συρία, και παρότρυνε το Ισραήλ να συνεργαστεί με τη Δαμασκό, μολονότι μεγάλη μερίδα του ισραηλινού πολιτικού κατεστημένου παραμένει επιφυλακτική έναντι της νέας συριακής ηγεσίας.
Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ «δεν υποστήριξαν» τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Σουέιντα αυτή την εβδομάδα.
Οι επιθέσεις προκάλεσαν σοκ σε ορισμένους Αμερικανούς στη Συρία. Ώρες πριν το Ισραήλ επιτεθεί στη Δαμασκό την Τετάρτη, στελέχη τριών ενεργειακών αμερικανικών εταιρειών ενέργειας έφτασαν στη συριακή πρωτεύουσα για συναντήσεις.
Ο επικεφαλής και διοργανωτής της επιχειρηματικής αποστολής, CEO της Argent LNG, Τζόναθαν Μπας, δήλωσε στο Reuters ότι είχε λάβει επαρκείς διαβεβαιώσεις από την Ουάσινγκτον ότι η βία στη Σουέιντα δεν θα κλιμακωνόταν στη Δαμασκό.
Την ώρα που επιτέθηκε το Ισραήλ συζητούσαν ένα πρότζεκτ ενέργειας με τον υπουργό Οικονομικών της Συρίας.
Content Original Link:
" target="_blank">