21
Mon, Jul

Το πυραυλικό οπλοστάσιο του Ιράν: Τι δεν έχει (ακόμα) χρησιμοποιηθεί με το Ισραήλ;

Το πυραυλικό οπλοστάσιο του Ιράν: Τι δεν έχει (ακόμα) χρησιμοποιηθεί με το Ισραήλ;

Ελεύθερος Τύπος
Το πυραυλικό οπλοστάσιο του Ιράν: Τι δεν έχει (ακόμα) χρησιμοποιηθεί με το Ισραήλ;

“Τις επόμενες ημέρες θα δούμε ιρανικές καινοτομίες στον στρατιωτικό τομέα”, ανέφερε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, σύμφωνα με έναν σύμβουλο του διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης.

Μέχρι στιγμής, η Ισλαμική Δημοκρατία έχει θέσει σε λειτουργία τουλάχιστον τρεις ποιοτικούς βαλλιστικούς πυραύλους: “Qader”, “Emad” και “Khyber Shakan”, ο οποίος θεωρείται ο ισχυρότερος σε όλους τους τομείς, καθώς και τους τακτικούς πυραύλους “Qasem Soleimani”, οι οποίοι είναι εξοπλισμένοι με κεφαλές υψηλής εκρηκτικότητας.

Ωστόσο, άλλοι πύραυλοι δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιηθεί, κυρίως ο Khorramshahr, ο οποίος είναι ο βαρύτερος και ταχύτερος πύραυλος στο οπλοστάσιο της Τεχεράνης.

Χαρακτηριστικά του πυραύλου Khorramshahr

  • Τεχνική βάση: Βασίζεται στον πύραυλο Hwasong-10 Βορειοκορεατικός πύραυλος.
  • Εμβέλεια: Μέχρι 2000 χιλιόμετρα.
  • Βάρος πολεμικής κεφαλής: Περίπου 1.500 χιλιόγραμμα.
  • Σύστημα πλοήγησης: Εξοπλισμένο με τεχνολογία εξωατμοσφαιρικής διόρθωσης τροχιάς, που το καθιστά πιο ακριβές στο χτύπημα στόχων.
  • Ευκινησία ελιγμών: Έχει υψηλή ευελιξία σε σύγκριση με άλλους πυραύλους της ίδιας κατηγορίας.
  • Πολεμική κεφαλή: Ικανή να αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες.
  • Ταχύτητα διείσδυσης: Μέχρι 14 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο.

The story of Khorramshahr 4, the deadliest missile in the Iranian arsenal. Once Iran softens up Israel with its older missiles and unleashes this it’s over pic.twitter.com/4UhwcEkjvl

— Habibullah Khan (@Huk06) June 15, 2025

Παρά τα πλεονεκτήματά του, ο εβραϊκός ιστότοπος Walla επιβεβαίωσε ότι ο πύραυλος Khorramshahr εξακολουθεί να βρίσκεται εντός της εμβέλειας των ισραηλινών συστημάτων αεράμυνας, τα οποία ενισχύονται συνεχώς. Ωστόσο, ο κύριος φόβος έγκειται στην αποτυχία αναχαίτισης του πυραύλου, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές ζημιές.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν “όχι πλέον περιφερειακή απειλή”, αλλά παγκόσμια απειλή “με πυραύλους ικανούς να φθάσουν στην Ευρώπη”.

Ορισμένοι παρατηρητές θεώρησαν τη δήλωση αυτή ως σιωπηρή πρόσκληση προς τους συμμάχους του Ισραήλ να συμμετάσχουν μαζί του στην αντιμετώπισή του.

Τη Δευτέρα, το ισραηλινό Ινστιτούτο Μελετών Alma δημοσίευσε ολοκληρωμένες πληροφορίες για το πυραυλικό οπλοστάσιο του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερειών σχετικά με τους τύπους των πυραύλων, τον τύπο των καυσίμων που χρησιμοποιούνται, το βεληνεκές τους, το βάρος των πολεμικών κεφαλών τους και το πιθανό σφάλμα κύκλου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, οι Ιρανοί εξακολουθούν να διαθέτουν μεταξύ 1.500 και 2.000 πυραύλους διαφόρων τύπων.

