Χρηματιστήριο Αθηνών: Τι τροφοδοτεί τις αποδόσεις έως 102% - Τα πέντε βασικά σημεία που συγκλίνουν οι αναλυτές
2.100 η τιμή-στόχος της Goldman Sachs για το Χρηματιστήριο Αθηνών
Η έκθεση της Goldman Sachs που είδε το φως της δημοσιότητας στις 14 Ιουλίου έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αν και στο τέλος του 2024 είχε την πιο απαισιόδοξη προοπτική για το Χρηματιστήριο Αθηνών για το 2025, με την τιμή-στόχο για τον Γενικό Δείκτη μόλις στις 1.475 μονάδες, η στάση της αμερικανικής τράπεζας έχει πλήρως διαφοροποιηθεί. Λαμβάνοντας ενδεχομένως υπόψη τον Τζον Μέιναρντ Κέινς, που συνήθιζε να λέει ότι «εκείνος αλλάζει γνώμη όταν τα δεδομένα αλλάζουν», αυξάνει την τιμή-στόχο στις 2.100 μονάδες, προσβλέποντας σε αποδόσεις έως 14% σε δολάρια ή 7% σε ευρώ για το επόμενο 12μηνο, αναγνωρίζοντας τα θετικά στοιχεία του ελληνικού χρηματιστηρίου (υψηλή μερισματική απόδοση, χαμηλός δείκτης P/BV κ.ά.) και τονίζοντας ότι η ελληνική αγορά είναι στις λιγότερο «κατεχόμενες» από θεσμικούς διεθνείς επενδυτές, αφήνοντας περιθώρια για περαιτέρω τοποθετήσεις.
Κι αυτό όταν από την αρχή του χρόνου οι καθαρές εισροές των ξένων επενδυτών ξεπερνούν τα 450 εκατ. ευρώ, κατέχοντας ποσοστό κοντά στο 75% για τα ελληνικά blue chips, τράπεζες και μη. «Ως αποτέλεσμα, η προσπάθεια των πωλητών να ωθήσουν τον Γενικό Δείκτη προς τις 1.922 μονάδες δεν τελεσφόρησε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, καθώς οι αγοραστές επανέκαμψαν. Ωστόσο, με τα παρόντα δεδομένα, θα χρειαστούν ισχυροί καταλύτες για να επανέλθει η πολιορκία της ισχυρής αντίστασης των 1.972-1.991 μονάδων και κάτι περισσότερο από τις καθημερινές θετικές εκθέσεις των επενδυτικών οίκων για τα ελληνικά blue chips, όπως, για παράδειγμα, η δημόσια προσφορά του Euronext για την ΕΧΑΕ με βελτιωμένους όρους», σημειώνει ο σύμβουλος διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, Δημήτρης Τζάνας, μιλώντας στο «MoneyPro».


Τα πέντε βασικά σημεία που συγκλίνουν οι αναλυτές
Ως προς το τι τροφοδοτεί την άνοδο, οι απαντήσεις που δίνουν οι αναλυτές, αν και πολλαπλές, συγκλίνουν σε πέντε βασικά σημεία:
Πρώτον, η οικονομική ανάπτυξη διατηρεί σθεναρή δυναμική. Το πραγματικό ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 2,2% το α’ τρίμηνο του έτους, επίδοση που ξεπερνά σημαντικά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος -σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat- διαμορφώνεται μόλις στο 0,6%.
Δεύτερον, το δημόσιο χρέος αποκλιμακώνεται. Ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ συνεχίζει να υποχωρεί με σταθερό ρυθμό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει μειωθεί κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες.
Τρίτον, η απόδοση του ελληνικού χρηματιστηρίου υπερβαίνει κάθε προσδοκία. Με κέρδη που αγγίζουν το 33% από την αρχή του χρόνου -τα υψηλότερα των τελευταίων 15 ετών-, η ελληνική αγορά ξεπερνά τόσο τον DAX (23%) όσο και τον EUROPE 50 (10%). Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την επίδοση διαδραματίζουν οι ισχυρές εταιρικές επιδόσεις, αλλά και εμβληματικές κινήσεις: από τη συνεργασία UniCredit-Alpha Bank και την είσοδο της Metlen στο LSE μέχρι τις δημόσιες εγγραφές εταιρειών όπως η Qualco και η Alter Ego.
Τέταρτον, το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει ελκυστικό σε όρους αποτίμησης. Ο δείκτης τιμής προς κέρδη (P/E) για το 2025 έχει μεν αυξηθεί στο 10,0x (από 7,8x τον Ιανουάριο), παραμένει όμως κατά περίπου 35% χαμηλότερος σε σχέση με αντίστοιχες αγορές της Ευρώπης.
Πέμπτον, το κόστος δανεισμού για το ελληνικό Δημόσιο υποχωρεί. Το spread των 10ετών ομολόγων πλησιάζει πλέον το επίπεδο του γαλλικού δεκαετούς, καταδεικνύοντας την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο μέτωπο της πιστοληπτικής αξιοπιστίας.
Δημοσιεύθηκε στο MoneyPro των Παραπολιτικών
Content Original Link:
" target="_blank">