Ρούμπιο: Το Ιράν «βρίσκεται πολύ πιο μακριά» από την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων μετά το χτύπημα των ΗΠΑ
Τα σχόλια του Ρούμπιο έγιναν αφότου το Reuters και άλλα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν χθες ότι τα συγκεκριμένα αμερικανικά πλήγματα στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις καθυστέρησαν το πρόγραμμα της Τεχεράνης κατά μερικούς μήνες μόλις, επικαλούμενα πηγές ενήμερες για προκαταρκτική αποτίμηση της DIA, της υπηρεσίας πληροφοριών του Πενταγώνου. Ωστόσο ο Τραμπ και ο Λευκός Οίκος απέρριψαν την εκτίμηση αυτή.
Ο πρόεδρος επανέλαβε στον λογαριασμό του στο Truth Social ότι οι ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις καταστράφηκαν τελείως, ενώ ο Λευκός Οίκος παρέπεμψε το Reuters σε δήλωση της εκπρόσωπου Καρολάιν Λέβιτ στο CNN, το οποίο μετέδωσε πρώτο την εκτίμηση, ότι η «υποτιθέμενη» αποτίμηση είναι «εντελώς λανθασμένη».
«Το συμπέρασμα είναι, βρίσκονται πολύ πιο μακριά από ένα πυρηνικό όπλο σήμερα απ’ ό,τι ήταν πριν ο πρόεδρος αναλάβει τολμηρή δράση», δήλωσε ο Ρούμπιο στο Politico στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.
«Αυτό είναι το σημαντικότερο που πρέπει να γίνει κατανοητό –έγινε σημαντική, πολύ σημαντική, ουσιαστική ζημιά σε μια σειρά από διάφορα εξαρτήματα και μόλις μαθαίνουμε περισσότερα γι’ αυτό», πρόσθεσε ο Ρούμπιο, αναφερόμενος στη ζημιά που έγινε σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Ο Ρούμπιο απέρριψε τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης ως «ψευδείς» και δήλωσε ότι δεν αποτυπώνουν την πλήρη εικόνα, σύμφωνα με το Politico.
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του Τραμπ μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ φάνηκε να τηρείται σήμερα, μία ημέρα αφότου και οι δύο χώρες ανακοίνωσαν ότι τελείωσε ο αεροπορικός πόλεμος.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ζήτησε από τον Γάλλο ομόλογό του να μεταφέρει τα μηνύματά του στους Ιρανούς
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ζήτησε από τον Γάλλο ομόλογό του να μεταφέρει μηνύματα στους Ιρανούς σχετικά με μια εκεχειρία με το Ισραήλ, σύμφωνα με γαλλική διπλωματική πηγή, η οποία θεωρεί την κίνηση αυτή «ρόλο διευκόλυνσης και μεσολάβησης» της Γαλλίας στη Μέση Ανατολή.
Το βράδυ της Δευτέρας, «ο Μάρκο Ρούμπιο τηλεφώνησε στον υπουργό (Ζαν-Νοέλ Μπαρό) για να τον ενημερώσει για την αμερικανική επιθυμία για εκεχειρία, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει ιρανική απάντηση», εξηγεί η πηγή. «Ο Μάρκο Ρούμπιο ζήτησε από τον Ζαν-Νοέλ Μπαρό να μεταφέρει αυτές τις πληροφορίες στον Αμπάς Αραγτσί», τον Ιρανό ομόλογό τους.
«Επειτα από αυτή την επικοινωνία, ο υπουργός συναντήθηκε με τον Ιρανό ομόλογό του Αμπάς Αραγτσί, για να (…) του μεταφέρει τους όρους και τις λεπτομέρειες των ανταλλαγών (μεταξύ) Αμερικανών και Ισραηλινών», προσθέτει η πηγή.
Ο Αμπάς Αραγτσί στη συνέχεια «σημείωσε την προθυμία του να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν», συμπεριλαμβανομένης της ομάδας E3 (Γαλλία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο), και «έπειτα από αυτές τις συζητήσεις, η εκεχειρία μπόρεσε να τεθεί σε ισχύ», ανέφερε η γαλλική διπλωματική πηγή.
Το πρωί της Τρίτης, μετά τις ιρανικές επιθέσεις, ο Ζαν-Νοέλ Μπαρό μίλησε με τους Ιρανούς και Ισραηλινούς ομολόγους του «για να ζητήσει αυτοσυγκράτηση και να διαλύσει οποιαδήποτε παρερμηνεία μεταξύ των μερών σχετικά με τους όρους της εκεχειρίας», σύμφωνα με την ίδια διπλωματική πηγή.
Το βράδυ της Τρίτης, «κατά την άφιξή του στο ΝΑΤΟ, ο Μάρκο Ρούμπιο ευχαρίστησε τον (Γάλλο) υπουργό για τη μεσολάβησή του» την προηγούμενη ημέρα, σύμφωνα με την ίδια διπλωματική πηγή.
Μια εύθραυστη εκεχειρία μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, την οποία ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, βρίσκεται σήμερα σε ισχύ έπειτα από έναν 12ήμερο πόλεμο που εξαπέλυσαν οι ισραηλινές αρχές για να αποτρέψουν, όπως λένε, την Τεχεράνη από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Τα ισραηλινά πλήγματα έγιναν στις 13 Ιουνίου, καθώς Ευρωπαίοι διπλωμάτες συμμετείχαν σε διπλωματικές προσπάθειες για να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια νέα συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Οι ίδιες οι διαπραγματεύσεις ηγήθηκαν από την Ουάσινγκτον με διαμεσολάβηση του Ομάν.
Content Original Link:
" target="_blank">