Ποιοι ιρανικοί πύραυλοι χτύπησαν το Bat Yam;

Μετά την πρωτοφανή καταστροφή που προκάλεσαν ιρανικοί πύραυλοι στην περιοχή Bat Yam νότια του Τελ Αβίβ, κάποιοι αναρωτήθηκαν τι είδους βαλλιστικοί πύραυλοι χτύπησαν την περιοχή και αν επρόκειτο για νέα όπλα.

Η Jerusalem Post επικαλέστηκε τον Tal Inbar, ανώτερο ερευνητή της Missile Defence Alliance και ειδικό στο πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν, ο οποίος δήλωσε ότι το IRGC “χρησιμοποιεί πυραύλους που αναπτύσσονται και παράγονται στα δικά του εργοστάσια, με βάση βορειοκορεατικά σχέδια. Το αμυντικό κατεστημένο δεν έχει ακόμη προσδιορίσει ποιος πύραυλος έπληξε το Μπατ Γιαμ, αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ήταν ένας από τους τρεις: Imad, Khyber Shkin ή Haj Qassem”.

Πώς λειτουργούν τα αμυντικά συστήματα του Ισραήλ;

Το σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ αποτελείται από τρία βασικά στοιχεία: Το πρώτο είναι το David Sling, γνωστό και ως David’sSling, το οποίο είναι ικανό να αναχαιτίζει πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και φτερωτούς πυραύλους.

Δεύτερον, το σύστημα Arrow είναι αφιερωμένο στην αναχαίτιση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Τέλος, το σύστημα Iron Dome αναχαιτίζει και καταστρέφει πυραύλους μικρού βεληνεκούς και βλήματα πυροβολικού.

Το σύστημα Iron Dome αποτελείται από μια μονάδα ραντάρ και ένα κέντρο ελέγχου που μπορεί να ανιχνεύσει τα βλήματα αμέσως μόλις εκτοξευθούν και να υπολογίσει με ακρίβεια την τροχιά και τον προορισμό τους, κάτι που διαρκεί μόνο λίγα δευτερόλεπτα.

Iron Dome Ισραήλ Χαμάς

Κάθε σύστημα διαθέτει επίσης τρεις ή τέσσερις εκτοξευτές πυραύλων, ο καθένας με 20 αναχαιτιστές, οι οποίοι χρησιμοποιούνται όταν τα βλήματα ταξιδεύουν προς κατοικημένες περιοχές και μπορούν να καθοδηγούνται ενώ βρίσκονται στον αέρα.

Ωστόσο, οι πύραυλοι αυτοί δεν έχουν σχεδιαστεί για να πλήξουν απευθείας το βλήμα, αλλά μάλλον για να εκραγούν κοντά σε αυτό και να το καταστρέψουν, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει την πτώση συντριμμιών και την πρόκληση πρόσθετων ζημιών.

Σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα άμυνας, μια συστοιχία αυτών των συστημάτων μπορεί να προστατεύσει μια πόλη μεσαίου μεγέθους και να αναχαιτίσει πυραύλους που εκτοξεύονται από απόσταση έως και 70 χιλιομέτρων (43 μίλια). Υπολογίζεται ότι το Ισραήλ χρειάζεται 13 συστοιχίες για να υπερασπιστεί ολόκληρη την επικράτειά του.

Ωστόσο, τα συστήματα αυτά δεν μπόρεσαν να αποκρούσουν πλήρως όλες τις ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις, κάτι που είναι φυσιολογικό για κάθε σύστημα αεράμυνας στον κόσμο, ειδικά όταν υπάρχει μεγάλη πυκνότητα πυραύλων, όπου συμβαίνει αυτό που είναι γνωστό ως “κορεσμός”, καθώς τα συστήματα μπερδεύονται και πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στους στόχους.

