"Ύμνοι" γαλλικών ΜΜΕ για την ελληνική ανάπτυξη: Πρώτη η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες της Νότιας Ευρώπης που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη οικονομική πρόοδο
Γαλλίδα δημοσιογράφος: Η Ελλάδα έχει αλλάξει
«Θα σας μιλήσω αρχικά για μια γυναίκα που αυτή την περίοδο επισκέπτεται τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να προωθήσει τη χώρα της. Αυτή η γυναίκα είναι η Νίκη Κεραμέως, η υπουργός Εργασίας της Ελλάδας. Λονδίνο, Άμστερνταμ, Βερολίνο, Παρίσι… παντού το ίδιο μήνυμα: η Ελλάδα έχει αλλάξει. Ο στόχος της είναι να πείσει τους περίπου 600.000 Έλληνες που έχουν φύγει από τη χώρα από το 2010, λόγω της βίαιης οικονομικής κρίσης, να επιστρέψουν. Πρόκειται κυρίως για νέους πτυχιούχους, γιατρούς, νοσηλευτές, μηχανικούς, τεχνικούς πληροφορικής, οι οποίοι αναγκάστηκαν να φύγουν εξαιτίας του ποσοστού ανεργίας που, στο αποκορύφωμα της κρίσης το 2013, έφτασε στο 27,5% και σχεδόν στο 58% για τους κάτω των 25 ετών. Για να δελεάσει τους συμπατριώτες της που ζουν στο εξωτερικό, η υπουργός προσφέρει ένα φορολογικό κίνητρο: μείωση του φόρου εισοδήματος κατά 50% για επτά χρόνια σε όσους έχουν φύγει από τη χώρα για περισσότερα από πέντε χρόνια. Σας το επισημαίνω γιατί οι ηγέτες μας αναφέρονται πράγματι πολύ στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα» σημείωσε. «Η Γαλλία του 2025 θα μπορούσε να είναι η Ελλάδα του 2010;» Στην ερώτηση η Γαλλίδα δημοσιογράφος ανέφερε τα εξής:
«Αν και η κατάσταση στη Γαλλία είναι ανησυχητική, δεν είναι σε καμία περίπτωση συγκρίσιμη με εκείνη της Ελλάδας πριν από 15 χρόνια. Όταν η κρίση ξεσπά στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2009, αποκαλύπτεται μια τεράστια απάτη στον υπόλοιπο κόσμο. Η νεοεκλεγείσα σοσιαλιστική κυβέρνηση στην Ελλάδα ανακοινώνει ότι το έλλειμμα θα φτάσει το 12,7% του ΑΕΠ, διπλάσιο από αυτό που είχε αρχικά προβλεφθεί. Υπενθυμίζω ότι το έλλειμμα της Γαλλίας πέρυσι ήταν 5,8%. Το ελληνικό χρέος, εκείνη την εποχή, αγγίζει το 130% του ΑΕΠ. Η Ελλάδα του 2010 δεν είναι στην πραγματικότητα τίποτα άλλο παρά μια τεράστια φούσκα.
Η φοροδιαφυγή είναι εθνικό σπορ, η διαφθορά ενδημική, η παραοικονομία αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο του ΑΕΠ. Η βοήθεια του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα ανέλθει σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ, θα εκταμιευθεί μόνο με αντάλλαγμα τεράστιες μεταρρυθμίσεις. Από το 2009 έως το 2015, δεν θα υπάρξουν λιγότερα από εννέα διαδοχικά προγράμματα λιτότητας. Οι συντάξεις θα μειωθούν από 25% έως 40%, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων κατά 30%, το νόμιμο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθεί σταδιακά στα 67 χρόνια, ενώ ο χρόνος εργασίας θα αυξηθεί στις 40 ώρες την εβδομάδα. Μεταξύ 2009 και 2014, οι δαπάνες για την υγεία θα μειωθούν στο μισό. Για χρόνια, η Ελλάδα θα είναι γονατισμένη».
«Club Med»: Η ανάπτυξη έχει επιστρέψει
Στο ερώτημα αν η «Η Ελλάδα πηγαίνει καλύτερα σήμερα;» η δημοσιογράφος απάντησε:«Η Ελλάδα πηγαίνει καλύτερα, όπως και όλες οι χώρες που αποκαλούσαμε κάποτε "Club Med": Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία. Η ανάπτυξη έχει επιστρέψει. Η Ελλάδα εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα, πριν από την πληρωμή των τόκων προς τους πιστωτές της, και το χρέος μειώνεται. Ωστόσο, το βιοτικό επίπεδο παραμένει ακόμη 10% χαμηλότερο από τα προ κρίσης επίπεδα. Το να επιστρατεύεται σήμερα στην Γαλλία το παράδειγμα της Ελλάδας για να περάσει το πικρό χάπι των δημοσιονομικών προσπαθειών που πρέπει να γίνουν είναι μια στρατηγική. Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν αν ήταν η σωστή».
Content Original Link:
" target="_blank">