Η Ιταλία βαφτίζει αμυντική δαπάνη τη mega-γέφυρα της Σικελίας
Στον αντίποδα, η Τζόρτζια Μελόνι δήλωνε χαμογελαστή πως για την Ιταλία ο στόχος είναι άνετα εφικτός, καθώς παρέχεται «μεγάλη ευελιξία» στα κράτη-μέλη να βρουν με ποιους τρόπους θα τον φτάσουν.
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός είχε μάλλον ήδη έτοιμο σχέδιο στην τσέπη. Η καπάτσα Ρώμη φαίνεται πως ετοιμάζεται να βαφτίσει «αμυντικές δαπάνες» έργα υποδομών, κάνοντας την αρχή με το πολυσυζητημένο πρότζεκτ κατασκευής γέφυρας που θα ενώνει την ηπειρωτική Ιταλία με τη Σικελία, όπως αποκάλυψε χθες το Politico.
Από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, στη συνέχεια επί Μπενίτο Μουσολίνι και πιο πρόσφατα επί πρωθυπουργίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, το μεγαλεπήβολο σχέδιο εξαγγέλθηκε πανηγυρικά πολλές φορές ωσότου καταλήξει στο αρχείο. Η κυβέρνηση Μελόνι εμφανίζεται εδώ και καιρό αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίησή του. Το έργο κατασκευής της κρεμαστής γέφυρας, μήκους 3,3 χιλιομέτρων, που θα είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως, έχει αρχικό προϋπολογισμό 13,5 δισ. ευρώ.
Χαρακτηρίζοντας ευφάνταστα το πρότζεκτ ως «αμυντική δαπάνη μεγάλης στρατηγικής σημασίας», όπως ισχυρίζονται ο υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, και ο υπουργός Υποδομών, Ματέο Σαλβίνι, σε κυβερνητική έκθεση, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Politico, η Ρώμη προτίθεται να συμπεριλάβει την κατασκευή της γέφυρας στο Στενό της Μεσσήνης στις δαπάνες 1,5% του ΑΕΠ (από τον συνολικό νέο στόχο του 5%) που δεν αφορούν αυστηρά εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά δαπάνες και σε υποδομές που συνδέονται με την αμυντική ασπίδα του ΝΑΤΟ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι Ιταλοί υπουργοί επιχειρηματολογούν πως η γέφυρα θα εξυπηρετεί τις ανάγκες μετακίνησης νατοϊκών στρατευμάτων και εξοπλισμών στη Μεσόγειο. Σήμερα, προβλέπεται διάδρομος μετακίνησης συμμαχικών δυνάμεων από τον Νότο προς τον Βορρά, από τις νατοϊκές βάσεις της Απουλίας μέσω Αδριατικής προς Αλβανία κ.λπ.
Πάντως, αν περάσει η ιδέα, που σύμφωνα πάντα με το Politico έγινε δεκτή με γέλια σε μια πρώτη αντίδραση από Αμερικανούς αξιωματούχους στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Χάγης και άλλες παρόμοιες, η Ιταλία θα μπορεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις της κάνοντας άλματα. Πέρυσι, η γειτονική χώρα δεν έφτασε καν τον στόχο του 2% που είχε τεθεί για τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ. Επένδυσε μόλις 1,49% του ΑΕΠ της σε στρατιωτικές δαπάνες. Πρόκειται για ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά μεταξύ των συμμάχων.
Δείχνοντας προς τους Ιταλούς πολίτες, που διαμαρτύρονται για την ακρίβεια και ζητούν επενδύσεις σε σχολεία και νοσοκομεία, η αντιπολίτευση συστήνει στην κυβέρνηση Μελόνι να ξεχάσει το «άχρηστο φαραωνικό σχέδιο» και να αποδεσμεύσει κονδύλια προκειμένου να αντιμετωπιστούν πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας στον ιταλικό Νότο. Να γίνουν, για παράδειγμα, επενδύσεις στο οδικό και στο σιδηροδρομικό δίκτυο σε δύο από τις πιο φτωχές περιοχές της χώρας. «Να σταματήσει η κυβέρνηση… Να αποφύγουμε τη γελοιοποίηση διεθνώς», δήλωσε στο Politico ο ευρωβουλευτής του Κινήματος των 5 Αστέρων, Τζουζέπε Αντότσι.
Content Original Link:
" target="_blank">