Πόσο κοστίζει η σύρραξη για το Ισραήλ και το Ιράν – Νούμερα που… ζαλίζουν

Ο σύγχρονος πόλεμος δεν διεξάγεται μόνο με στρατούς και στρατηγικές, αλλά και με τεράστια οικονομικά μέσα που συχνά καθορίζουν τη διάρκειά του και την έκβασή του. Η στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας σύγκρουσης όπου το οικονομικό κόστος είναι τεράστιο και καθοριστικό

Ο πόλεμος Ισραήλ και Ιράν δεν είναι καθόλου φθηνός, καθώς τα οπλικά συστήματα της κάθε πλευράς πρέπει να διασχίσουν μια τεράστια απόσταση, αφού ανάμεσα τους παρεμβάλλονται τα κράτη της Συρίας, του Ιράκ και της Ιορδανίας. Ταυτόχρονα, αναγκαστικά χρησιμοποιούνται όπλα που κοστίζουν, ανεβάζοντας το ποσό.

Σύμφωνα με το Live News, το Ισραήλ ξοδεύει ένα δισεκατομμύριο ευρώ για κάθε επίθεση που εξαπολύει ή δέχεται και το Ιράν 200 εκατομμύρια ευρώ. Φαινομενικά, η Τεχεράνη αντέχει περισσότερο να συνεχίσει τον πόλεμο, ωστόσο τα ποιοτικά στοιχεία δείχνουν ότι το Τελ Αβίβ μπορεί ή και έχει το πάνω χέρι.

Πιο αναλυτικά, τα έξοδα των πολεμικών επιχειρήσεων του Ισραήλ καλύπτεται από την Αμερική, η οποία χορηγεί πολεμικά δάνεια και επιδοτήσεις αποκλειστικά για αυτό τον σκοπό. Η συγκεκριμένη πολιτική δεν ίσχυε ανέκαθεν, αλλά εφαρμόστηκε μετά το 2010, περίοδο που το Ισραήλ βγήκε από τα μνημόνια του ΔΝΤ, τα οποία εφάρμοσε με επιτυχία ο Μπενιαμίν Νετανιάχου που βρίσκεται σήμερα στην εξουσία.

Στο παρελθόν, το Ισραήλ κάλυπτε το ίδιο τις πολεμικές επιχειρήσεις του, με αποτέλεσμα να χρεωθεί πάρα πολύ. Τότε, ο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επέβαλε μνημόνια για να πάρουν οι δανειστές πίσω τα χρήματά τους και η χώρα βίωσε καταστάσεις παρόμοιες με εκείνες που διαδραματίστηκαν στην Ελλάδα μια δεκαετία αργότερα.

Για να μην επαναληφθεί η οικονομική κρίση στη χώρα, ειδικά από τη στιγμή που δεν έχει και την καλύτερη σχέση με τα γειτονικά κράτη, η Αμερική αποφάσισε να χρηματοδοτεί τις περισσότερες πολεμικές επιχειρήσεις, ώστε τα χρήματα των Ισραηλινών να επενδύονται σε άλλους τομείς.

Ακόμη, στις αμυντικές επιχειρήσεις το Ισραήλ διαθέτει σημαντική βοήθεια από τους συμμάχους του. Βρετανικά και αμερικανικά αεροσκάφη σηκώνονται για να αναχαιτίσουν τους ιρανικούς πυραύλους, με τον λογαριασμό να μην πηγαίνει στο Τελ Αβίβ.

Εντούτοις, το Ισραήλ πρέπει να πληρώνει για τα καύσιμα που χρησιμοποιούν τα οπλικά του συστήματα, αλλά και να αγοράζει τα εξαρτήματά τους, καθώς παρότι διαθέτει εγχώρια οπλική παραγωγή, για την κατασκευή τους βασίζεται σε ύλες που εισάγει από το εξωτερικό. Επιπλέον, τα όπλα του βασίζονται στην πιο σύγχρονη πολεμική τεχνολογία, σε αντίθεση με τα ιρανικά.

