Ο Τραμπ αναζητάει μία ακόμα "νίκη": Τι κρύβεται πίσω από την ανακοίνωση για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία
Μέχρι τη στιγµή σύνταξης του κειµένου δεν υπάρχει ένας σαφής ορίζοντας ως προς τον τρόπο που η Ουκρανία θα ενισχύσει το απόθεµα συστοιχιών της σε ό,τι αφορά τα αντιπυραυλικά συστήµατα Patriot, µε αναφορές που µεταδίδει το Reuters να κάνουν λόγο για συνάντηση την ερχόµενη εβδοµάδα µεταξύ χωρών που διαθέτουν το εν λόγω σύστηµα, υπό την προεδρία διοικητή του ΝΑΤΟ.
Η εν λόγω κουβέντα, µάλιστα, αφορά και την Ελλάδα, µε τον Αµερικανό υπουργό Αµυνας, Πιτ Χέγκσεθ, να
«βλέπει» πως υπάρχουν συστοιχίες προς διάθεση στο Κίεβο τόσο από τη χώρα µας όσο και από τη Γερµανία (όπως αναφέρει το Axios), αλλά και από την Ισπανία, µε την Αθήνα και τη Μαδρίτη να υπενθυµίζεται πως είχαν αρνηθεί αντίστοιχα αιτήµατα στο παρελθόν. Σηµειώνεται πως ο γ.γ. του ΝΑΤΟ έχει αναφερθεί σε πολλές χώρες που είναι έτοιµες να επανεξοπλίσουν την Ουκρανία, µεταξύ των οποίων η Γερµανία, η Φινλανδία, η ∆ανία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Ολλανδία και ο Καναδάς.
Πιο γρήγορα
Μεταξύ των λόγων για να προχωρήσουν οι ανωτέρω λύσεις φαίνεται πως κυρίαρχο ρόλο έχουν τουλάχιστον δύο: αφενός η ταχύτητα, αφετέρου το πολιτικό σκηνικό εντός ΗΠΑ. Οσον αφορά το πρώτο, στόχος της ∆ύσης προφανώς είναι το Κίεβο να αποκτήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα οπλικά συστήµατα, προκειµένου να αντεπεξέλθει στις ρωσικές επιθέσεις (σηµειώνεται, άλλωστε, πως οι πέντε πιο σφοδρές επιθέσεις της Μόσχας από την άποψη της εκτόξευσης πυραύλων και drones
είναι όλες εντός του τελευταίου µήνα).
Οι ΗΠΑ προσφέρουν οπλισµό στην Ουκρανία είτε µέσω σχετικής προεδρικής απόφασης (εργαλείο στο οποίο κατέφευγε κατ’ εξοχήν ο Τζο Μπάιντεν) από το υπάρχον οπλοστάσιο εντός της χώρας, µε τις παραδόσεις να ολοκληρώνονται εντός έξι µηνών, είτε µέσω παραγγελίας και κατασκευής συγκεκριµένων «τεµαχίων», µε τις παραδόσεις εν προκειµένω να απαιτούν µέχρι και 42 µήνες για να ολοκληρωθούν, όπως αναφέρει σχετική ανάλυση του αµερικανικού think tank Center for Strategic and International Studies. Αρα, προκρίνεται η προµήθεια εν λειτουργία εξοπλισµών, µε το «βάρος» να το αναλαµβάνουν οι άµεσα ενδιαφερόµενοι, δηλαδή οι Ευρωπαίοι, την ώρα που το αµερικανικό Πεντάγωνο την 1η Ιουλίου «πάγωνε» (προσωρινά) την προµήθεια εξοπλισµών στην Ουκρανία.
