G7 με δραματικό φινάλε: Η αποχώρηση Τραμπ, τα χαρτιά που έπεσαν και το όνειρο για τη G9
Η σύνοδος κορυφής των 7 ισχυρών βιομηχανικών χωρών της Δύσης G7 δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς στο θέρετρο Κανανάσκις, στα καναδικά Βραχώδη Όρη και θα χρειαστούν σιδερένια νεύρα για να ολοκληρωθεί χωρίς σοβαρά παρατράγουδα. Δεν είναι μόνο ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και ο πόλεμος των δασμών που ρίχνουν βαριά σκιά στη σύνοδο.
Είναι και ότι ένας από τους προσκεκλημένους — ο Ντόναλντ Τραμπ — φιλοδοξεί να κάνει αυτή την περιοχή, και ολόκληρη τη χώρα που τον φιλοξενεί, τμήμα της δικής του χώρας. Ο οικοδεσπότης του, Μαρκ Κάρνει, ο τραπεζίτης που εξελέγη πρωθυπουργός τον Μάρτιο έχοντας ως προμετωπίδα της εκστρατείας του την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας του Καναδά απέναντι στον τραμπισμό, έκανε ό,τι μπορούσε για να δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα επαγγελματισμού, λέγοντας εξαρχής ότι «η νοσταλγία δεν αποτελεί στρατηγική» ενώ κολάκευσε τον Τραμπ τονίζοντας ότι χωρίς τις ΗΠΑ και εκείνον προσωπικά η σύνοδος δεν θα είχε νόημα.
Από τη G7 στη «G9» με Ρωσία και Κίνα
Οι υπόλοιποι πέντε ηγέτες (Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Βρετανίας και Ιαπωνίας) φάνηκαν διατεθειμένοι να κρατήσουν τα προσχήματα, όχι όμως ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο Ντόναλντ Τραμπ τους είπε κακώς εκδιώχθηκε η Ρωσία ενώ θα μπορούσε να μετέχει στο κλαμπ των ισχυρών και η Κίνα, δηλαδή ότι οι G7 θα έπρεπε να είναι G9. Ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε πως είναι αντίθετος σε ένα νέο γύρο κυρώσεων από τους G7 εναντίον της Ρωσίας του Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία, λέγοντας πως αυτό θα στοίχιζε ένα «σκασμό» λεφτά. Εφόσον επιμένουν οι Ευρωπαίοι, «ας το κάνουν πρώτοι», είπε.
«Δεν υπογράφω τίποτα»
Μετά από αυτή την ψυχρολουσία ο Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε πως δεν πρόκειται να υπογράψει κοινό ανακοινωθέν — έκκληση για αποκλιμάκωση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, καλώντας την Τεχεράνη να υπογράψει συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμά της χωρίς άλλες «ανοησίες», όσο έχει ακόμα την ευκαιρία και τη δυνατότητα. Το Ισραήλ τα πάει καλά, το Ιράν χάνει τον πόλεμο, συμπέρανε ο Τραμπ, βάζοντας πάγο στη μεσολαβητική πρωτοβουλία Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας εφόσον αυτή δεν οδηγεί γρήγορα σε απτά αποτελέσματα, δηλαδή σε συνθηκολόγηση του καθεστώτος της Τεχεράνης και παραίτησή του από τις πυρηνικές φιλοδοξίες.
Έγγραφα στο πάτωμα, αποχώρηση με δραματικό φινάλε
Ο Τραμπ έπλεξε το εγκώμιο του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ όταν στάθηκαν μπροστά στις κάμερες για να ανακοινώσουν την υπογραφή διμερούς συμφωνίας για τους δασμούς, η οποία προβλέπει —μεταξύ άλλων— την καθιέρωση ποσόστωσης στις εισαγωγές βρετανικών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ (100.000 οχήματα τον χρόνο), «εμπόριο χωρίς δασμούς» για μια σειρά προϊόντων που συνδέονται με την αεροδιαστημική τεχνολογία, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για έναν συνδυασμό ποσοστώσεων και χαμηλών δασμών στον χάλυβα και στο αλουμίνιο στο μέλλον.
Όμως, η θεατρική κίνηση του Αμερικανού προέδρου, που υποδήλωνε ότι θα ακολουθήσουν διμερείς συμφωνίες και με άλλους ξένους ηγέτες, χάλασε όταν ο Τραμπ άνοιξε άτσαλα το ντοσιέ για να δείξει το κείμενο με τις υπογραφές και τα έγγραφα έπεσαν στο έδαφος. Ο Βρετανός πρωθυπουργός έσκυψε, τα μάζεψε και τα έδωσε στον Αμερικανό πρόεδρο. «Δεν το λες αυτό καλό οιωνό», σχολίασε καυστικά βετεράνος Βρετανός δημοσιογράφος στο Skynews.
Λίγη ώρα αργότερα, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι αναχωρεί εσπευσμένα από τον Καναδά, πριν από τη λήξη της συνόδου, επειδή τον καλούν στην Ουάσιγκτον «σημαντικά ζητήματα». Σύμφωνα με το Fox News, ο Αμερικανός πρόεδρος διέταξε τα μέλη της ομάδας εθνικής ασφαλείας να βρίσκονται σε ετοιμότητα κατά την επιστροφή του στο Λευκό Οίκο.
Content Original Link:
" target="_blank">