Από την άλλη, το Ιράν ξοδεύει μόλις 200 εκατομμύρια, επειδή διαθέτει άπλετα καύσιμα που μπορεί να χρησιμοποιήσει, έχει μεγάλο απόθεμα σε όπλα, ενώ τα κρίσιμα εξαρτήματα των οπλικών συστημάτων του βασίζονται στην εγχώρια παραγωγή, μειώνοντας κι άλλο το κόστος.

Επίσης, το Ιράν λόγω της τεράστιας έκτασής του, χρησιμοποιεί λιγότερα μέσα στην άμυνα, ενώ το θεοκρατικό καθεστώς που έχει, δεν προβληματίζεται τόσο από τις απώλειες που σε άλλα κράτη θα ξεσήκωναν εσωτερικές αναταραχές.

Η οικονομία του όμως, αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα λόγω των δυτικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί εδώ και χρόνια. Έτσι, τα 200 εκατομμύρια μπορεί να φαίνονται λίγα, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα σημαντικό ποσό για την ιρανική οικονομία.

Μέχρι στιγμής, επίσημα καμία πλευρά δεν δείχνει να υποχωρεί με Ισραηλινούς και Ιρανούς αξιωματούχους να δηλώνουν ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί, αλλά και κλιμακωθεί τις επόμενες ώρες. Μεγάλες δυνάμεις όμως, όπως ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία ζητούν να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και φέρεται να διεξάγονται ενέργειες, ώστε οι δύο πλευρές να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αντί να λύνουν τις διαφορές τους με τα όπλα.


Content Original Link:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Διεθνή - Ελεύθερος Τύπος

" target="_blank">

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Διεθνή - Ελεύθερος Τύπος

FIRST NEWS TECH MODULE

Top Stories

Τι αποκαλύπτει πραγματικά η ημέρα γέννησής σας για εσάς, σύμφωνα με την επιστήμη

Real.gr

Τι αποκαλύπτει πραγματικά η ημέρα γέννησής σας για εσάς, σύμφωνα με την επιστήμη

Μπαγκλαντές: Αεροσκάφος σε εκπαιδευτική πτήση έπεσε σε σχολείο – Τουλάχιστον ένας νεκρός

Real.gr

Μπαγκλαντές: Αεροσκάφος σε εκπαιδευτική πτήση έπεσε σε σχολείο – Τουλάχιστον ένας νεκρός

Υεμένη: Ο ισραηλινός στρατός επιτίθεται σε στόχους των Χούθι στο λιμάνι της Χοντέιντα

Real.gr

Υεμένη: Ο ισραηλινός στρατός επιτίθεται σε στόχους των Χούθι στο λιμάνι της Χοντέιντα

Σκάνδαλο με τον Μπάιντεν: Η κυβέρνηση ξόδεψε πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια για αναβαθμίσεις... πισινών σε χώρες που πλήττονται από τον πόλεμο

Ελεύθερος Τύπος

Σκάνδαλο με τον Μπάιντεν: Η κυβέρνηση ξόδεψε πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια για αναβαθμίσεις... πισινών σε χώρες που πλήττονται από τον πόλεμο

Χαμός στην Ισπανία: Τα εστιατόρια στη Μαγιόρκα λένε στους τουρίστες ότι «το μοίρασμα του λογαριασμού απαγορεύεται πλέον»

Ελεύθερος Τύπος

Χαμός στην Ισπανία: Τα εστιατόρια στη Μαγιόρκα λένε στους τουρίστες ότι «το μοίρασμα του λογαριασμού απαγορεύεται πλέον»

Ιράν: Τα αμερικανικά πλήγματα κατέστρεψαν μόνο μία από τις τρεις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με το NBC News

