Αποζημίωση βιοδεικτών στην Ελλάδα: Ώρα για αποφασιστική δράση
Δέκα χρόνια μετά την πρώτη ένταξη βιοδεικτών στον κατάλογο αποζημιούμενων εξετάσεων από τον ΕΟΠΥΥ, η Ελλάδα εξακολουθεί να υστερεί στην εφαρμογή της Ιατρικής Ακριβείας. Από το 2014, μόνη σημαντική προσθήκη ήταν το 2022 η αποζημίωση του ελέγχου των γονιδίων BRCA1/2, αποκλειστικά για τον κληρονομικό καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών, και μάλιστα υπό περιορισμένα κριτήρια.
Παρά την εξαγγελία του Υπουργείου Υγείας για ένταξη 37 νέων βιοδεικτών έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2025, η υλοποίηση καθυστερεί λόγω διοικητικών και γραφειοκρατικών εμποδίων. Το αποτέλεσμα: χιλιάδες ασθενείς παραμένουν χωρίς πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας διαγνωστικές εξετάσεις.
Τι είναι οι βιοδείκτες και γιατί είναι απαραίτητοι
Οι βιοδείκτες είναι βιολογικά χαρακτηριστικά που ανιχνεύονται μέσω ειδικών διαγνωστικών μεθόδων και προσφέρουν κρίσιμες πληροφορίες για τη διάγνωση, την πρόγνωση και την ανταπόκριση του ασθενούς σε συγκεκριμένες θεραπείες. Η αξιοποίησή τους έχει μεταμορφώσει την αντιμετώπιση του καρκίνου, επιτρέποντας την εφαρμογή εξατομικευμένων θεραπευτικών στρατηγικών.
Η σύγχρονη έρευνα έχει τεκμηριώσει
Content Original Link:
" target="_blank">