Ιράν και Ισραήλ σε πολεμική σύγκρουση με επίκεντρο τα πυρηνικά
Σειρήνες ήχησαν το βράδυ της Παρασκευής στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ, καθώς ηχηρές εκρήξεις ακούστηκαν πάνω από τις δύο πόλεις, λίγες ώρες αφότου το Ισραήλ εξαπέλυσε μαζική επίθεση σε ιρανικούς στρατιωτικούς και πυρηνικούς στόχους και το Ιράν απάντησε εκτοξεύοντας εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους.
Η ιρανική κρατική τηλεόραση IRNA έκανε λόγο για «αντίποινα χωρίς προηγούμενο» μετά την ισραηλινή επιδρομή στο υπόγειο πυρηνικό συγκρότημα της Νατάνζ, κατά την οποία φέρεται να σκοτώθηκαν δεκάδες ανώτατοι Ιρανοί αξιωματούχοι. Μεταξύ των νεκρών, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ο αρχηγός του στρατού Μοχαμάντ Μπαγκερί και ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης Χοσεΐν Σαλαμί.
Το Ισραήλ επιβεβαίωσε την έναρξη της επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Ανατέλλων Λέων» (Operation Rising Lion), ενώ ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κατηγόρησε το Τελ Αβίβ ότι «ξεκίνησε πόλεμο».
Παρά την αιματηρή κλιμάκωση, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «δεν είναι πολύ αργά» για μια συμφωνία με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα, το οποίο αποτέλεσε αφορμή για τη σύγκρουση. Όπως αποκάλυψε σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο Reuters, ο ίδιος ήταν ενήμερος για τα σχέδια επίθεσης του Ισραήλ και «κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφευχθεί ο πόλεμος και να μην ταπεινωθεί το Ιράν».
Στην ίδια γραμμή, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ σημείωσε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις από μόνες τους δεν επαρκούν για την καταστροφή του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, αλλά ενδέχεται να δημιουργήσουν τις συνθήκες για μια νέα συμφωνία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Πυραυλικά πλήγματα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις
Ισραηλινές στρατιωτικές πηγές δήλωσαν ότι βομβαρδίστηκαν ιρανικές βάσεις εκτόξευσης drones και πυραύλων, καθώς και το πυρηνικό συγκρότημα στην Ισφαχάν. Η Τεχεράνη επιβεβαίωσε εκρήξεις στα περίχωρα της πρωτεύουσας και στο Φορντόβ, δεύτερο υπόγειο πυρηνικό εργοστάσιο κοντά στην Κομ, το οποίο είχε διασωθεί στον πρώτο γύρο επιθέσεων.
Ο Ιρανός στρατηγός Μοχαμάντ Πακπούρ, που ανέλαβε προσωρινά την ηγεσία των Φρουρών μετά τον θάνατο του Σαλαμί, δεσμεύθηκε για εκδίκηση: «Οι πύλες της κόλασης θα ανοίξουν για το παιδοκτόνο σιωνιστικό καθεστώς», ανέφερε σε επιστολή του προς τον Χαμενεΐ.
Ιρανικά μέσα μετέδωσαν εικόνες από κατεστραμμένες πολυκατοικίες και έκαναν λόγο για σχεδόν 80 νεκρούς αμάχους και πάνω από 300 τραυματίες. Ανέφεραν επίσης ότι στόχος των επιθέσεων ήταν πυρηνικοί επιστήμονες στις κατοικίες τους.
Οι πρώτες αντιδράσεις εντός του Ιράν
Στην Τεχεράνη και άλλες μεγάλες πόλεις επικρατεί πανικός. Πολλοί Ιρανοί έσπευσαν να ανταλλάξουν συνάλλαγμα ή να φύγουν από τη χώρα, ενώ άλλοι δηλώνουν έτοιμοι να στηρίξουν το καθεστώς.
«Θα πολεμήσω και θα πεθάνω για το δικαίωμά μας σε ένα πυρηνικό πρόγραμμα. Ούτε το Ισραήλ ούτε η Αμερική θα μας το στερήσουν», δήλωσε ο Αλί, μέλος της φιλοκυβερνητικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Μπασίτζ στην Κομ.
Περιφερειακός αντίκτυπος και παγκόσμια ανησυχία
Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως πύραυλος από την Υεμένη –πιθανόν από τους Χούθι, τελευταία ενεργή φιλοϊρανική δύναμη στην περιοχή– έπληξε την πόλη Χεβρώνα στη Δυτική Όχθη, τραυματίζοντας τρία Παλαιστινιακά παιδιά.
Η Τεχεράνη, από την πλευρά της, απηύθυνε επίσημη επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας «δειλές και παράνομες πράξεις του Ισραήλ» και προειδοποιώντας ότι η απάντησή της θα είναι «αποφασιστική και ανάλογη». Το Συμβούλιο συνεδριάζει εκτάκτως κατόπιν αιτήματος του Ιράν.
Παράλληλα, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε άλμα, αν και δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ενδείξεις για ζημιές στην παραγωγή ή αποθήκευση πετρελαίου. Ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε έκτακτες αλλαγές στην προσφορά.
Επιχειρήσεις «βαθέος κτυπήματος»
Ισραηλινές πηγές ανέφεραν ότι άνδρες της Μοσάντ δρούσαν μέσα στο ιρανικό έδαφος πριν την επίθεση, με στόχο το σύστημα στρατηγικών πυραύλων της Τεχεράνης. Το Ισραήλ φέρεται να έχει δημιουργήσει βάση επιθετικών drones κοντά στην ιρανική πρωτεύουσα.
Ο στρατός δήλωσε ότι κατέστρεψε δεκάδες συστήματα ραντάρ και εκτοξευτές πυραύλων εδάφους-αέρος.
Η πλήρης έκταση των ζημιών στο Νατάνζ δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί, ωστόσο οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν σημαντικό πλήγμα στις υπόγειες εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου. Δυτικές χώρες κατηγορούν εδώ και χρόνια την Τεχεράνη ότι αναπτύσσει πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικού όπλου, παρά τις διαβεβαιώσεις της περί ειρηνικής χρήσης.
Content Original Link:
" target="_blank">