Ελεύθερος Τύπος

Ιράν: Τα αμερικανικά πλήγματα κατέστρεψαν μόνο μία από τις τρεις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με το NBC News

Ερνττογάν: Γερμανία και Βρετανία θετικές για την πώληση αεροσκαφών Eurofighter στην Τουρκία

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ερνττογάν: Γερμανία και Βρετανία θετικές για την πώληση αεροσκαφών Eurofighter στην Τουρκία

Νότια Κορέα: Τουλάχιστον 18 οι νεκροί και 9 οι αγνοούμενοι από τις κατακλυσμιαίες βροχές

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Νότια Κορέα: Τουλάχιστον 18 οι νεκροί και 9 οι αγνοούμενοι από τις κατακλυσμιαίες βροχές

Γιατί ο Τραμπ απειλεί να μπλοκάρει το νέο γήπεδο στην Ουάσιγκτον

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Γιατί ο Τραμπ απειλεί να μπλοκάρει το νέο γήπεδο στην Ουάσιγκτον

Τζέιμς Λεπρίνο: Πέθανε ο Mr. Mozzarella που άλλαξε την ιστορία της πίτσας

ΤΟ ΒΗΜΑ

Τζέιμς Λεπρίνο: Πέθανε ο Mr. Mozzarella που άλλαξε την ιστορία της πίτσας

Βίντεο-πρόκληση από Τραμπ: Η σύλληψη Ομπάμα στο Λευκό Οίκο βάζει φωτιά στο διαδίκτυο

ΤΟ ΒΗΜΑ

Βίντεο-πρόκληση από Τραμπ: Η σύλληψη Ομπάμα στο Λευκό Οίκο βάζει φωτιά στο διαδίκτυο

ΗΠΑ: Συνεργάτες του Τραμπ χαρακτηρίζουν τρελό τον Νετανιάχου μετά την επίθεση στη Συρία

ΤΟ ΒΗΜΑ

ΗΠΑ: Συνεργάτες του Τραμπ χαρακτηρίζουν τρελό τον Νετανιάχου μετά την επίθεση στη Συρία

Ρωσία: Μπαράζ εναέριων επιθέσεων στην Ουκρανία - Ένας νεκρός και 7 τραυματίες στο Κίεβο

Παραπολιτικα

Ρωσία: Μπαράζ εναέριων επιθέσεων στην Ουκρανία - Ένας νεκρός και 7 τραυματίες στο Κίεβο

Αντιδράσεις από την Τουρκία για τα θαλάσσια πάρκα: "Η κυριαρχία κάποιων νησιών δεν είναι ελληνική"

Παραπολιτικα

Αντιδράσεις από την Τουρκία για τα θαλάσσια πάρκα: "Η κυριαρχία κάποιων νησιών δεν είναι ελληνική"

Ισραήλ: Βομβάρδισε τις βάσεις των Χούθι στο λιμάνι της Χοντέϊντα στην Υεμένη

Παραπολιτικα

Ισραήλ: Βομβάρδισε τις βάσεις των Χούθι στο λιμάνι της Χοντέϊντα στην Υεμένη

Φωτιά κοντά στην Εθνική Οδό νότια από το Μακρυχώρι στη Λάρισα

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Φωτιά κοντά στην Εθνική Οδό νότια από το Μακρυχώρι στη Λάρισα

Χονγκ Κονγκ: Έρευνα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων 419.000 πελατών στη Louis Vuitton

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Χονγκ Κονγκ: Έρευνα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων 419.000 πελατών στη Louis Vuitton

Τυφώνας Wipha: Κόκκινος συναγερμός στο Χονγκ Κονγκ για ανέμους 118 χιλιομέτρων - Χάος στις πτήσεις, δείτε βίντεο

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Τυφώνας Wipha: Κόκκινος συναγερμός στο Χονγκ Κονγκ για ανέμους 118 χιλιομέτρων - Χάος στις πτήσεις, δείτε βίντεο