Χιλή: Προς απαλλοτρίωση γης που συνδέεται με τα βασανιστήρια Πινοσέτ
Η Χιλή πρόκειται να απαλλοτριώσει οικισμό που ίδρυσε Γερμανός, πρώην Ναζί γιατρός και ηγέτης αίρεσης, όπου έλαβαν χώρα βασανιστήρια κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού καθεστώτος του πρώην δικτάτορα Αουγκούστο Πινοσέτ, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει φως σε μία σκοτεινή περίοδο της πρόσφατης ιστορίας της χώρας.
Ο θύλακος, που αρχικά ονομαζόταν Κολόνια Ντιγνιδάδ και μετονομάστηκε σε Βιλα Μπαβιέρα, ιδρύθηκε το 1961 από τον Πάουλ Σέφερ, τον πρώην Ναζί γιατρό που έγινε ευαγγελικός ιεροκήρυκας, ο οποίος κρατούσε την απομονωμένη κοινότητα υπό τον αυστηρό του έλεγχο και αργότερα φυλακίστηκε για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.
Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Πινοσέτ (1973-1990), η περιοχή έγινε επίσης μάρτυρας ενός άλλου είδους κακοποίησης: των βασανιστηρίων πολιτικών κρατουμένων από στρατιωτικές δυνάμεις σε μυστική φυλακή στο σημείο.
Ο Σεφερ συνεργάστηκε με τη μυστική αστυνομία του Πινοσέτ και σε αντάλλαγμα προστατεύτηκε για χρόνια από διώξεις για τα δικά του εγκλήματα. Η δικτατορία θεωρούσε τη μυστική, οχυρωμένη και απομακρυσμένη κοινότητα ως ιδανικό τόπο για να κρατά και να βασανίζει τους αντιφρονούντες μακριά από τη δημόσια θέα.
Μνημείο
Η κυβέρνηση θέλει τώρα να μετατρέψει την κοινότητα των 290 στρεμμάτων σε μνημείο, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάιμε Γκαχάρντο σε εκδήλωση αυτόν τον μήνα.
Στόχος είναι να δημιουργηθεί «ένα μέρος που θα επιτρέπει σε όλους τους Χιλιανούς να εισέρχονται ελεύθερα για να μαθαίνουν τι συνέβη εκεί», δήλωσε ο Γκαχάρντο. «Τίποτα δεν δικαιολογεί την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Σέφερ πέθανε στη φυλακή το 2010. Αρκετές εκατοντάδες οικογένειες ζούσαν κάποτε στον οικισμό, ο οποίος βρίσκεται περίπου 350 χιλιόμετρα νότια του Σαντιάγο. Σήμερα ο πληθυσμός αριθμεί περίπου 100 άτομα, πολλοί από τους οποίους είναι απόγονοι των αρχικών Γερμανών αποίκων. Οι επιχειρήσεις στη Βίλα Μπαβιέρα ή Βαυαρικό Χωριό, έχουν προσπαθήσει τα τελευταία χρόνια να προσελκύσουν επισκέπτες χάρη στα γραφικά καταπράσινα λιβάδια της περιοχής και στη θέα προς τα χιονισμένα βουνά που προσφέρει.
Στο πλαίσιο της διαδικασίας απαλλοτριώσεων, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποζημιωθούν με όρους που θα καθοριστούν από ειδικούς, δήλωσε ο Γκαχάρντο. Η κυβέρνηση στοχεύει να ολοκληρώσει την απαλλοτρίωση προτού ο πρόεδρος Γκαμπριέλ Μπόριτς αποχωρήσει από το αξίωμα τον Μάρτιο.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι η κοινότητα αποτελείται από περίπου 90 οικόπεδα, αλλά δεν διευκρίνισε τον αριθμό των επιχειρήσεων ούτε των κατοίκων.
Οδυνηρό παρελθόν
Δεκάδες σωματικά και ψυχικά τραυματισμένα μέλη της Κολόνια Ντιγνιδάδ τελικά μετακόμισαν στη Γερμανία. Η ιστορία του οικισμού τράβηξε τη διεθνή προσοχή χάρη στην ταινία «Η Αποικία» (“Colonia“) του 2015.
Το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Χιλής σε πρόσφατη έκθεσή του ανέφερε ότι τόσο όσοι βασανίστηκαν από τις δυνάμεις του Πινοσέτ, όσο και οι άνθρωποι που υπέφεραν υπό τη διοίκηση του Σέφερ, είναι θύματα.
Ο Χοσέ Πατρίσιο Σμιτ, ο οποίος μεγάλωσε στην Κολόνια Ντιγνιδάδ και εξακολουθεί να ζει εκεί, ανέφερε ότι οι κάτοικοι ζούσαν σε μια φούσκα, αγνοώντας τα εγκλήματα και τις καταχρήσεις της δικτατορίας.
«Ο Σέφερ μας συγκέντρωνε για να διαβάσουμε τη Βίβλο σε ένα μέρος περίπου ένα χιλιόμετρο από το σημείο όπου βασανίζονταν άνθρωποι, και εμείς δεν ξέραμε τίποτα», ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε από μνημείο στην κοινότητα που αποτίει φόρο τιμής στα θύματα βασανιστηρίων.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συνελήφθησαν και βασανίστηκαν σε όλη τη Χιλή κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Πινοσέτ, ενώ 1.469 άνθρωποι εξαφανίστηκαν. Κάποιοι επικρίνουν την κίνηση της κυβέρνησης να αφαιρέσει περιουσία από τα σημερινά μέλη της κοινότητας της Βίλα Μπαβιέρα, ειδικά από εκείνα που ήταν τα ίδια θύματα κακοποίησης. Ο Γιούργκεν Σουργκελάις σε συνέντευξη είπε ότι προσπάθησε ως αγόρι να ξεφύγει από την καταναγκαστική εργασία και την κακοποίηση στην Κολόνια Ντιγνιδάδ. «Είναι δικό μου λάθος που γεννήθηκα εδώ;» ανέφερε, προσθέτοντας: «Και τώρα θέλουν να μου πάρουν τη γη και να με αφήσουν στο δρόμο;».
Ωστόσο, πρώην πολιτικός κρατούμενος στην Κολόνια Ντιγνιδάδ, ο Λουίς Ζακ, ανέφερε ότι δυσκολεύεται να κατανοήσει πώς η κοινότητα, όπου υπάρχουν ένα γερμανικό εστιατόριο και ένα ξενοδοχείο που εξυπηρετεί τουρίστες, μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει χωρίς να αναγνωρίσει τις φρικαλεότητες του παρελθόντος. «Δεν είναι ανεκτό, τουλάχιστον όχι για εμένα», τόνισε.
Με πληροφορίες από Reuters
Content Original Link:
" target="_blank">