Στάρμερ και Μερτς υπογράφουν σήμερα συμφωνία πολλαπλής συνεργασίας
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ και ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς σκοπεύουν να υπογράψουν μια συνθήκη σήμερα, Πέμπτη, με την οποία δεσμεύονται να συσφίξουν τους δεσμούς τους στον τομέα της άμυνας και να ενισχύσουν τη συνεργασία των αρχών επιβολής του νόμου κατά των συμμοριών που διακινούν λαθραία μετανάστες μέσω της Μάγχης.
Ο κεντροδεξιός Γερμανός ηγέτης βρίσκεται στο Λονδίνο για την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη Βρετανία αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Μάιο. Ο κ. Στάρμερ επισκέφθηκε το Βερολίνο τον Αύγουστο του 2024, ανακοινώνοντας σχέδια για τη συνθήκη «φιλίας και συνεργασίας» Ηνωμένου Βασιλείου-Γερμανίας με τον προκάτοχο του κ. Μερτς, Ολαφ Σολτς.
Προτεραιότητα για τον σερ Κιρ, ο οποίος ηγείται του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος, είναι ο περιορισμός των συμμοριών που κρύβονται πίσω από τη διακίνηση ανθρώπων μέσω της Μάγχης. Περίπου 37.000 άνθρωποι εντοπίστηκαν να διασχίζουν τη Μάγχη από τη Γαλλία με μικρές βάρκες το 2024 και περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι διέσχισαν τη Μάγχη τους πρώτους έξι μήνες του 2025. Δεκάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει προσπαθώντας να τη διασχίσουν.
Το Βερολίνο συμφώνησε πέρυσι να καταστήσει τη διευκόλυνση της λαθραίας μεταφοράς μεταναστών στο Ηνωμένο Βασίλειο ποινικό αδίκημα, μια κίνηση που θα δώσει στις αρχές επιβολής του νόμου περισσότερες εξουσίες για να διερευνήσουν την προμήθεια και την αποθήκευση μικρών σκαφών που θα χρησιμοποιηθούν για τις διελεύσεις. Ο κ. Μερτς αναμένεται να δεσμευτεί να υιοθετήσει την αλλαγή νόμου μέχρι το τέλος του έτους.
«Οι πιο στενοί σύμμαχοι»
«Η δέσμευση του καγκελαρίου Μερτς να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές στη γερμανική νομοθεσία για να διαταράξει τις γραμμές εφοδιασμού των επικίνδυνων σκαφών που μεταφέρουν παράνομους μετανάστες κατά μήκος της Μάγχης είναι εξαιρετικά ευπρόσδεκτη», δήλωσε ο κ. Στάρμερ, αποκαλώντας τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία «τους στενότερους συμμάχους».
Η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο – οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης – αναμένεται επίσης να ανακοινώσουν μια σειρά επενδυτικών συμφωνιών.
Η συνθήκη βασίζεται σε ένα αμυντικό σύμφωνο που Λονδίνο και Βερολίνο υπέγραψαν πέρυσι, ως δύο από τους μεγαλύτερους Ευρωπαίους υποστηρικτές της Ουκρανίας, δεσμευόμενα για στενότερη συνεργασία ενάντια στην αυξανόμενη απειλή από τη Ρωσία. Αυτό περιλαμβάνει μια υπόσχεση να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον σε περίπτωση επίθεσης.
Οι δύο ηγέτες αναμένεται επίσης να συμφωνήσουν σήμερα σε κοινές εκστρατείες εξαγωγής εξοπλισμού που παράγεται από κοινού, όπως τεθωρακισμένα οχήματα Boxer και αεριωθούμενα Typhoon, και στην ανάπτυξη ενός πυραύλου μεγάλης ακριβείας κατά την επόμενη δεκαετία.
Ο κ. Στάρμερ έχει εργαστεί για τη βελτίωση των σχέσεων με την ηπειρωτική Ευρώπη, οι οποίες ήταν τεταμένες από την πολυτάραχη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση το 2020. Εχει επιδιώξει να ανοικοδομήσει τους δεσμούς που έχουν διαρραγεί από χρόνια έντονων διαμαχών σχετικά με τους όρους του Brexit. Εχει μεν αποκλείσει την επανένταξη στην ενιαία αγορά ή τελωνειακή ένωση του μπλοκ των 27 κρατών και έχει αντισταθεί ψυχρά στην ιδέα μιας συμφωνίας κινητικότητας των νέων με την Ε.Ε., αλλά έχει επιδιώξει να μειώσει τα εμπορικά εμπόδια και να ενισχύσει την αμυντική συνεργασία.
«Δεν κρύβω το γεγονός ότι λυπάμαι πολύ μέχρι σήμερα που η Βρετανία αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε ο κ. Μερτς στο γερμανικό κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα. «Αλλά αν τουλάχιστον συνεργαστούν ξανά μαζί μας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφαλείας, τότε αυτό είναι ένα πολύ καλό σημάδι. Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ το θέλει αυτό», πρόσθεσε ο Γερμανός ηγέτης.
Πηγή: Associated Press
Content Original Link:
" target="_blank">