Ο διπλός στόχος Φάμελλου με τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για το «μπλόκο» του Χαφτάρ, τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τα Τέμπη και την ακρίβεια αναμένεται να εξαπολύσει σήμερα από τη Βουλή ο Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα. Σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες, ο στόχος της σημερινής παρέμβασης είναι διττός: αφενός να θέσει τους πολιτικούς άξονες πάνω στους οποίους θα δομηθεί η αντιπολιτευτική κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αφετέρου να δώσει τον λόγο και στους βουλευτές του κόμματός του, προκειμένου να εμπλουτίσουν το αντιπολιτευτικό αφήγημα με τις δικές τους επισημάνσεις και εμπειρίες από τις εκλογικές τους περιφέρειες.
Βέβαια, η σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν έρχεται σε ανύποπτο χρόνο σε ό,τι αφορά τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο φόντο των τετ α τετ που πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τους βουλευτές του το προηγούμενο διάστημα, αλλά και μετά την ολοκλήρωση της ανασυγκρότησης του κόμματος. Η συγκυρία θεωρείται κρίσιμη για πολλούς, καθώς το κόμμα βρίσκεται σε μια φάση αναδιάταξης, με την ανάγκη για σταθερότητα και σαφή πολιτικό προσανατολισμό να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την ηγεσία. Ωστόσο, στην αυριανή συνεδρίαση δεν θα γραφτούν νέες σελίδες στα εσωκομματικά, καθώς δεν αναμένεται ο Πρόεδρος να προχωρήσει σε ριζικό ανασχηματισμό τομεαρχών και εκπροσώπων. Όλα δείχνουν ότι ο ανασχηματισμός θα αργήσει ακόμα να γίνει και, όταν πραγματοποιηθεί, θα είναι «διορθωτικός» και όχι δομικός, όπως πολλοί ανέμεναν στην αρχή.
Ωστόσο, με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ να καθορίζει σχεδόν σε απόλυτο βαθμό τη δημόσια αντιπαράθεση, και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνει τη δική του πρότασή για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, η σημερινή τοποθέτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον από την ηγετική ομάδα, καθώς επιθυμούν να ενσωματώσουν ιδέες και τακτικές που ενδεχομένως να πέσουν στο τραπέζι. Για τον λόγο αυτό, η ηγεσία αναγνωρίζει ότι η σημερινή συνεδρίαση θα λειτουργήσει και ως ενδυνάμωση των δεσμών μεταξύ του Προέδρου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, σε μια περίοδο που απαιτεί οξυμένα πολιτικά αντανακλαστικά λόγω των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων και των κοινωνικών πιέσεων που διαρκώς εντείνονται.
Βέβαια, στην εισήγηση του Προέδρου θα υπάρξουν αναφορές και στις εσωκομματικές εξελίξεις του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν πέρασε ούτε μια εβδομάδα από την ολοκλήρωση της ανασυγκρότησης του κόμματος, με την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής, Πολιτικής Γραμματείας και Γραμματέων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος του κόμματος αναμένεται να υπογραμμίσει το κλίμα ενότητας που επικράτησε μεταξύ όλων των πλευρών στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, και το οποίο οδήγησε ακόμα και στη συνδιαμόρφωση προτάσεων, και να ζητήσει και από τους βουλευτές του να αφήσουν πίσω τις ομαδοποιήσεις του πρόσφατου παρελθόντος. Άλλωστε, η ενότητα θεωρείται προϋπόθεση για την περαιτέρω δημοσκοπική ανάκαμψη και την επανασύνδεση του κόμματος με τα κοινωνικά στρώματα που απομακρύνθηκαν τα τελευταία χρόνια.
Σε ό,τι αφορά το τι αναμένεται να ειπωθεί από τους βουλευτές, προς στιγμήν τίποτα δεν προμηνύει ότι θα υπάρξει σκληρή κριτική προς τον Πρόεδρο και την ηγετική ομάδα. Ωστόσο, αυτό που έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον είναι αν θα παρευρεθούν όλοι οι βουλευτές/ριες στη σημερινή συνεδρίαση και αν αυτοί/ες που θα απουσιάσουν θα έχουν μια καλή δικαιολογία.
Content Original Link:
" target="_blank">