Φορολογική ισονομία για ναυτικούς σκαφών αναψυχής: Η παρέμβαση του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ιδιωτικών και Επαγγελματικών Θαλαμηγών στη Βουλή
Η φορολογική ισονομία για τους ναυτικούς σκαφών αναψυχής αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη που απαιτεί άμεση νομοθετική παρέμβαση τόνισε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ιδιωτικών και Επαγγελματικών Θαλαμηγών και παρουσίασε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής τα βασικά σημεία «μιας διαχρονικής αδικίας που πλήττει χιλιάδες Έλληνες επαγγελματίες της θάλασσας».
Η φορολογική ανισότητα που ταλανίζει τους ναυτικούς θαλαμηγών
«Οι εργαζόμενοι στα σκάφη αναψυχής αντιμετωπίζουν σήμερα μια κατάφωρη φορολογική αδικία. Παρότι διαθέτουν ναυτικά φυλλάδια, τηρούν αυστηρά διεθνή πρότυπα ασφαλείας και είναι ασφαλισμένοι στο ΝΑΤ, δεν απολαμβάνουν το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς των συναδέλφων τους στην εμπορική ναυτιλία.
Η ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 15 του Ν. 4172/2013) προβλέπει φορολόγηση με συντελεστή 15% για αξιωματικούς και 10% για κατώτερο πλήρωμα εμπορικών πλοίων. Αντίθετα, οι ναυτικοί σκαφών αναψυχής φορολογούνται σύμφωνα με τη γενική κλίμακα του ιδιωτικού τομέα, που συχνά ξεπερνά το 35% έως 40%» υπογράμμισε ο cpt. Dr. Γιώργος Βάλλης.
Ο κλάδος του ελληνικού yachting συνεισφέρει 1,5% στο εθνικό ΑΕΠ, αποτελώντας σημαντικό πυλώνα του θαλάσσιου τουρισμού. Ωστόσο, η φορολογική ανισότητα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξή του.
Διακομματική στήριξη για τη φορολογική ισονομία
Το ζήτημα της φορολογικής ισονομίας έχει κερδίσει τη στήριξη βουλευτών από διάφορα κόμματα και περιοχές:
• Ιωάννης Καλλιάνος (βουλευτής Β3' Νοτίου Τομέα Αθηνών): θέτει συστηματικά το ζήτημα από τον Νοέμβριο 2023
• Δημήτρης Μαρκόπουλος (βουλευτής Β' Πειραιά): επανήλθε με ερώτηση στις 9 Δεκεμβρίου 2024
• Σπυρίδων Κουλκουδίνας (βουλευτής Πιερίας): ζήτησε νομοθετική τροποποίηση στις 11 Δεκεμβρίου 2024
• Χρήστος Καπετάνος (βουλευτής Ν. Λάρισας): κατήγγειλε την "κατάφωρη αδικία" με ερώτηση στις 13 Μαρτίου 2025
Το αίτημα για τροποποίηση της νομοθεσίας
Η προτεινόμενη λύση είναι συγκεκριμένη και εφαρμόσιμη: τροποποίηση της παραγράφου 2 του άρθρου 15 του Ν. 4172/2013 για να συμπεριληφθούν ρητά οι ναυτικοί ιδιωτικών σκαφών αναψυχής στο ειδικό φορολογικό καθεστώς. Όπως υπογράμμισε ο κ. Βάλλης, δεν πρόκειται για αίτημα προνομίων αλλά για αποκατάσταση ισονομίας και άρση διοικητικού κενού.
Ο Πρόεδρος της ΠΕΠΙΕΘ ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους υπουργούς Νίκο Παπαθανάση, Κυριάκο Πιερρακάκη, Γιώργο Κώτσηρα και Θάνο Πετραλιά για την υποστήριξή τους, ενώ εξήρε τη διακομματική ευαισθητοποίηση και ζήτησε την άμεση υπερψήφιση της ρύθμισης.
«Η θάλασσα ενώνει, η φορολογική δικαιοσύνη δεν πρέπει να διχάζει», κατέληξε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι το αίτημα αποτελεί ζήτημα δικαίου και ουσίας για τη ναυτική πολιτική της χώρας.
Content Original Link:
" target="_blank">