Συντριβή αεροσκάφους στο Μπαγκλαντές: Διαμαρτυρίες μαθητών και φοιτητών την επομένη της τραγωδίας
Το εθνικό πένθος μετατράπηκε σε οργή στο Μπαγκλαντές σήμερα, Τρίτη, καθώς ο αριθμός των νεκρών από τη συντριβή ενός μαχητικού αεροσκάφους σε σχολείο στην Ντάκα αυξήθηκε σε 31, πυροδοτώντας διαμαρτυρίες εκατοντάδων μαθητών και φοιτητών κατά της προσωρινής κυβέρνησης.
Τουλάχιστον 25 από τους νεκρούς ήταν παιδιά, πολλά κάτω των 12 ετών, τα οποία ετοιμάζονταν να επιστρέψουν στα σπίτια τους τη Δευτέρα, όταν το κινεζικής κατασκευής αεροσκάφος F-7 BGI της πολεμικής αεροπορίας του Μπαγκλαντές έπεσε πάνω στο σχολείο και το κολέγιο Milestone και τυλίχτηκε στις φλόγες, παγιδεύοντας μαθητές στη φωτιά και στα συντρίμμια.
«Γιατί πέθαναν τα αδέλφια μας;»
Συμμαθητές τους, φοιτητές και άλλοι από κοντινά σχολεία οργάνωσαν διαμαρτυρίες, τη στιγμή που δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισκέπτονταν το σημείο της συντριβής, απαιτώντας δικαιοσύνη και φωνάζοντας: «Γιατί πέθαναν τα αδέλφια μας; Απαιτούμε απαντήσεις!».
Αλλού στην πρωτεύουσα, εκατοντάδες φοιτητές έσπασαν την κεντρική πύλη κυβερνητικού κτιρίου, απαιτώντας την παραίτηση του συμβούλου εκπαίδευσης, όπως φάνηκε σε πλάνα που μετέδωσε η τοπική τηλεόραση.
Η αστυνομία επιτέθηκε εναντίον τους με γκλομπ και τους ανάγκασε να φύγουν. Οι διασώστες συνέχισαν τις έρευνες στα καμένα κτίρια σήμερα, Τρίτη, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής παρακολουθούσαν αναστατωμένοι.
Οι γονείς που έχασαν τα παιδιά τους ήταν απαρηγόρητοι: «Την πήγα στο σχολείο χθες το πρωί όπως κάθε μέρα. Δεν είχα ιδέα ότι θα ήταν η τελευταία φορά που θα την έβλεπα», ανέφερε συντετριμμένος ο Αμπούλ Χοσεΐν, καθώς μιλούσε για την εννιάχρονη κόρη του, Νουσράτ Τζαχάν Ανίκα, θύμα της πολύνεκρης τραγωδίας.
Ημέρα πένθους
Η Ρουμπίνα Ακτέρ ανέφερε ότι ο γιος της Ραϊγιάν Τουφίκ γλίτωσε από θαύμα, καθώς το πουκάμισό του έπιασε φωτιά.
«Ετρεξε στο ισόγειο και πήδηξε στο γρασίδι για να το σβήσει», είπε. «Εσκισε το πουκάμισο και το γιλέκο του τον έσωσε από σοβαρά εγκαύματα».
Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από κοντινή αεροπορική βάση σε συνηθισμένη εκπαιδευτική αποστολή, ανακοίνωσε ο στρατός, προσθέτοντας ότι παρουσίασε μηχανική βλάβη, ενώ και ο πιλότος είναι μεταξύ των θυμάτων. Αν και προσπάθησε να εκτρέψει το αεροσκάφος μακριά από κατοικημένες περιοχές, το τζετ συνετρίβη στο εκπαιδευτικό συγκρότημα.
Ο στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του σήμερα, Τρίτη, ότι 31 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 165 εισήχθησαν σε νοσοκομεία της πόλης. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε αργότερα ότι 70 άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται.
Η κυβέρνηση κήρυξε ημέρα πένθους, με τις σημαίες μεσίστιες και προσευχές σε όλους τους χώρους λατρείας.
Τα αιτήματα των διαμαρτυρομένων
Οι διαμαρτυρόμενοι φοιτητές ζήτησαν να ανακοινωθεί ο ακριβής αριθμός των νεκρών και να γνωστοποιηθούν τα ονόματα των θυμάτων και των τραυματιών, να αποζημιωθούν οι οικογένειες, να αποσυρθούν «παλιά και επικίνδυνα αεροσκάφη» και να αλλάξουν οι εκπαιδευτικές διαδικασίες στην πολεμική αεροπορία.
Δήλωση από το γραφείο Τύπου του Μουχαμάντ Γιουνούς, προσωρινού κυβερνήτη, ανέφερε ότι η κυβέρνηση, ο στρατός, οι σχολικές και οι νοσοκομειακές αρχές συνεργάζονται για τη δημοσίευση των ονομάτων των θυμάτων.
Ανέφερε επίσης ότι η αεροπορία θα λάβει οδηγίες να μη χρησιμοποιεί στο εξής εκπαιδευτικά αεροσκάφη σε κατοικημένες περιοχές.
Το F-7 BGI είναι η τελική και πιο προηγμένη παραλλαγή της οικογένειας αεροσκαφών Chengdu J-7/F-7 της Κίνας, σύμφωνα με το Jane’s Information Group. Το Μπαγκλαντές υπέγραψε σύμβαση για 16 τέτοια αεροσκάφη το 2011 και οι παραδόσεις ολοκληρώθηκαν έως το 2013.
Το Chengdu F-7 είναι έκδοση του MiG-21 της σοβιετικής εποχής.
Το περιστατικό ήρθε τη στιγμή που η γειτονική Ινδία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τον αντίκτυπο της χειρότερης αεροπορικής καταστροφής στον κόσμο εδώ και μία δεκαετία, μετά τη συντριβή αεροσκάφους της Air India σε ξενώνα ιατρικής σχολής στο Αχμενταμπάντ τον περασμένο μήνα. Το αεροπορικό δυστύχημα προκάλεσε τον θάνατο των 241 από τους 242 επιβαίνοντες και άλλων 19 ατόμων στο έδαφος.
Πολιτική αστάθεια
Το Μπαγκλαντές διανύει περίοδο σοβαρής πολιτικής αβεβαιότητας, αφότου η τέως πρωθυπουργός Σεΐχ Χασίνα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα τον περασμένο Αύγουστο, έπειτα από εβδομάδες φοιτητικών διαμαρτυριών και πολύνεκρων συγκρούσεων με τις δυνάμεις καταστολής.
Η προσωρινή κυβέρνηση του βραβευμένου με Νόμπελ Μοχάμεντ Γιουνούς έχει υποσχεθεί να διεξαγάγει εκλογές τον επόμενο χρόνο.
Με πληροφορίες από Reuters
Content Original Link:
" target="_blank">