Τρώγοντας αυτό το πρωινό καθημερινά μπορεί να μειώσετε τη χοληστερίνη σας
Για δεκαετίες, τα αυγά βρίσκονταν στο στόχαστρο της διατροφικής επιστήμης, θεωρούμενα βασικός ένοχος για την αύξηση της χοληστερίνης και κατ’ επέκταση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Όμως, νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition έρχεται να ανατρέψει αυτή την αντίληψη, αποκαθιστώντας τη διατροφική τους αξία.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, η καθημερινή κατανάλωση δύο αυγών μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης (LDL), υπό την προϋπόθεση ότι η διατροφή είναι χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά.
Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Jon Buckley από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, δήλωσε στο BBC Science Focus:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Η κατανάλωση αυγών δεν αυξάνει τα επίπεδα της LDL χοληστερίνης. Είναι καιρός να ξεκαθαρίσει το μήνυμα, καθώς πολλοί εξακολουθούν να αποφεύγουν τα αυγά χωρίς λόγο».
Το πείραμα και τα συμπεράσματα
Η ερευνητική ομάδα ζήτησε από συμμετέχοντες με φυσιολογική χοληστερίνη να ακολουθήσουν για πέντε εβδομάδες τρεις διαφορετικές διατροφές:
- Υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερίνη
- Υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά αλλά χαμηλή σε χοληστερίνη
- Υψηλή σε χοληστερίνη αλλά χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά – περιλαμβάνοντας δύο αυγά ημερησίως
Αξιοσημείωτο είναι ότι μόνο η τρίτη διατροφή – με καθημερινή κατανάλωση αυγών – οδήγησε σε μείωση της LDL. Οι υπόλοιπες, που περιλάμβαναν ελάχιστα ή καθόλου αυγά, είχαν αντίθετο αποτέλεσμα: αύξηση της «κακής» χοληστερίνης.
«Τα αυγά είναι από τις λίγες τροφές με υψηλή χοληστερίνη αλλά χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Αυτό φαίνεται να είναι το κλειδί για την ευεργετική τους δράση», εξηγεί ο Buckley.
Το πραγματικό πρόβλημα: Τα κορεσμένα λιπαρά, όχι η χοληστερίνη
Όπως προκύπτει από τη μελέτη, ο βασικός παράγοντας αύξησης της LDL δεν είναι απαραίτητα η χοληστερίνη που λαμβάνουμε από τις τροφές, αλλά τα κορεσμένα λιπαρά που συχνά τη συνοδεύουν.
«Οι περισσότερες τροφές με υψηλή χοληστερίνη είναι ταυτόχρονα πλούσιες και σε κορεσμένα λιπαρά. Αυτό μπέρδευε για χρόνια τα ευρήματα των μελετών. Η δική μας έρευνα κατάφερε να διαχωρίσει τους δύο αυτούς παράγοντες», σημειώνει ο Buckley.
Επιπλέον, η διατροφή με αυγά βελτίωσε και άλλους δείκτες λιπιδίων στο αίμα, οι οποίοι συνδέονται με την καρδιαγγειακή υγεία, αν και οι ερευνητές τονίζουν ότι απαιτείται περαιτέρω μελέτη για να επιβεβαιωθούν πλήρως οι επιδράσεις αυτές.
Το βασικό μήνυμα των επιστημόνων είναι σαφές: η διατροφική χοληστερίνη – όπως αυτή που περιέχεται στα αυγά – δεν οδηγεί απαραίτητα σε αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, εφόσον η διατροφή είναι ισορροπημένη και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά.
Έτσι, σύμφωνα με τη μελέτη, τα αυγά μπορούν να παραμείνουν μέρος μιας υγιεινής διατροφής – χωρίς ενοχές.
Ο ίδιος ο Buckley δηλώνει χαρακτηριστικά: «Έφαγα αυγά για πρωινό σήμερα χωρίς καμία ανησυχία για την LDL μου».
Πηγή: sciencefocus
Content Original Link:
" target="_blank">