Αλλωστε, το βλέµµα της Ουάσινγκτον είναι στραµµένο στην Ασία (και η στήριξη της Ταϊβάν έχει τη δική της βαρύτητα στον ανταγωνισµό µε την Κίνα, ιδίως για τον ανώτατο πολιτικό αξιωµατούχο του Πενταγώνου, Ελµπριτζ Κόλµπι), ενώ υπάρχουν ανησυχίες περί της επάρκειας του αµερικανικού οπλοστασίου αυτού καθ’ αυτό, ιδίως αν ληφθεί υπόψη η εκτεταµένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ ανά την υφήλιο.
Σκληρές κυρώσεις
Για το δεύτερο, ο Τραµπ σαφώς λαµβάνει υπόψη και το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό: Αρκετοί από το Ρεπουµπλικανικό Κόµµα, υπέρµαχοι της τραµπικής λογικής «Πρώτα η Αµερική», αντιτάσσονταν σθεναρά στη λογική της στρατιωτικής συνδροµής στην Ουκρανία. Τώρα, όµως, όπως παρατηρούν οι «New York Times», ακόµα και ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς (που έγραφε σε άρθρο του στο εν λόγω Μέσο τον Απρίλιο του 2024 πως «τα µαθηµατικά δεν βγαίνουν για την Ουκρανία», καθώς δεν µπορεί να κερδίσει τον πόλεµο) δεν αντέδρασε στην ανακοίνωση Τραµπ, ο οποίος παράλληλα φαίνεται πως διατηρεί µε το µέρος του και όσους ζητούν «σκλήρυνση» της στάσης έναντι της Μόσχας. Προεξέχουσα φυσιογνωµία εν προκειµένω είναι ο Ρεπουµπλικανός γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας, Λίντσεϊ Γκράχαµ, που προωθεί µαζί µε τον ∆ηµοκρατικό Ρίτσαρντ Μπλούµενταλ νοµοσχέδιο για σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία και στους εταίρους της (π.χ., επιβολή δασµών 500% στις χώρες που εισάγουν ρωσικούς υδρογονάνθρακες).
Ολα αυτά συµβαίνουν ενώ ο Τραµπ µοιάζει πιο «αποφασισµένος» να πιέσει τη Μόσχα να καθίσει στο διαπραγµατευτικό τραπέζι, για να «κλείσει» το µέτωπο του πολέµου στην Ουκρανία. Στη διεθνή ειδησεογραφία δεν λείπουν αναφορές για πιθανή παροχή και επιθετικού οπλισµού, ιδίως πυραύλων µακράς εµβέλειας, στο Κίεβο, σενάρια, πάντως, που ο Αµερικανός πρόεδρος διέψευσε σε σχετικές δηλώσεις του εντός της εβδοµάδας.
Η Ρωσία, πάντως, δεν µοιάζει να κάµπτεται: πέραν της ψύχραιµης αντίδρασης για τις ανακοινώσεις Τραµπ, που έµοιαζαν µε «τελεσίγραφο», τις οποίες βλέπουν ως προϊόν «τεράστιας πίεσης» από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. (βλ. δηλώσεις Σεργκέι Λαβρόφ την Τρίτη, από την Κίνα, σε ένα ταξίδι µε τη δική του σηµασία), η Μόσχα έχει στείλει µηνύµατα πως ενδεχόµενη παροχή οπλισµού ικανού να πλήξει βαθιά τη ρωσική επικράτεια µπορεί να οδηγήσει ακόµα και στη χρήση πυρηνικών όπλων. Ο εκπρόσωπος του Κρεµλίνου, Ντµίτρι Πεσκόφ, ανέφερε την Τετάρτη χαρακτηριστικά: «Το πυρηνικό δόγµα παραµένει σε ισχύ», εννοώντας την τροποποίησή του και το χαµήλωµα του πήχη για χρήση του πυρηνικού οπλοστασίου, σε περίπτωση επίθεσης από ένα κράτος που δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα, το οποίο υποστηρίζεται από κράτος που διαθέτει πυρηνικά.
* Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά» στις 19 Ιουλίου
Content Original Link:
" target="_blank">